Η Σαντορίνη, το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων με τα λευκά σπίτια και τις μπλε τρούλους, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο με αυτό το όνομα. Όμως, στην επίσημη ονομασία της, αναφέρεται ως Θήρα. Πώς προέκυψε αυτή η διαφορά και γιατί το νησί έχει δύο ονόματα που συνυπάρχουν εδώ και αιώνες;
Το όνομα Θήρα είναι το αρχαιότερο και συνδέεται με την ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί πήρε το όνομά του από τον Θήραν, έναν Σπαρτιάτη που ηγήθηκε μιας ομάδας Δωριέων και εγκαταστάθηκε εκεί τον 9ο αιώνα π.Χ. Η αρχαία πόλη της Θήρας, που βρισκόταν στο Μέσα Βουνό, υπήρξε κέντρο πολιτισμού και εμπορίου για αιώνες, ενώ αναφορές στην “Θήρα” συναντώνται σε επιγραφές, ιστορικά κείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα.
Το όνομα Σαντορίνη εμφανίστηκε πολύ αργότερα, την εποχή της Φραγκοκρατίας, όταν οι Σταυροφόροι και οι Βενετοί κυριάρχησαν στο Αιγαίο. Οι Δυτικοί ονόμασαν το νησί “Santa Irini” (Αγία Ειρήνη), πιθανώς από μια εκκλησία που υπήρχε στο νησί αφιερωμένη στην Αγία Ειρήνη. Με την πάροδο του χρόνου, το όνομα παραφράστηκε σε “Santorini” και επικράτησε μεταξύ των Ευρωπαίων εμπόρων και ναυτικών.
Παρόλο που η ονομασία “Σαντορίνη” χρησιμοποιείται ευρέως στον τουριστικό και καθημερινό λόγο, η επίσημη ονομασία του νησιού παραμένει “Θήρα”, όπως φαίνεται σε διοικητικά έγγραφα, επίσημους χάρτες και κρατικές υπηρεσίες. Ο Δήμος Θήρας είναι η τοπική αυτοδιοικητική μονάδα που περιλαμβάνει όχι μόνο τη Σαντορίνη, αλλά και τα γύρω νησάκια, όπως τη Θηρασία.
Το γεγονός ότι το νησί φέρει δύο ονόματα δεν είναι ασυνήθιστο στην Ελλάδα. Πολλά νησιά και πόλεις έχουν διπλές ονομασίες, μία αρχαία και μία νεότερη, οι οποίες διατηρούνται παράλληλα. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, το “Θήρα” εκπροσωπεί την ιστορική και επίσημη πλευρά, ενώ το “Σαντορίνη” κουβαλά τη γοητεία και τη διεθνή αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει το νησί μέσα στους αιώνες.
Γρηγόρης Κεντητός-sportime.gr