Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Tηλεοπτικό Αγρίνιο 1989: Πιάτα για RTL, RAI, χιόνια & γύρισμα της κεραίας σε Αίγιο

Tηλεοπτικό Αγρίνιο 1989: Πιάτα για RTL, RAI, χιόνια & γύρισμα της κεραίας σε Αίγιο

simaΗ πόλη ζούσε στους ρυθμούς δορυφορικής και… “χιονιών”

2-9-2016: H σημερινή ημερομηνία είναι κομβική για την ιδιωτική τηλεόραση. Με τις αδειοδοτήσεις το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει ριζικά.

Ας θυμηθούμε την πρώτη ριζική αλλαγή για το τηλεοπτικό τοπίο της πόλης μας, που δεν ήταν άλλη από το 1989.

Οι έγχρωμες τηλεοράσεις άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους την στιγμή που η βιντεοκασσέτα εξακολουθούσε να είναι στο απόγειο της.

Η είδηση διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, από γειτονιά σε γειτονία, από καφενείο σε καφενείο: “Πιάνουμε δορυφορικά, πιάνουμε δορυφορικά”.

Αμέσως ο κάθε λογής ατζαμής και μη κρεμιόνταν από την κεραία της ταράτσας του σπιτιού του για να ..γυρίσει την κεραία και να πιάσει δορυφορικά.

Ευθύς αμέσως ξεσκόνησαν τα υπόλοιπα 7 κουμπιά από τα 10 που συνολικά είχε η τηλεοπτική συσκευή τότε κατά μέσο όρο. Μόνο τα τρία  χρησιμοποιούσαν άλλωστε για να πιάνουν ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 2 και προσφάτως ΕΡΤ 3.

Γυρίζοντας τις συχνότητες, για πρώτη φορά φυσικά, έπεφταν πάνω σε περίεργα κανάλια, που μιλούσαν Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά : Sat 1, 3 Sat, TV 5,  Rai Uno, Rai Due, Και βεβαίως το ιστορικό βρετανικό  Mtv και το…πικάντικο για την εποχή Γερμανόφωνο RTL που εξέπεμπε από το Λουξεμβούργο. Τα τραγούδια του MTV και το soft αισθησιακό Tutti Fruti ήταν τα πιο δημοφιλή στους Αγρινιώτες της εποχής, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν Αγγλικά, πόσο μάλλον Γερμανικά, Γαλλικά ή Ιταλικά οι περισσότεροι, όπως όλοι στην Ελλάδα βέβαια.

Το Αγρίνιο μπήκε με full στην Ευρωπαϊκή Ένωση τηλεοπτικά. Και πριν κοπάσει καλά καλά το ενδιαφέρον για τα ¨δορυφορικά”, η φήμη ότι δύο Ελληνικά κανάλια, το Mega Channel , το Antenna TV εμφανίζονται με χιόνια στις τηλεοράσεις άρχισε να περπατάει την πόλη.

Ξανά γάντζωμα στις κεραίες, ξανά πείραγμα και βεβαίως..οι φήμες για καλύτερο σήμα έδιναν και έπαιρναν. “Γυρίστε την στο Αίγιο θα πιάνετε καλύτερα” έλεγε ο ένας. “Όχι, γυρίστε την στην Πάτρα πιάνει ακόμα καλύτερα” έλεγε ο άλλος. Και οι κεραίες γύριζαν και το αποτέλεσμα ήταν ελάχιστοι να πιάνουν έγχρωμο σήμα για να δουν την Λιάνα Κανέλλη να λέει τις ειδήσεις και τoν Γιώργο Πολυχρονίου με τον τροχό της Τύχης στον Antenna αργότερα.

Η πόλη ζούσε μέσα στην επιτόπια ευρεσιτεχνία, την φήμη και το πως θα πιάσει χωρίς χιόνια τα δύο νέα ιδιωτικά κανάλια. Και μιλάμε μόνο για το Αγρίνιο, γιατί χωριά και κωμοπόλεις δεν έπιαναν , εκτός και αν ήταν πολύ τυχέρες.

Όλα αυτά τελείωσαν όταν μπήκαν οι κεραίες αναμετάδοσης στα Ακαρνανικά. Η εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης είχε αρχίσει για τα καλά στο Αγρίνιο.  Πέρασαν λοιπόν 17 χρόνια ( με πολλές ενδιάμεσες βεβαίως “στάσεις”) μέχρι την σημερινή ημερομηνία σταθμό…

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.