Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Την δραματική κατάσταση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου αποκαλύπτουν οι γιατροί

nosokomeio4_550332693

Σε σοβαρές καταγγελίες-αποκαλύψεις προβαίνουν οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.  Γίνεται  λόγος για εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση και με σύνθεση που πολύ απέχει από το να χαρακτηρισθεί ως επαρκής αριθμητικά και επιστημονικά.

Οι ιατροί κάνουν λόγο για παντελή αδιαφορία της 6ης ΥΠΕ που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγρινίου και ιδιαίτερα την Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα με τη λογική ενός μικρού επαρχιακού Κέντρου Υγείας.

Καταγγέλλουν εξάλλου μεροληπτική συμπεριφορά της 6ης ΥΠΕ (παρόλο που ένας εκ των υπό-διοικητών είναι Αιτωλοακαρνάνας  και γνώστης της κατάστασης) έναντι άλλων νοσοκομειακών δομών και ιατρικού προσωπικού, σε περιοχές με ελάχιστη κίνηση ασθενών σε σχέση με αυτή του Αγρινίου

Υπογραμμίζουν την αδυναμία της Διοίκησης και των Διοικητικών Υπηρεσιών Υγείας να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου και της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ, όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας,  η διαμαρτυρία – καταγγελία των γιατρών της Παθολογικής  αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η λειτουργία της κλινικής καθώς και την αδυναμία της να καλύψει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ολόκληρο το μήνα.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας  (ΕΙΝΝΑΑ) αναφέρει:

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Η διαμαρτυρία – καταγγελία των γιατρών της Παθολογικής κλινικής – η οποία παρατίθεται πιο κάτω – αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η λειτουργία της κλινικής καθώς και την αδυναμία της να καλύψει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ολόκληρο το μήνα.

Αναδεικνύει μια σειρά από παθογένειες, τις οποίες το ιατρικό σώμα, ως οι άνθρωποι που πρώτοι τις αντιμετωπίζουν, είχε καταδείξει από πολύ καιρό με τον πλέον σαφή τρόπο και έχει προτείνει κατ επανάληψη λύσεις.

Τίποτα από αυτά όμως δεν έγινε – τώρα και παλαιότερα – με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση που απλά ήταν θέμα χρόνου και συγκυριών να συμβεί.

Έτσι φτάσαμε στην πλασματική και επικίνδυνη λύση, του εξαναγκασμού σε υπερεφημέρευση και με σύνθεση που πολύ απέχει από το να χαρακτηρισθεί ως επαρκής αριθμητικά και επιστημονικά.

Λύση την οποία καταδικάζουμε και ως εργαζόμενοι αλλά και ως γιατροί, κρίνοντάς την επισφαλή και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς.

Οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ αναφέρουν:

Αναφορά σχετικά με τη σημερινή δραματική κατάσταση στην Παθολογική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου..

Α. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, τόσο στον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών στην Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ, όσο και των προσερχόμενων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των εποχιακών λοιμώξεων – γρίπης, και της επανα- εμφανιζόμενης επιδημίας ιλαράς, με πολλά κρούσματα στην περιοχή της Αιτ/νίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παθολογικής σε καθημερινή βάση νοσηλεύονται περίπου 60 ασθενείς στην Κλινική και προσέρχονται στο ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα 60-70 άτομα.

 Β. Το υπάρχον προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής ανέρχεται, σήμερα, σε 6 Ιατρούς Ειδικευμένους Παθολόγους, οι οποίοι εφημερεύουν 6 περίπου φορές το μήνα.

Για το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα η 6η ΥΠΕ, η Διοίκηση και η Ιατρική Υπηρεσία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό από Ειδικευόμενους Ιατρούς ή Γενικούς Ιατρούς (καθώς είναι γνωστό πως διεθνώς, στα περισσότερα Νοσοκομεία της Ευρώπης, τα ΤΕΠ καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς, που εκπαιδεύονται από λίγο σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο πολύ κρίσιμο ρόλο για κάθε επι μέρους Κλινική του Νοσοκομείου, αυτόν της διαλογής και καταμερισμού ανά ασθένεια και Κλινική).

Συχνά, οι Διοικούντες καταφεύγουν στη λύση των Αγροτικών Ιατρών, που, όμως, αποτελεί λύση έσχατης ανάγκης, καθώς ένας τριμηνίτης και ανεκπαίδευτος αγροτικός ιατρός, καλείται να αντιμετωπίσει επιδημικές ή δύσκολες ασθένειες, που τον ξεπερνούν κατά πολύ.

Για αυτό το λόγο, οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής καλούνται να καλύψουν το  ΤΕΠ Παθολογικής, 24 ώρες το 24ωρο, πέρα από τα καθήκοντά τους στην Παθολογική Κλινική.

Πρόκειται για καταστάσεις απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες, τόσο για την υγεία των προσερχόμενων  ασθενών, όσο και των νοσηλευτριών και ιατρών. που ξεπερνούν τα όρια κάθε ιατρικής και εργασιακής νομιμότητας και δεοντολογίας.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, για μια παθολογική κατάσταση για όλη την Αιτ/νία, που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα στις επόμενες ημέρες.

Γ. Παρά τις επίμονες και επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της Παθολογικής Κλινικής, οι αρμόδιες υπηρεσίες, 6η ΥΠΕ, Διοίκηση, Δ/ντής Προσωπικού, Δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, δεν προχώρησαν στις απαραίτητες επείγουσες ενέργειες, ώστε το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα να καλυφθεί στις εφημερίες από το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό Γενικής Ιατρικής, από τα όμορα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, ούτε να υπάρξει κάποια συν- λειτουργία με το Νοσοκομείο Μεσολογγίου (παρόλο που αυτό στο πρόσφατο παρελθόν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες).

Μέχρι σήμερα, οι Διοικούντες δεν έχουν αποστείλει κανένα «εντέλλεσθαι» στους υπηρετούντες σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Αγροτικά ιατρούς να  συμβάλλουν, με ένα ελάχιστο όριο, 1 ή 2 εφημερίες το μήνα στο ΤΕΠ Αγρινίου

Δ. Οι βεβαρημένες συνθήκες εργασίας οδήγησαν 2 εκ των Παθολόγων, μεταξύ των οποίων και το συντονιστή – διευθυντή του τομέα σε αναρρωτική άδεια.

Επίσης, από 2 προς πρόσληψη ιατρούς, ο ένας ήδη παραιτήθηκε και προτίμησε την πρόσληψή του στο ΓΝ Ξάνθης και του δεύτερου εκκρεμεί η πρόσληψη, που γίνεται δυσκολότερη στις σημερινές συνθήκες.

Ακόμη, μια ιατρός παθολόγος, με οργανική θέση σε κοντινό Κέντρο Υγείας δήλωσε πως από τον επόμενο μήνα επιστρέφει στη θέση της στο Κέντρο Υγείας.

Επίσης, μια ιατρός παθολόγος, που προσλήφθηκε το προηγούμενο έτος, αποσπάσθηκε σε Νοσοκομείο των Αθηνών, λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Έτσι, σε αυτές τις συνθήκες, έμειναν  2- 3 ιατροί Παθολόγοι να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, σε σχεδόν 120-130 άτομα την ημέρα   

Δυστυχώς, όμως, δεν αποσπάσθηκαν από αλλού κάποιοι ιατροί παθολόγοι για την εύρυθμη λειτουργία της Παθολογικής του Αγρινίου.

 

Ε. Γίνεται φανερό πως το υπάρχον προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής, ακόμη και να θα το ήθελε, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της Κλινικής και ΤΕΠ, επί 30 ημέρες το μήνα, και 24 ώρες το 24 ωρο.

Επίσης, γίνεται φανερό πως η κατάσταση δύσκολα θα διορθωθεί το επόμενο διάστημα.

Οι συνθήκες χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι 2- 3 εναπομείναντες  Παθολόγοι αντιμετωπίζονται με εχθρότητα εκ μέρους των Διοικούντων του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ.

Αποκορύφωμα της εχθρικής διάθεσης  προς τους εργαζόμενους ιατρούς αποτελεί το πρόσφατο «εντέλλεσθαι», από 25/4/2018, προς τις τρεις ιατρούς να καλύψουν τα εφημεριακά κενά, πέρα από κάθε έννοια εργασιακής νομιμότητας, καθώς οι ιατροί είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπόμενα από τον νόμο όρια φυσικής αντοχής, αλλά και νόμιμης εργασίας τους.

Προτιμήθηκε η λύση του «εντέλλεσθαι» των ελαχίστων ιατρών της Παθολογικής, συνοδευόμενη απο ειρωνείες, από τις ορθολογικές λύσεις πιθανών αποσπάσεων ιατρών ή της εκ περιτροπής λειτουργίας με  άλλα Νοσοκομεία της περιοχής.

Δυστυχώς, επίσης, δεν υπάρχει κανένα «εντέλλεσθαι» για  εφημερίες στο ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, σε όλους εκείνους, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της Υγείας στην περιοχή της Αιτ/νιας

Στ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπάρχουσα νομοθεσία για να λειτουργήσει σωστά η Παθολογική Κλινική και να εξασφαλισθεί η δυνατότητα απόδοσης ποιοτικού ιατρικού έργου προς τους πολυπληθείς ασθενείς της Κλινικής απαιτείται η εξής στελέχωση: 9 ειδικευμένοι ιατροί Παθολόγοι και 9 ειδικευόμενοι στην Παθολογία.

Αντίστοιχα, για το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, που εξάλλου πρόσφατα έγινε ανεξάρτητο τμήμα, προβλέπεται η πρόσληψη 6 Γενικών Ιατρών, διαφόρων κατευθύνσεων. 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, οι εναπομείναντες ιατροί της Παθολογικής Κλινικής  καταγγέλουμε τα εξής:

 1. Την παντελή αδιαφορία της 6ηςΥΠΕ, που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγρινίου και ιδιαίτερα την Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, σένα Δήμο με περισσότερο από 10000 κατοίκους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έξαρσης διάφορων επιδημιών,  με τη λογική ενός μικρού επαρχιακού Κέντρου Υγείας.

Επίσης, την μεροληπτική συμπεριφορά της 6ης ΥΠΕ (παρόλο που ένας εκ των υπό-διοικητών είναι Ατ/νας και γνώστης της κατάστασης) έναντι άλλων νοσοκομειακών δομών και ιατρικού προσωπικού, σε περιοχές με ελάχιστη κίνηση ασθενών, σε σχέση με αυτή του Αγρινίου

 1. Την αδυναμία της Διοίκησης και των Διοικητικών Υπηρεσιών Υγείας να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα του ΓΝΑ και της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ, όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση.
 1. Την απαράδεκτη, αντιεργατική και μη νόμιμη συμπεριφορά των προαναφερομένων έναντι των ελάχιστων συναδέλφων ιατρών της Παθολογικής, που εντέλλονται να εργασθούν πέρα από κάθε όριο προσωπικής υγείας και απόδοσης του ιατρικού τους έργου στους πολυάριθμους ασθενείς τους.

Τέλος, δηλώνουμε τα εξής:

Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα υπερασπισθούμε τα νόμιμα εργασιακά μας δικαιώματα με κάθε νόμιμο τρόπο, τόσο για λόγους σωματικής υγείας, όσο, κυρίως, για την παροχή της απαραίτητης ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης στους επαπειλούμενους, από την θεραπευτική ανασφάλεια και τις επιδημίες, συμπατριώτες μας στην πόλη του Αγρινίου/

Επί τέλους το Αγρίνιο πρέπει να αντιμετωπίζεται στα ζητήματα Υγείας σαν ο 10ς Δήμος της Ελλάδας κι όχι σα μια μικρή πολίχνη κάπου σε μια ξεχασμένη Περιφερειακή Ενότητα   

Οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. Anonimos

  Απλό είναι το θέμα!!! Αν δεν επαρκούν οι Ιατροί, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό να αποσπάσουν απο το διασυνδεόμενο Νοσοκομείο Μεσολογγιου ηια δουλειά. Και αν δεν επαρκούν και απο εκεί να κλεισουν οι κλινικές και να εφημερευούν 15 μερες το μήνα. Ο Ανθρωπινος οργανισμός αντεχει εργασία σε πλαίσια Ανθρώπου και οχι μουλαριού. Αααα και οι εργατοπατέρες να στρώσουν κώ@@@ για δουλειά και όχι περιοδειες στα καφέ των πλατειών της πόλης με μια αγγαλιά εφημερίδες και το κινητό ανα χειρας.

 2. Νίκος

  Ήταν απλά θέμα χρόνου να αρχίσουν να βγαίνουν τα προβλήματα στην επιφάνεια. Κάντε ένα κόπο να διαβάσετε τους μύδρους με στοιχεία που εξαπέλυσε κατά της 6ης ΥΠΕ ο τεως διοικητής μετά την παραίτησή του. Για την ανικανότητά τους, την αδιαφορία τους, την αήθη μικρότητά τους. Ο άνθρωπος ενεργούσε και τους πίεζε για τα αυτονόητα κι αυτοί το μόνο που κάνανε ήταν να βάζουν τρικλοποδιές. Τώρα βολευτείτε με τον κομματικό αχυράνθρωπο που σας φόρεσαν η ΥΠΕ και ο Πολάκης κι αφήστε το νοσοκομειο να βουλιάξει.

 3. Ανώνυμη

  Οι επιστήμονες-άνθρωποι που στελεχώνουν την Παθολογική Κλινική καθώς και τα Επείγοντα Περιστατικά και τα Εξωτερικά Ιατρεία του ΓΝΝ Αγρινίου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το καλώς εννοούμενο καθήκον που απορρέει από τον όρκο που έχουν δώσει. Έτυχε να νοσηλευτώ το τελευταίο διάστημα για σοβαρό λόγο και αντίκριζα καθημερινά τα ίδια άτομα να παλεύουν να αντιμετωπίσουν κάθε είδους περιστατικό και κάθε είδους ανθρώπινη παραξενιά και απαίτηση. ΜΠΡΑΒΟ στους γιατρούς που παλεύουν καθημερινά με τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις του Συστήματος και ενός σαθρού καρεκλοκεντρικού συστήματος υγείας ΝΤΡΟΠΗ στους ιθύνοντες κάθε είδους που απαξιώνουν μια ολόκληρη περιφέρεια(Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει μακράν την φυσιογνωμία ολόκληρης περιφέρειας και όχι κάποιας τυχόν μικρής περιφερειακής ενότητας), ΝΤΡΟΠΗ και σε όλους εμάς που περιμένουμε από όλους τους άλλους να κάνουν την αρχή για να αλλάξουμε τα πράγματα.

 4. Ανώνυμος

  Ανώνυμη Αυτό το τελευταίο, το ΝΤΡΟΠΗ και σε εμάς το προσυπογράφω. Να σχολιάζουμε και να κάνουμε κριτική για όλους και για όλα είμαστε ικανοί. Για ν’ αλλάξουμε κάτι όμως να παλέψουμε για κάτι καλύτερο βαριόμαστε. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με τόσα φυσικά πλεονεκτήματα που έχει θα έπρεπε να είναι πρώτος σε ανάπτυξη και όχι τελευταίος. Από όλα τα κακά του χάλια, δε θα μπορούσε να έχει και καλύτερο νοσοκομείο. Οι γιατροί που υπάρχουν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά δε φτάνουν. Οι διοικητές αν δεν ακούγονται από τους ανώτερους υπεύθυνους, από μόνοι τους τίποτε δε μπορούν να διορθώσουν. Και δεν είναι σωστό να τους κρίνουμε από το κόμμα που ανήκουν, αν ανήκουν. Δεν έχουμε πολιτικούς εμείς εδώ. Κι εμείς όμως σαν τα πρόβατα πάμε από κοντά τους.

 5. Ανώνυμος

  Η λύση είναι απλή πριν διοριστεί κάποιος σε νοσοκομείο Αθηνών θεσσαλονίκης να υπηρετήσει υποχρεωτικά στα επαρχιακά νοσοκομεία

 6. Ness

  Στην Ευρώπη στα επείγοντα εφημερεύουν επειγοντολόγοι που αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά (παιδιατρικά, χειρουργικά,, παθολογικά,, καρδιολογικά κλπ) και αμείβονται πολύ καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους εφημερεύοντες. Και ούτε πρέπει να ασχολούνται με την παθολογική κλινική στην εφημερία. Αυτά για να μη λέμε ο,τι θέλουμε.

 7. ανωνιμος

  Η Ελλάδα όμως δεν είναι Ευρώπη!!! Το Αγρίνιο είναι μια κουκκίδα στον χάρτη που δεν το βλέπουν χρόνια τώρα οι κουμανταδοροι της εξουσίας που τους έβγαλε πάνω ο» σοφός λαός» για να τρώνε με 100 κουτάλες και να γλύφουν και αυτοί οι τοπικοί κομματάρχες κανένα κόκκαλο άλλοτε μικρο και άλλοτε μεγάλο. . τέλος όμως σε αυτά ο λαός πιστεύω την κατάλληλη στιγμή να ξυπνήσει από το βαθύ κόμμα……. αλλιώτικα θα είναι μια ζωή …………………. κας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.