Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρικάκου Μητσοτάκη ζητούν οι αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008.
«Με διάφορα προσχήματα, ήδη από το 2015 είμαστε εγκλωβισμένοι σε πολύχρονους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες, με το Υπουργείο κρυπτόμενο. Οι δικαστικοί αγώνες κρατούν μέχρι και σήμερα. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη τελούμε σε καφκική ομηρία», σημειώνουν.
Η ανοιχτή επιστολή:
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μετά από πολυετείς αγώνες, απευθυνόμαστε δημόσια σε εσάς, ευελπιστώντας έστω και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.
Όπως ο ίδιος γνωρίζετε, μιας και τούτο διαβεβαιώσατε δημόσια σε συνάντησή σας με συνάδελφό μας, ήδη από το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το Σύνταγμα επέτασσε τον διορισμό μας στη δημόσια εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, με την 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι το 40% των διορισμών στην εκπαίδευση, για σειρά ετών γινόταν σύμφωνα με αντισυνταγματικές διατάξεις.
Η απόφαση ήταν καταπέλτης. Το ΣτΕ διαπίστωνε διαχρονική αναξιοκρατία, με χιλιάδες αντισυνταγματικούς διορισμούς και προσλήψεις στην εκπαίδευση, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Αν και το επέτασσε η συνταγματική τάξη, το Υπουργείο δεν κάλεσε για διορισμό όλους εμάς που κατά παράβαση του Συντάγματος είχαμε στερηθεί τον διορισμό μας.
Έτσι, με διάφορα προσχήματα, ήδη από το 2015 είμαστε εγκλωβισμένοι σε πολύχρονους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες, με το Υπουργείο κρυπτόμενο. Οι δικαστικοί αγώνες κρατούν μέχρι και σήμερα. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη τελούμε σε καφκική ομηρία.
Με νόμο του 2019, κάποιοι συνάδελφοι διορίστηκαν στην εκπαίδευση. Η εν λόγω διάταξη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη διακομματική συναίνεση. Ανάμεσα σε όσους υπερψήφισαν, ήταν και η Νέα Δημοκρατία. Εν τούτοις, οι λίγοι αυτοί διορισμοί του 2019 δεν έγιναν με βάση τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, δηλαδή με κριτήριο τη βαθμολογία στον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά με το τυχαίο κριτήριο της έκδοσης δικαστικής απόφασης μέχρι την ψήφιση του νόμου. Διορίστηκαν λοιπόν συνάδελφοι με βαθμολογία χαμηλότερη από εμάς, ενώ εμείς παραμένουμε αδιόριστοι!
Έκτοτε έχουμε απευθυνθεί στους πάντες. Στον Τύπο, στο Υπουργείο Παιδείας, στο ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Παρ’ όλη τη δημοσιότητα, παρ’ όλο το δίκαιο του αιτήματός μας, κάτι που αναγνωρίζουν Τύπος και Αντιπολίτευση, παραμένουμε αδικαίωτοι.
Μάλιστα, οι πόρτες του Υπουργείου παραμένουν κλειστές. Τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση με την Υπουργό συνάντησαν τοίχο και άρνηση.
Ενώ λοιπόν ευαγγελιστήκατε την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο δεν υλοποιήσατε την υπόσχεσή σας, αλλά αποφεύγετε ακόμη και να μας ακούσετε.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεν θεωρούμε ότι δεν ξέρετε την υπόθεσή μας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ψευδόσασταν ότι δηλώνατε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι έχετε γνώση. Και αυτό δεν θέλουμε να το πιστέψουμε.
Περιμένουμε λοιπόν, έστω και τώρα, να λάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Οι συνθήκες είναι ώριμες, η νομολογία του ΣτΕ μας δικαιώνει, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εκφράζουν δημόσια τη στήριξή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η απαξίωση της αξιοκρατίας δεν θίγει μόνο εμάς. Θίγει όλη την κοινωνία.
Ακόμη δεινοπαθεί η Ελλάδα από τους αναξιοκρατικούς διορισμούς, από την παράκαμψη αυτών που αριστεύουν, από το κομματικό κράτος που ο ίδιος δηλώνατε πριν λίγες ημέρες ότι θέλετε να πολεμήσετε.
Ο ελληνικός λαός δεν θέλει ωραία λόγια. Θέλει πράξεις. Αυτές τις πράξεις περιμένουμε από εσάς, για αυτές τις πράξεις αγωνιζόμαστε.
Ζητούμε συνάντηση μαζί σας.
Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί αμείωτος και ακόμη πιο δυναμικά.
Μετά τιμής,
Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί
επιτυχόντες του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ
του έτους 2008
Ασεπίτες 2008: Το χρονικό της αδικίας
1998: Εισαγωγή γραπτού διαγωνισμού για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών , υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, με πρόβλεψη μικρού μεταβατικού διαστήματος για το προηγηθέν σύστημα της επετηρίδας.
2002-2015: Παράταση μεταβατικού σταδίου διορισμού εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να γίνεται πρόσληψη εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και περιορισμός των προσλήψεων των επιτυχόντων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
2015: Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την απόφαση 527/2015, έκρινε ότι το 40% των διορισμών που είχαν γίνει εκτός ΑΣΕΠ δεν πληρούσαν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας. Οι θέσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από τους Ασεπίτες.
2015-2019: Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η πολιτεία εξακολουθεί να εφαρμόζει τις ίδιες αντισυνταγματικές διατάξεις στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.
2019: Ο νόμος Γαβρόγλου (προσοντολόγιο) προσφέρει υψηλή μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία, διαγράφοντας τα μόρια των επιτυχόντων σε γραπτούς διαγωνισμούς. Επισημαίνεται ότι, λόγω των προαναφερθεισών στρεβλώσεων, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ δεν κλήθηκαν ποτέ ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, με αποτέλεσμα να έχουν μηδαμινή προϋπηρεσία και να αδικούνται στους πίνακες μορίων.
2019: Με το άρθρο 73 του νόμου Γαβρόγλου, 455 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008, διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση, με την επίκληση ονομαστικών δικαστικών αποφάσεων, χωρίς να τηρείται η σειρά επιτυχίας στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί με υψηλότερη βαθμολογία να παραμένουν μέχρι και σήμερα αδιόριστοι.
2022: Το ΣτΕ, με την απόφαση 1834/2021, εξισώνει τους 455 διορισθέντες επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 με τους υπόλοιπους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Εν τούτοις, η πολιτεία δεν έχει αποκαταστήσει μια διαχρονική αδικία.