Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

To πρώτο κουδούνι…

To πρώτο κουδούνι…
Ο δήμαρχος Αγρινίου επισκέφτηκε το 2ο και 6ο ΓΕΛ  και το 10ο δημοτικό.
Ο δήμαρχος Αγρινίου επισκέφτηκε το 2ο και 6ο ΓΕΛ και το 10ο δημοτικό.
Φωτό από το συγκρότημα των 3ου και 21ου  Δημοτικού Σχολείου
Φωτό από το συγκρότημα των 3ου και 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας και συνεπώς και στην Αιτωλοακαρνανία. Αισιοδοξία και ευχές κυριάρχησαν ωστόσο δυστυχώς δεν λείπουν τα κενά εκπαιδευτικών και τα χρονίζοντα προβλήματα σχολικής στέγης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία βρίσκονται όλα τα βιβλία και στις θέσεις τους βρίσκονται επίσης 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές, δηλαδή συνολικά 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Ωστόσο τα κενά παραμένουν πολλά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά.
Στην Αιτωλοακαρνανία τα κενά σε ειδικότητες δασκάλων και νηπιαγωγών παραμένουν πολλά ενώ δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις υπευθύνων στα ολοήμερα με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι του πρωινού ωραρίου να παραμένουν και το απόγευμα. Απουσιάζουν επίσης εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.
Ειδικά στα νηπιαγωγεία το πρόβλημα σχολικής στέγης στο Αγρίνιο παραμένει και για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι μείζον καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «δεν επιτρέπεται 5χρονα παιδιά να στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα υπόγεια ».
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, κενά 3.000 καθηγητών θα παρουσιαστούν σε γυμνάσια και λύκεια τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους. Τα κενά στα ΓΕΛ και Γυμνάσια της Αιτωλοακαρνανίας είναι αυτή την ώρα 50 σε βασικές ειδικότητες και σοβαρές είναι οι ελλείψεις διδασκόντων και στην ειδική αγωγή ενώ προσελήφθησαν μόνο 16 αναπληρωτές.
Στο ζήτημα της σχολικής στέγης από παράγοντες της Β΄ΕΛΜΕ υπογραμμίζεται ως αρνητικά το γεγονός πως το  Λύκειο και το Γυμνάσιο Θέρμου και το Γυμνάσιο Γαβαλούς παραμένουν σε λυόμενα ενώ πολλά σχολεία είναι στο… ενοίκιο όπως το 7ο Γυμνάσιο και το νεοϊδρυθέν 6ο Λύκειο Αγρινίου στο οποίο λειτουργεί η Α΄ Λυκείου με τρία τμήματα και 75 μαθητές.
Στο 6ο Λύκειο (όπως και στο 2ο) μάλιστα βρέθηκε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου που ενημερώθηκε από τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. «Ο δήμος θα είναι αρωγός στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών στην εκπαίδευση έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές σε ευχάριστο περιβάλλον να εκτελούν τα μαθητικά τους καθήκοντα, κάτι που θα τους αποφέρει γνώση και πρόοδο» ανέφερε σε δηλώσεις ο δήμαρχος Αγρινίου.
Στον αγιασμό του 2ο δημοτικού σχολείου Μεσολογγίου βρέθηκε  η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά. «Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2014-2015 θα ήθελα να ευχηθώ στους μαθητές, τους καθηγητές και δασκάλους, αλλά και τους γονείς, στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα, καλή και δημιουργική χρονιά.Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία και τώρα περισσότερο από ποτέ θα χρειαστούμε Παιδεία με αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι όλοι θα δώσουν τον τον καλύτερο εαυτό τους ώστε τα παιδιά να μάθουν, αλλά και να αποκτήσουν αγωγή, να διαπλάσουν προσωπικότητα.Σε αυτή τη συνεχή μάχη στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η Περιφέρεια και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα στους πρωταγωνιστές που είναι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Δεν θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτο τίποτε που αναλογεί στην Παιδεία στην Περιφέρει και τον Νομό μας. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους», δήλωσε η κ.Σταρακά.
Σημειωτέον πως αύριο σε σχολεία χωριών του δήμου Αμφιλοχίας θα βρεθεί και ο υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος.

Ευχές του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Γ. Παναγιωτόπουλου

για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014

Αγαπητοί μαθητές,
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί γονείς,

Η έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς 2014-2015 σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου συστηματικής και σκληρής δουλειάς για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, με την αρωγή και την ολόπλευρη στήριξη των γονιών, παίρνουν θέση στη γραμμή εκκίνησης με όρεξη και κουράγιο, ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την πορεία τους στο δύσβατο αλλά γοητευτικό μονοπάτι της γνώσης.
Νέοι στόχοι τίθενται προς εκπλήρωση, νέες κορυφές ορίζονται για κατάκτηση. Όλοι όσοι υπηρετούμε στο πεδίο της εκπαίδευσης ας ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, απερίσπαστοι από τις αντίξοες συνθήκες, ας ετοιμαστούμε να φέρουμε σε πέρας το καθήκον μας, για μία ακόμη φορά, με τον καλύτερο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι οφείλουμε να σταθούμε δυναμικά και αποτελεσματικά στο ύψος των περιστάσεων οι οποίες απαιτούν μία εκπαιδευτική κοινότητα δυνατή και ενωμένη, προσηλωμένη στην προσπάθεια για την επίτευξη της αριστείας και την κατάργηση των ορίων στους πνευματικούς της ορίζοντες.
Αναμφισβήτητα, αποτελεί κοινό τόπο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κοσμείται από εξαίρετους εκπαιδευτικούς και μαθητές που με τον καθημερινό αγώνα τους μέσα στις σχολικές αίθουσες, οικοδομούν μια παιδεία υψηλών στόχων και κορυφαίων επιτευγμάτων. Η πρόκληση για όλους μας στη νέα σχολική χρονιά, είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, να ξεπεράσουμε τη διεκπεραίωση, να ανεβούμε ένα σκαλί υψηλότερα, να διευρύνουμε το πλαίσιο των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων μας, να αναμετρηθούμε με τη μετριότητα, να αφήσουμε πίσω μας την κοινοτοπία, να κατευθυνθούμε αταλάντευτοι στην κορυφή. Σε αυτήν την προσπάθεια εύχομαι ολόψυχα να έχετε όλοι υγεία, δύναμη και κουράγιο.
Καλή σχολική χρονιά!

Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

2ο δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου
2ο δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου
Ο Αγιασμός στα σχολεία της Βόνιτσας από το Μητροπολίτη κ.Κοσμά- φωτό katounanews.blogspot.gr
Ο Αγιασμός στα σχολεία της Βόνιτσας από το Μητροπολίτη κ.Κοσμά- φωτό katounanews.blogspot.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.