Αφιέρωμα στον έθιμο του Επιταφίου και τις ιδιαιτερότητες αυτού στην Ναύπακτου έκανε το Associated Press, τονίζοντας τόσο τα στοιχεία του θρησκευτικού εθίμου όσο και τις ενσωματωμένες σε αυτό αναφορές σε ιστορικά γεγονότα.
Πώς ”είδε” λοιπόν τον επιτάφιο στην Ναύπακτο το AP:
Η περιφορά του «Επιταφίου», που συμβολίζει την βάση του φέρετρου που μετέφερε το σώμα του Ιησού στον σημείο ταφής του, πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή, που ήταν Μεγάλη Παρασκευή κατά το Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο.
Οι πομπές, με τους ανθοστόλιστους επιτάφιους που ακολουθούν οι κληρικοί και οι πιστοί, είναι συχνά θεαματικές, ειδικά σε μέρη όπου οι πομπές από κάθε ενορία συγκλίνουν σε μια κεντρική πλατεία.
Η πόλη της Ναυπάκτου, στη δυτική Ελλάδα, είναι μια τέτοια πόλη.
Κάποτε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αργότερα την διεκδίκησαν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Ενετοί οι οποίοι αποκαλούσαν την πόλη Lepanto.
Μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών, η Μάχη του Λεπάντο, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 450 πλοία, δόθηκε στον κοντινό Πατραϊκό Κόλπο τον Οκτώβριο. 7, 1571. Ένας συνασπισμός δυτικών κρατών νίκησε τον οθωμανικό στόλο.
Εν μέρει σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, ντόπιοι ψαράδες έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην πομπή της Μεγάλης Παρασκευής, ανάβοντας φωτιές στις επάλξεις των βενετσιάνικων οχυρώσεων.
Η εκδήλωση αναβίωσε τη δεκαετία του 1950 και, κάθε χρόνο ακολουθεί ένα παρόμοιο τελετουργικό: Ενώ ξεκινούν οι πομπές από τις δύο κύριες ενορίες, ανάβουν φωτιές στις επάλξεις το ηλιοβασίλεμα και μια χορωδία τραγουδά ύμνους.
Φέτος παρουσιάστηκε χορωδιακό έργο σύγχρονου Έλληνα συνθέτη.
Στην είσοδο του λιμανιού υψώθηκε ένας μεγάλος σταυρός στολισμένος με φαναράκια, προσθέτοντας στην ατμόσφαιρα της βραδιάς
Πληροφορίες huffingtonpost.gr