Τη Τρίτη και Τετάρτη 09 και 10 Ιανουαρίου ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στην πόλη μας για τα γυρίσματα αφιερώματος σχετικού με τον καπνό,τους καπνοκαλλιεργητές και το καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο το οποίο θα προβληθεί στη δημοφιλή εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου”. Τα γυρίσματα έγιναν στις Καπναποθήκες των αδελφών Παπαστράτου στο κέντρο της πόλης μας. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Λίνος Υφαντής, Διδάκτωρ Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Διευθυντής του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου, ο Θύμιος Αδάμης, Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας και η Αγγέλη Μαρία, φιλόλογος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι λήψεις έγιναν σε χώρους των Καπναποθηκών και στον ξενώνα όπου διέμεναν οι αδελφοί Παπαστράτου και οι φιλοξενούμενοί τους, όταν βρίσκονταν στο Αγρίνιο για επίβλεψη των εργασιών. Στο αφιέρωμα αναφέρονται γεγονότα σταθμοί του καπνεργατικού κινήματος αλλά και πληροφορίες που αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία τόσο για την εργασιακή πραγματικότητα, τις διεκδικήσεις, τις συνθήκες ζωής, τους αγώνες των εργατών όσο και για την προσφορά των Παπαστραταίων, των μεγάλων ευεργετών της πόλης μας. Με το τρόπο αυτό έγιναν γνωστοί χώροι ιστορικής σημασίας άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Η ταυτότητα μιας πόλης συνδιαμορφώνεται μέσα από την ιστορία που γράφτηκε και κυρίως αναπαράγεται μέσα από τα βιβλία, σχολικά και επιστημονικά. Στη σημερινή εποχή όμως καθοριστικό ρόλο στην ταυτότητά της παίζει η ίδια η τηλεόραση, ειδικά όταν πρόκειται για θεματικές εκπομπές με ιστορικό ενδιαφέρον που εκλαϊκεύουν την ιστορία και τη διαχέουν στο ευρύ κοινό. Η αλήθεια είναι ότι ο τηλεοπτικός φακός είτε την αναλογική εποχή της τηλεόρασης είτε τη ψηφιακή-διαδικτυακή που διανύουμε σήμερα ελάχιστα έχει ασχοληθεί με τον αστικό ιστό του Αγρινίου. Αναμφίβολα η κύρια δύναμη του ήταν η εποχή του καπνού τη περίοδο του Μεσοπολέμου, διότι αν το Αγρίνιο δεν αποτελούσε κόμβο της οικονομίας του καπνού, σήμερα θα ήταν απλά μια κωμόπολη.
Παλαιότερα όταν κάποιος έλεγε ότι ήταν από το Αγρίνιο, ερχόταν κατά νου το τρίπτυχο “Καπνός-Ελιά-Παναιτωλικός”. Στη σημερινή εποχή που ο καπνός υπάρχει μόνο ως ανάμνηση και όχι στην οικονομία, τη σχέση του με την πόλη μπορεί να επικαιροποιήσει στο Πανελλήνιο μόνο η δύναμη των Media μέσω της εικόνας και του διαδικτύου. Μόνο με αυτό το τρόπο βασικά η πόλη μπορεί να καταθέσει ως ιστορική παρακαταθήκη πανελλαδικά την άυλη ταυτότητα του παρελθόντος της και να μη την ψάχνουν στο χάρτη.