Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Το… «αναδυόμενο» γεφύρι του Μανώλη στη Λίμνη Κρεμαστών (φωτο)

Το… «αναδυόμενο» γεφύρι του Μανώλη στη Λίμνη Κρεμαστών (φωτο)

Η γέφυρα του Μανώλη στον Αγραφιώτη ποταμό που μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών βρίσκεται μέσα στην ομώνυμη λίμνη. Κάποιες φορές, μετά από παρατεταμένες ανομβρίες η γέφυρα αποκαλύπτεται ολόκληρη ενώ σε περιόδους με πολλές βροχές μόλις που φαίνεται. Αντέχει όμως στο χρόνο και το νερό.

Το γεφύρι βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι, είναι έργο του 17ο αιώνα και συγκεκριμένα του 1659 όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ». Πρόκειται για ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, ένα πραγματικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τρία μεγάλα έργα του παραλληλίζονται ως παιδιά του, ως αγόρι το γεφύρι και ως κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Στην Αγία Παρασκευή Βραγγιανών λειτούργησαν σχολές ελληνικών γραμμάτων με την ονομασία “Ελληνομουσείον Αγράφων” που ίδρυσε ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός (1682).

Δείτε φωτογραφίες από το Γεφύρι του Μανώλη, από τον φωτογραφικό φακό του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.