Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Από το brain drain στο brain gain

Από το brain drain στο brain gain

Γράφει η Μαρία Καλπουζάνη 

 

Το θέμα της διαρροής εγκεφάλων, τεχνογνωσίας και εμπειρίας νέων ανθρώπων με ικανότητες και σπουδές που φεύγουν από τη χώρα μας, μας απασχολεί την τελευταία δεκαετία αφού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές της οικονομικής κρίσης.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του τις πρώτες μέρες της εκλογής του αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια έρευνα της ICAP, το καλοκαίρι παρέχει πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το brain drain αποκτά δομικά και παγιωμένα χαρακτηριστικά που σημαίνει ότι χρειάζονται δυνατά κίνητρα για να αναστραφεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που έχουν φύγει στο εξωτερικό εξελίσσονται εργασιακά, αναλαμβάνουν υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις, έχουν καλύτερες μισθολογικές απολαβές.

Πρόκειται για μια γενιά που προοδεύει σε όλους τους τομείς της ζωής της, βλέποντας σε ποσοστό 45%, όλο και πιο μακρινή την επιστροφή της.

Προκειμένου να επιστρέψουν περιμένουν αξιοκρατία, ανταγωνιστικό μισθολογικό πακέτο, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Και την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση με μια γενναία επιδότηση προσλήψεων θα προσπαθήσει μέσω του Υπουργείου Εργασίας να επαναπατρίσει 500,000 νέους επιστήμονες υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων που εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2008-2017.

Το κίνητρο που προσφέρεται στις επιχειρήσεις για την επιστροφή, σε πρώτη φάση 500 Ελλήνων εργαζομένων,είναι η επιδότηση του 70% του μισθού τους (περίπου 2,000 ευρώ) από το ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν Έλληνες της διασποράς.

Το πρόγραμμα «Ελλάδα Ξανά» προβλέπει ωστόσο την υποχρέωση διατήρησης των εργαζομένων με την ίδια αμοιβή για τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο.

Εξάλλου αναπτύσσεται και η πλατφόρμα «RebrainGreece CoLab», στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως και οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην ηλεκτρονική αυτή Τράπεζα θα ενσωματωθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από το πιλοτικό πρόγραμμα «Ελλάδα ξανά» ενώ θα δημιουργηθεί και το πρώτο ψηφιακό μητρώο των Ελλήνων που θέλουν την επιστροφή στη πατρίδα μας.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας και ειδικότερα βιοτεχνολογίας, νανοτεχνολογίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ποιοτικές θέσεις εργασίας, και την σταδιακή μείωση της φορολογίας με αντίστοιχη προσέλκυση επενδύσεων, όλα μαζί θα συμβάλλουν στην μετατροπή του brain drainσε brain gain.

www.dailypost.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ ΡΕ ????? ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΑΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ??? ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΕΥΤΕΣ !!!!!!! CHRISTOS

  2. ΑΧΕΛΩΟΣ

    Ερωτημα:Ο γιος μου εχει πτυχιο, μαστερ και διδακτορικο .Ολα με αριστα και υποτροφιες απο τα καλυτερα παν/μια της Μ.Β. Εργασθηκε 2 χρονια συην Αγγλια και αλλα τοσα στην Ιρλανδια.Λογω κρισεως το 2009 τον πηραν στο μεγαλυτερο ερευνητικο κεντρο στο Oakridge, Knoxville. Εργαζεται στις ΗΠΑ 10 χρονια. Τωρα στην APPLE .Mισθος 220.000$ και 100.000 $ σε μετοχες.Ο κ. κουλης του δινει “χαρτζηλικι ” 2.000 Ε και αβεβαιο μελλον,πλεον του οτι ΔΕΝ διαθετει κομματικο βυσμα. Θα ειναι μεγαλος μ@@@@ να επιστρεψει..Αντε χαθειτε κοπροι..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.