Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Το ένδοξο “Βραχώρι” τιμάται ως οδωνύμιο μόνο στον… Κολωνό

Το ένδοξο “Βραχώρι” τιμάται ως οδωνύμιο μόνο στον… Κολωνό

Του Λίνου Υφαντή.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 κάναμε μια έρευνα για να δούμε αν τιμάται το όνομα του Αγρινίου που συνδέθηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων δηλαδή το Βραχώρι. Αν η οδός Αγρινίου υπάρχει σε 4 τουλάχιστον περιπτώσεις σε Δήμους της Αττικής όπως στο Περιστέρι, Γλυφάδα, Ίλιον και Ταύρο, το ένδοξο Βραχώρι υπάρχει μόνο στον Κολωνό.

Συγκεκριμένα η Βραχωρίου είναι ένας μικρός δρόμος που καταλήγει αριστερά της κεντρικής οδού Λένορμαν στο ύψος 158 και κινείται παράλληλα του λόφου του Ιππίου Κολωνού, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο θέατρο. Στην ίδια γειτονιά βρίσκονται και άλλα τοπωνύμια κοντινά του Βραχωρίου όπως Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Τριπόλεως, Πέτρας ( που παραπέμπει στην ομώνυμη μάχη). Η εξήγηση είναι ότι η συγκεκριμένη γειτονιά αποτελούσε κάποτε λαϊκή συνοικία που υποδέχθηκε το εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 από διάφορες περιοχές της Ελλάδος ( βλ εδώ παλαιότερο άρθρο του agrinionews για τους Αιτωλοακαρνάνες μετανάστες στην Αθήνα).

Ίσως για αυτό το λόγο το ένδοξο Βραχώρι απέκτησε μια μικρή γωνιά στην ονοματοθεσία της πρωτεύουσας. Δεν συγκρίνεται φυσικά με άλλες περιπτώσεις παλαιών ονομάτων πόλεων που παραπέμπουν στο ’21 όπως με την περίπτωση της Τριπολιτσάς, η οποία αν και αλώθηκε την ίδια χρονιά με το Βραχώρι, τιμάται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και Κύπρου ( Κηφισιά, Καλαμάτα, Βόλος, Οιχαλία, Λεμεσός κ.α.).  Η συχνότητα των οδωνυμίων αποτελεί ένα δείκτη για το πόσο γνωστό είναι ένα γεγονός. Έτσι για την περίπτωση του Βραχωρίου και της απελευθέρωσης του στις 11 Ιουνίου μάλλον έχει λησμονηθεί…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.