Του Γιώργου Μαρκατάτου
Στις τρέχουσες εξελίξεις προστέθηκε ξαφνικά και το κιτ επιβίωσης. Πρόκειται για ένα κουτί που περιέχει όλα τα απαραίτητα αγαθά για να επιβιώνει κανείς 3 μέρες σε περιόδους καταστροφών. Η θέση σε κυκλοφορία της ιδέας αυτής εντάσσεται στα πλαίσια αποδοχής του τερατώδους ποσού των 800 δις € για την πρόταση της Κομισιόν περί επανεξοπλισμού της ΕΕ. Μια ιδέα που θα οδηγήσει συγκεκαλυμμένα σε λιτότητα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της ΕΕ. Και οι τάσεις θα καταλήξουν στο ότι η λιτότητα θα πλήξει τους λεγόμενους αδύνατους προϋπολογισμούς οι οποίοι θα δουν να μειώνονται οι ροές των κοινοτικών κονδυλίων. Δυστυχώς σε ζυτούς ανήκει και η χώρα μας.
Το «κιτ επιβίωσης 72 ωρών» είναι μια συλλογή απαραίτητων αντικειμένων και προμηθειών που μπορεί να χρειαστεί κάποιος για να επιβιώσει και να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις για διάστημα 72 ωρών (τρεις ημέρες). Συνήθως, το κιτ περιλαμβάνει: Πόσιμο νερό για τρεις ημέρες, έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, όπως ενεργειακές μπάρες, κονσέρβες ή τροφές με μεγάλη διάρκεια ζωής, φάρμακα και πρώτες βοήθειες, όπως επιδέσμους, αντισηπτικά, παυσίπονα και προσωπικά φάρμακα, φακό και μπαταρίες, αναπτήρα ή σπίρτα, ρούχα και κάλυψη, όπως σακούλες ή αδιάβροχα καλύμματα για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, χαρτί και μολύβι, ανακλαστικό καθρέφτη ή σειρήνα κ.ά. Η έννοια πίσω από το κιτ επιβίωσης 72 ωρών είναι να εξασφαλίσει ότι κάποιος μπορεί να αντέξει για τρεις ημέρες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, έκτακτης ανάγκης ή άλλης απρόβλεπτης κατάστασης, μέχρι να έρθει βοήθεια.
Είναι αναγκαία η ανακοίνωση αυτή από την πλευρά της Κομισιόν για τον πληθυσμό της ΕΕ; Και πώς δημοσιεύεται μια τέτοια δράση που θα οδηγήσει αρκετούς στο να αδράξουν την ευκαιρία γρήγορου κέρδους χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα; Ο μόνος λόγος που οδήγησε την Κομισιόν να προβεί στην ανακοίνωση αυτή είναι για να πείσει τους λαούς της ΕΕ ότι επέρχεται η εισβολή των Ρώσων και σε άλλες χώρες της ΕΕ και για το λόγο αυτό η νέα δράση που προβλέπει 800 δις € για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ είναι αναγκαία!.
Από χρονικής απόψεως αυτό γίνεται την εποχή που οι Αμερικάνοι με τους Ρώσους έχουν καταλήξει σχεδόν ή θα καταλήξουν σύντομα στους όρους μιας ειρήνης, την οποία θα εγγυηθούν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, όπως έχουν δηλώσει. Άρα κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι θα επέλθει σύρραξη. Είναι ένα απλό παιχνίδι εξουσίας της πολεμικής βιομηχανίας που διαδραματίζεται σε βάρος των κοινωνικών υποχρεώσεων των κρατών μελών έναντι των λαών τους. Και μάλιστα πηγαίνει και παραπέρα, αφού θίγει τους πόρους που διατίθενται για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί και απαρτίζουν τον κορμό ύπαρξης της ΕΕ. Τέτοιες πολιτικές είναι η ΚΓΠ, η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής, η κοινωνική πολιτική, οι στρατηγικές επενδύσεις που προσαρμόζονται στην ιδέα του θεμιτού ανταγωνισμού και οι επενδύσεις έρευνας για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών. Παράλληλα δρουν κι άλλες πολιτικές, όπως η πολιτική μετανάστευσης, η πολιτική διεύρυνσης με άλλους εταίρους η πολιτική εξωτερικής βοήθειας και επισιτιστικής λύσης στις περιπτώσεις φτωχών κρατών εκτός της ΕΕ.
Στο σημείωμά μας αυτό αναφερόμαστε στην εφαρμογή της ΚΓΠ και των δράσεων που έχουν υιοθετηθεί προκειμένου να αναπτύσσεται η γεωργία της ΕΕ σε όφελος των αγροτών της.
Για την αναφορά μας αυτή πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από τις νέες τάσεις δαπανών της ΕΕ εμείς θα συνεχίσουμε τη δημιουργία του ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ, όπου ο τομέας της γεωργίας διαθέτει ένα ισχυρό ατού δαπανών, αλλά δυστυχώς μειούμενο κάθε χρόνο, όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές από τις στήλες της εφημερίδας αυτής. Και το παρόν σημείωμα εντάσσεται στη στήλη «ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕ» ως ανάγκη διενέργειας επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
Στο επόμενο σημείωμά μας θα αναπτύξουμε δράσεις και προγράμματα του τομέα της γεωργίας που στηρίζονται στις αρχές της ΚΓΠ, έστω και αν μειώνονται οι ετήσιες ροές δαπανών:
- Στήριξη του εισοδήματος των αγροτών – Μέσω άμεσων ενισχύσεων και επιδοτήσεων, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.
- Διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας – Στόχος είναι η σταθερή παραγωγή ποιοτικών τροφίμων σε προσιτές τιμές.
- Προστασία του περιβάλλοντος – Ενθάρρυνση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Ανάπτυξη της υπαίθρου – Επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
- Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα – Στήριξη της έρευνας και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.
Συμπέρασμα
Οι προοπτικές που γεννιούνται από την υιοθέτηση της γραμμής άμυνας της Ευρώπης οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στο να δούμε σε κοντινούς καιρούς τους γεωργούς να πηγαίνουν με τις καρότσες των τρακτέρ τους στο χωράφι χωρισμένες σε δυο μέρη: στο ένα θα συλλέγουν τους καρπούς των κόπων τους για να πάνε στην αγορά αγροτικών προϊόντων και στο άλλο θα συλλέγουν τα υπολείμματα των οβίδων και θα κατευθύνονται προς την αγορά μετάλλων για συμπλήρωμα του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος. Η προετοιμασία θέσεων που θα στοχεύουν στη διατήρηση και ενίσχυση της ΚΓΠ από τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα είναι δυνατόν να αλλάξουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει σήμερα και να παραμείνει η ΚΓΠ μια πολιτική με μέλλον σε όφελος των αγροτών και των καταναλωτών σε λογικά επίπεδα και προσιτές τιμές.