Του Λίνου Υφαντή,
Η Τριχωνίδα είχε χάσει μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία το 1981. Ήταν η εποχή που ολοκληρώνονταν η κατασκευή του Σταδίου Αγρινίου (Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου). Στις 15 Μαρτίου 1981 η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” φιλοξενούσε εκτενές αφιέρωμα για τον αθλητισμό στο Αγρίνιο από τον έγκριτο δημοσιογράφο Κ.Θ. Δημαρά. Μεταξύ άλλων αναφέρονταν στα έργα που επρόκειτο να γίνουν στην πόλη με έξοδα του κεντρικού κράτους και συγκεκριμένα της τότε Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Συγκεκριμένα μιλούσε για ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και τουριστικό περίπτερο στη Ντουγρί, οι οποίες θα γίνονταν στον χώρο που παραχωρήθηκε στη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου από τον βιομήχανο κ. Κατσάμπα (30 στρέμματα). Οι εγκαταστάσεις θα περιλάμβαναν γήπεδα τέννις, μπάσκετ, βόλλευ, χάντμπολ,απποθήκες για λέμβους και άλλα σκάφη, ξενώνες και το πιο σημαντικό μαρίνα και κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων(!).
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο χώρος αυτός θα ήταν ο μοναδικός στην Ελλάδα όπου θα μπορούσαν οι ομάδες όλων των ναυταθλητικών αθλημάτων να προετοιμαστούν και θα προσέλκυε και αθλητές από το εξωτερικό αλλά και διεθνείς οργανώσεις. Για την προοπτική αυτή δηλώσεις έκαναν στο δημοσίευμα ο τότε Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου Μάρκος Κρικελής και ο Πρόεδρος της ΓΕΑ Νίκος Γράψας αλλά και ο δραστήριος προπονητής του πολύ πετυχημένου τότε τμήματος της ενόργανης Παναιτωλικού Νίκος Παπαγιάννης.
Φυσικά τίποτε από αυτά δεν προχώρησε. Αν γίνονταν αυτές οι εγκαταστάσεις το 1981 Ολυμπιονίκες όπως ο Κακλαμανάκης, η Τσουλφά, η Μπεκατώρου και προσφάτως ο Ντούσκος, ο Πολυμέρος και άλλοι σε αθλήματα όπως η κωπηλασία και ιστιοπλοία θα προετοιμάζονταν στην Τριχωνίδα και θα διέμεναν στο Αγρίνιο η το Θέρμο!
Η περιοχή θα προσέλκυε και άλλα τουριστικά κεφάλαια, θα ανέπτυσσε τουρισμό πολυτελείας, θα ήταν κόμβος ναυταθλητικός όπως στα Γιάννενα και η μοίρα της θα ήταν τελείως διαφορετική. Ας μη ξεγελιώμαστε από τη Λίμνη Στράτου, γιατί ναι μεν εκεί έγιναν σοβαρές προσπάθειες όμως αν υπήρχαν κολυμβητήρια, ξενοδοχεία και υποδομές όλα θα ήταν διαφορετικά ή αλλιώς η λίμνη Στράτου θα συλλυτουργούσε με την Τριχωνίδα.
Το μόνο που υλοποιήθηκε ήταν το οίκημα όπου στεγάζεται σήμερα το εστιατόριο Πιθάρι. Από τότε έγιναν αρκετές προσπάθειες από το ΝΟΑ Αγρινίου,τη ΓΕΑ, , τον Τρίτωνα υπό τον Κώστα Πιστιόλα αργότερα για ναυταθλητικούς αγώνες. Το σημείο τελικά αναδείχθηκε ως χώρος αναψυχής όπου φιλοξενεί την κορυφαία καλλιτεχνική διοργάνωση της Αιτωλοακαρνανίας, το Lake Party που προσελκύει χιλιάδες νέους κάθε χρόνο. Η μοίρα της περιοχής τελικά ήταν διαφορετική.
Με πληροφορίες από: