Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Το κρυμμένο ( ; ) αντιδικτατορικό μήνυμα της Πλατείας Φλέμιγκ στο Αγρίνιο

Το κρυμμένο ( ; ) αντιδικτατορικό μήνυμα της Πλατείας Φλέμιγκ στο Αγρίνιο
Η προτομή του Αλεξάνδρου Φλέμιγκ στην ομώνυμη πλατεία του Αγρινίου

Του Λίνου Υφαντή,

Η πόλη μας επέλεξε να δώσει το όνομα του μεγάλου Νομπελίστα Αλεξάνδρου Φλέμιγκ σε μία από τις κεντρικές της πλατείες.  Αυτό έγινε με την υπ’ αριθμόν 241/17-12-1980 πράξη. 20 χρόνια περίπου νωρίτερα κατασκευάστηκε η προτομή του από τον ιατρικό σύλλογο. Γιατί όμως άργησε τόσο η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου χώρου.

Η ίδια πράξη που έγινε  το όνομα του Φλέμιγκ, συμπεριλάμβανε και άλλα ονόματα, τα οποία αντιπροσώπευαν μια νέα τάση ιδεολογικής αποκατάστασης της εποχής: Ονόματα όπως Τσερτσέτη, Ειρήνης, Εθνάρχου Μακαρίου, Παναγούλη δόθηκαν σε δρόμους του Αγρινίου.  Ήταν τέλη άλλωστε του 1980, εποχή κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Ας κρατήσουμε όμως το τελευταίο όνομα, εκείνο του Παναγούλη που πρωταγωνίστησε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Κι όμως εκείνο είχε την έμμεση  σχέση του με τον Φλέμιγκ. Η γυναίκα του Αμαλία ήταν το γένος Κουτσούρη με ελληνική καταγωγή. Εκτός από λαμπρή επιστήμονας πρωταγωνίστησε στην αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Μάλιστα συνελήφθη και βασανίστηκε από τα ΕΑΤ-ΕΣΑ επειδή επιχείρησε να βοηθήσει τον  Παναγούλη να αποδράσει. Αργότερα στη δίκη που ακολούθησε επί μεταπολίτευσης κατέθεσε εναντίον των βασανιστών.

Ο Φλέμιγκ μπορεί να έγινε ως προτομή, η ονοματοδοσία του όμως στο Αγρίνιο “πάγωσε” επί  δικτατορίας. Παρόλα αυτά το όνομα του δόθηκε τέλη του 1980 μαζί με εκείνο του Παναγούλη. Το αν ήταν τυχαίο γεγονός μόνο τα τότε μέλη της επιτροπής το γνωρίζουν. Όπως και να έχει, η ιστορία αυτή που μάθαμε όσοι δε γνωρίζαμε από site πανελλαδικής αναγνωσιμότητας (https://thecaller.gr/xronomixani/amalia-flemingk-ellinida-sizigos-aleksanter-flemingk-it-vouleutis-pasok-xounta/) μας κάνει να μη βλέπουμε και με άλλη οπτική  τη συγκεκριμένη ονοματοδοσία και τη μικρή περιπέτεια που είχε.

Έτσι κι αλλιώς οι νεότεροι απορούσαμε γιατί δόθηκε ένα τόσο ουδέτερο όνομα σε κεντρικό σημείο της πόλης μας. Όπως και να χει, ακολούθησαν και άλλα ονόματα όπως Γοργοποτάμου, Εθνικής Αντιστάσεως και καπετάνιων της Αντίστασης σηματοδοτώντας τότε μια νέα εποχή.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.