Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Το μεσαιωνικό Κάστρο του Τόκκου στη Λίμνη Κρεμαστών

Το μεσαιωνικό Κάστρο του Τόκκου στη Λίμνη Κρεμαστών

Του Λίνου Υφαντή,

Μια από τις σημαντικότερες εκπλήξεις στις  δωρεάν περιηγήσεις με σκάφος που διοργανώνουν στη Λίμνη Κρεμαστών η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας είναι το μεσαιωνικό Κάστρο του Τόκκου. Βρίσκεται στην κορυφή της νησίδας “Άγιος Νικόλας”, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με την όχθη της Ευρυτανίας. Ωστόσο η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος.

Το κάστρο αποδίδεται στον Ιταλικής καταγωγής  Κάρολο Α΄Τόκκο (1372-1429), ο οποίος ήλεγχε όλη την Αιτωλοακαρνανία εκείνη την περίοδο. Για να το επιτύχει αυτό έπρεπε να εποπτεύει την Κοιλάδα του Αχελώου ώστε να ελέγχει κινήσεις εχθρικών δυνάμεων από βορρά. Άλλωστε τα μοναδικά εύκολα περάσματα από Ήπειρο και Θεσσαλία μέσα από τον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας  προς την Αιτωλοακαρνανίας ήταν τα παραποτάμια γύρω από Αχελώο, Μέγδοβα και Κρικεριώτη, τα οποία σήμερα καλύπτονται από τη λίμνη Κρεμαστών. Λέγεται ότι το συγκεκριμένο κάστρο κτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου από την Πελασγική περίοδο ενώ δεν αποκλείεται και η χρήση του από το αρχαίο φύλο των Αγραίων που κατοικούσαν στη γειτονική πόλη Εφύρα και οι οποίοι αργότερα ίδρυσαν το αρχαίο Αγρίνιο. ( Δείτε παλαιότερη ανάρτηση εδώ).

Το κάστρο βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Σιβίστας. Πιθανόν να έγινε μετά το 1408 όταν Ο Κάρολος Τόκκος  ήρθε σε συμφωνία με τον τότε αρχηγό της φάρας Μαυρίκιο Μπούα για να μοιράσουν την Αιτωλοακαρνανία και κατά τα φαινόμενα, στη μοιρασιά εκείνη η Σίβιστα πέρασε στη δικαιοδοσία του Τόκκου.

Δείτε εικόνες από τα ίχνη του Κάστρου που μόλις διακρίνονται στο συγκεκριμένο βράχο, ο οποίος ήταν απότομος και απροσπέλαστος. Ευχαριστούμε θερμά τα δύο νέα παιδιά που οδηγούσαν το σκάφος, τον Παναγιώτη Μακρή και τον Νικόλαο Βαγενά, οι οποίοι γνώριζαν το σημείο και μας προσέφεραν με ασφάλεια αυτή τη βόλτα στα πλαίσια του προγράμματος της Περιφέρειας. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τη λίμνη Κρεμαστών.

Δείτε την ακριβή θέση του Κάστρου: https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=toco

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.