Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Το Μεσολόγγι εντυπωσίασε τη Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη (φωτό)

Το Μεσολόγγι εντυπωσίασε τη Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη (φωτό)

Επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη- Κώστας Λύρος: «Το Μεσολόγγι έδωσε, δίνει και θα δίνει στην Ελλάδα την λαμπρότητά του»

Το Μεσολόγγι, πόλη της ηρωικής «Εξόδου» και τόπο της μοναδικής συνεισφοράς στον αγώνα της Παλιγγενεσίας, επισκέφθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα Μέλη της Ολομέλειας Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και έντονου συναισθηματισμού, καθώς, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, το Μεσολόγγι έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την «αγάπη για την ελευθερία, τη θυσία και τον ηρωισμό» της Ελληνικής Επανάστασης.

Την κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και τους εκπροσώπους της Επιτροπής καλωσόρισαν στον Κήπο των Ηρώων ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Τσώλος, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Παρασκευή Πετρονικολού – Μπαλτά και το μέλος της Επιτροπής του Δήμου «Ιερά Πόλις Μεσολογγίου Επανάσταση Αυτοθυσία» Φώτης Σπυρόπουλος.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη όπου εκτίθενται πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών, προτομές των πέντε Μεσολογγιτών πρωθυπουργών, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνα, αλλά και το αυθεντικό χειρόγραφο του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.

«Σήμερα, βρισκόμαστε στα Άγια χώματα του Μεσολογγίου. Και πρέπει να συνδέσουμε τις αξίες της τότε εποχής με τις σημερινές, να σκεφτούμε πώς μπορούμε με αυτό το λαμπρό παρελθόν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στο μέλλον. Θα είμαι πρακτική, όπως πάντα, γιατί η δουλειά μας δεν είναι απλώς να αναδεύουμε τις στάχτες αλλά να κρατάμε ζωντανή τη φωτιά» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου σε συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο. «Ευχόμαστε καλή δύναμη. Ευχόμαστε το μήνυμα των 200 χρόνων και το μήνυμα της Επιτροπής να το κοινωνήσουμε όλοι οι Έλληνες, απανταχού, μαζί» ανέφερε από τη μεριά του ο Δήμαρχος, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να ανταπαντά: «Όλοι οι Έλληνες μαζί, ενωμένοι και προσηλωμένοι. Να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά που μας ενώνουν και πολύ λίγα που μας χωρίζουν. Και είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε με αφορμή τα 200 χρόνια. Να μείνουν αυτά που μας ενώνουν».

Αναφερόμενος  στο χώρο της Πινακοθήκης ο δήμαρχος Κ.Λύρος σημείωσε πως «…Μετά τον Κήπο των Ηρώων, εδώ χτυπά η καρδιά του κάθε Μεσολογγίτη και Μεσολογγίτισσας.  Χτυπά η καρδιά της Ελεύθερης Ελλάδας. Σ’ αυτό το χώρο, είναι αποτυπωμένο από κορυφαίους  καλλιτέχνες της Ελλάδας και της Ευρώπης το Μεγαλείο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.   Το Μεσολόγγι  είναι μια πόλη με σπάνια ομορφιά , είναι ένας τόπος ιδιαίτερος και   μοναδικός .Μα πάνω από όλα  αυτά , Το Μεσολόγγι  είναι ιδέα  .Δεν συμβολίζει μόνο τα πάθη αυτού του τόπου , αλλά κάτι ακόμη πιο πάνω . Κάτι υπερβατικό. Σας καλούμε να το γνωρίσετε. Σε τούτον εδώ το χώρο  φυλάσσουμε τα κειμήλιά μας .Με ευλάβεια .Είναι για μας  πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη

Στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη (παλιό Δημαρχείο) με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Λύρο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλη της Επιτροπής Διοργάνωσης των εκδηλώσεων του Μεσολογγίου για το 2021, μπροστά το αυθεντικό έγγραφο του “Ύμνος εις την Ελευθερία” του Διονύσιου Σολωμού.

Πρόταση  για διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου δημοσιογραφίας

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε ακόμη το κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό τυπογραφείο και τυπωνόταν από τον Ελβετό γιατρό Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ η εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά», από το 1824 μέχρι το 1826. Η ύλη της αποτελούνταν κυρίως από τις προκηρύξεις και ανακοινώσεις της ελληνικής διοίκησης, εσωτερικές και εξωτερικές ειδήσεις, πολεμικά ανακοινωθέντα καθώς και πληροφορίες για τις κινήσεις των Τούρκων και τις κινήσεις του ελληνικού στρατού και στόλου. Σημειώνεται ότι, με αφορμή το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, ο Δήμος του Μεσολογγίου έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου δημοσιογραφίας με στόχο αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης για πλήθος επαγγελματιών της δημοσιογραφίας, συνδέοντας έτσι το παρελθόν της Ελληνικής Επανάστασης με το μέλλον του τόπου του Μεσολογγίου.

Αναχωρώντας από την Πινακοθήκη, η ξενάγηση στην πόλη συνεχίσθηκε στον Πεζόδρομο και σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Στην Τουρλίδα Μεσολογγίου, η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ξεναγήθηκαν στο υπό κατασκευή Μουσείο Άλατος από τον ιδρυτή της «Διεξόδου» κι εμπνευστή του Νίκο Κορδόση. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το ιβάρι της Κλείσοβας, όπου με την επιμέλεια των διαχειριστών  ψαράδων του,  προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα.

Την κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη συνόδευαν ταΜέλη της Ολομέλειας καθηγητές Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Νίκος Κανελλόπουλος,  ενώ παρευρέθηκαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος & Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τον Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση Ανδρέας Φίλιας και η κυρία Ροδάνθη Φλώρου, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2021 και Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της Ολομέλειας υπογράμμισαν το πολύ σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής, ενώ συζητήθηκαν σκέψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάθεση άλλων προτάσεων από το Δήμο. Μεταξύ αυτών και σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ενοποίησης των ιστορικών χώρων της πόλης.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», δήλωσε εντυπωσιασμένη και μίλησε με θερμά λόγια για το Μεσολόγγι, τη φύση που το περιβάλλει και την λαμπρή ιστορία του. Μια ιστορία που- όπως είπε- οι άνθρωποι μεταφέρουν με υπερηφάνεια και συγκίνηση. “Σε συνδυασμό δε με το περιβάλλον,  την ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά και την πνευματική δράση, μπορεί να θεμελιώσει την Ελλάδα του μέλλοντος. Την Ελλάδα που θα προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ιστορία, τον φυσικό πλούτο και τους ανθρώπους της”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος στη δήλωσή του επεσήμανε πως «Το Μεσολόγγι έδωσε, δίνει και θα δίνει στην Ελλάδα, τη λαμπρότητα των ιδεών του, το φυσικό του κάλλος, τον πολιτισμό του και δημιουργικούς ανθρώπους του. Είναι οι θεμελιώδεις αξίες και ιδιαιτερότητές του, που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και απολαμβάνουν το σεβασμό των επισκεπτών του. Έχουμε την ευκαιρία και δυνατότητα όλοι μαζί να εργασθούμε και να επικοινωνήσουμε σωστά. Με αφορμή το παρελθόν,  δημιουργούμε το παρόν αλλά και σχεδιάζουμε το μέλλον της ΕλλάδαςΕίμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και στήριξη από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Ο Γιώργος Αποστολάκος ξεναγεί την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το μέλος της Επιτροπής, Καθηγητή κ. Νίκο Κανελλόπουλο στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Με τον Αριστείδη Ματζουράτο, Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κλείσοβας «Η Αναγέννηση» και τον Δήμαρχο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σε μια παραδοσιακή Μεσολογγίτικη πελάδα – παραδοσιακό οικίσκο εντός της λιμνοθάλασσας. Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού ετοίμασαν γεύμα με τοπικά προϊόντα.
Στο ποτοποιείο «Τρικενέ» μαζί με τον Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το 119 ετών ποτοποιείο της οικογένειας Τρικενέ – και αλλοτινό στέκι του Κωστή Παλαμά – είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    ΡΕ ΤΙ ΠΛΑΚΑ ΕΧΟΥΝ !!!!! ΤΑ ΕΞΟΔΑ,ΠΑΙΔΙΑ,ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ? CHRISTOS

  2. aitolos

    Πολυορκημενα μυαλα ανικανα να κανουν την ”εξοδο” διοικουν συνεχως την ατυχη πολη που το μονο που αυξανουν ειναι η αναγνωρισιμοτητα τους …και η πολιορκια συνεχιζεται .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.