«Αν ξεχάσουμε θα χαθούμε» ήταν ο τίτλος της Εκδήλωσης Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας. Ο σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφιλοχίας τίμησαν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.
Αναφέρει η σχετική ενημέρωση:
«Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε στην είσοδο του χωριού. Εκεί, συγκεντρώθηκε όλος ο κόσμος και ξεκίνησε η λαμπαδηφορία με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας, υπό την καθοδήγηση του Αρχιμουσικού κ. Γεώργιου Τσόγκα καθώς και την παρουσία μικρών παιδιών, ενδεδυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές. Η πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και διάβασμα κολλύβων για τους γενοκτονηθέντες προγόνους από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ινάχου πατέρα Αμβρόσιο και τον πατέρα Νεκτάριο.
Ιδιαίτερη τιμή για το σύλλογο, αποτέλεσε το γεγονός ότι την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αμφιλοχίας ο κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, θεώρησε δόκιμο να κάνει μια αναφορά στην ιστορία του Μπαμπαλιού, για το πώς κατάφεραν οι 60 οικογένειες, που ξεριζώθηκαν από τα πάτρια εδάφη, να στήσουν και πάλι τη ζωή τους στο Μπαμπαλιό.
Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Αθανάσιου Τορουνίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της Γενοκτονίας. Επίσης δήλωσε υπερήφανος που κατάγεται από το Μπαμπαλιό, τον τόπο που «αγκάλιασε» τους ξεριζωμένους προγόνους του. Μεταξύ άλλων είπε, «Είμαστε συνοδοιπόροι στη μνήμη και τη ζωή. Το φως του Πόντου είναι ακόμα εδώ, ολοένα και πιο δυνατό, ολοένα και πιο εκτυφλωτικό. Πώς να τιθασεύσεις την αλήθεια, όταν η φλόγα της μνήμης θεριεύει;»
Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο της Κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιο Αποστολάκη, ο οποίος ανέφερε ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι χρέος όλων μας, είναι μια ιστορία που διδάσκει και φωτίζει το μέλλον.
Κατόπιν το λόγο πήρε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες Πατρίδες» κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το 12ο Συναπάντημα Μπαμπαλιωτών θα αφιερωθεί στο χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου, την Κύπρο, καθώς φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στο νησί της Κύπρου. Επίσης προσέφερε στον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Αθανάσιο Τορουνίδη, μια επετειακή καρφίτσα πέτου με το σήμα «G» (το οποίο προέρχεται από τη λέξη Genocide) εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων:
-Για τον Δήμο Αμφιλοχίας, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αθανάσιος Τορουνίδης
-Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Δαουτίδης
-Για την κοινότητα Μπαμπαλιού, ο πρόεδρος Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης
-Για τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος
-Για την Ελληνική Αστυνομία, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσού κ. Χαράλαμπος Κολύδας
-Για τη μνήμη των ιδρυτών του Μπαμπαλιού, η κα Παρθένα Καρυπίδου, η οποία είναι η μεγαλύτερη ηλικία, ανάμεσα στους κατοίκους του Μπαμπαλιού.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και αφού έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας, μπαλόνια στο χρώμα του μαύρου και του κίτρινου απελευθερώθηκαν και πέταξαν στον ουρανό.
Ακολούθως προβλήθηκε το κείμενο «Χριστός Ανέστη!» του λυράρη κ. Ηλία Υφαντίδη, όπου στην αφήγηση ήταν η κα Άννα Καλαϊτζόγλου και έπειτα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το βίντεο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο επιμελήθηκε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Την έκπληξη όλων προκάλεσε η ζωντανή σύνδεση που έγινε με τον ηθοποιό κ. Τάκη Βαμβακίδη που βρισκόταν στον Βατόλακο Γρεβενών και τραγούδησαν το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα».
Στο τέλος προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα ως ένδειξη συλλογικότητας στο φιλόξενο Μπαμπαλιό και μοιράστηκαν κονκάρδες και ενημερωτικά φυλλάδια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο κ. Αθανάσιος Τορουνίδης – Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο κ. Κωνσταντίνος Δαουτίδης – εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Χαράλαμπος Κολύδας – Διοικητής Α.Τ. Εμπεσού, ο κ. Αναστάσιος Αποστολάκης – πρόεδρος κοινότητας Μπαμπαλιού, ο κ. Κωνσταντίνος Κοπίδης – Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Δήμου Αμφιλοχίας, ο κ. Δημήτριος Φούκας – Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Δήμου Αμφιλοχίας, η κα Ελένη Αγρογιάννη – Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας, η κα Ειρήνη Φίλου – Αντιδήμαρχος Τουριστικής ανάπτυξης Δήμου Αμφιλοχίας, ο κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αμφιλοχίας, ο κ. Θωμάς Μπαγιάτης -Αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών Δήμου Αμφιλοχίας, ο κ. Γεώργιος Κατσούλας – τέως Δήμαρχος Αμφιλοχίας και νυν Δημοτικός σύμβουλος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Αμφιλοχίας: κ. Αθανάσιος Κακαρούνας, κ. Νικόλαος Μπεχλιούλης, κα Βούλα Κουνοπνιώτη, κα Λαμπρινή Χαρδαλιά, κ. Γεώργιος Τσόγκας, ο κ. Ευάγγελος Τσιούνης – πρόεδρος συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αττικής, η κα Ρούλα Κότσιαλου – πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου «Θύαμος 1976», ο κ. Γεώργιος Λαγοπάτης – πρόεδρος κοινότητας Ποδογοράς, η κα Ευαγγελία Κασκαούτη – πρόεδρος κοινότητας Μαλεσιάδας.
Ο σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες Πατρίδες», ευχαριστεί θερμά:
-Το Δήμο Αμφιλοχίας και τον Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Τορουνίδη
-Τον πρόεδρο της κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιο Αποστολάκη
-Τα μικρά παιδιά: Ανθή Αποστολάκη, Αναστάσιο Αποστολάκη, Δέσποινα Αποστολάκη, Καλίστη Στεφανή, Ελευθερία Στεφανή, Μαρία Αποστολάκη
-Τον Δημήτρη Σωτηριάδη για την ηχητική κάλυψη
-Τον Θωμά Γούλα για την φωτογραφική κάλυψη
-Τον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας Μαΐστρος, τον e-maistros.gr για τη ζωντανή κάλυψη και καταγραφή της εκδήλωσης
-Την Ευγενία Μηλιόρδου για τη δημιουργία του δίσκου με το σινί (κόλλυβο)
-Την Δήμητρα Κουλούρη “ANCO ART PROMOTION” για το δημιουργικό της αφίσας
-Τον Φάνη Αποστολάκη, τον Γεώργιο Αποστολάκη, τον Γρηγόρη Κοντοχρήστο, τον Αποστόλη Αποστολάκη, την Μαρία Σωτηριάδη και όλους όσους προσφέρθηκαν να συμβάλλουν στην διεκπεραίωση της εκδήλωσης
-Όλους όσους επιμεληθήκαν τα εδέσματα: την Σοφία Κυζιρίδου, τον Γεώργιο Ξανθόπουλο, την Ανθούλα Αποστολάκη, την Μαρία Αναστασίου, την Άννα Ζαχαριάδου
Στο ένδοξο Μπαμπαλιό της προσφοράς και του εθελοντισμού τιμήσαμε τη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών που χάθηκαν με βάναυσο τρόπο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο μας δίνει δύναμη ο Θεός!
Θα προσπαθούμε πάντα για τη διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας!
Αιωνία τους η μνήμη! Αθάνατοι!»