Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Το πανέμορφο γεφύρι της Βέργας στον Βάλτο (φωτό)

Το πανέμορφο γεφύρι της Βέργας στον Βάλτο (φωτό)

Tην ομορφιά του γεφυριού της Βέργας αναδεικνύουν οι φωτογραφίες του Γιώργου Καρδαρά.

Το πλινθόκτιστο γεφύρι της Βέργας ανεγέρθηκε περίπου το 1800 και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ινάχου.
Πρόκειται για ένα μονότοξο στενό γεφύρι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής και των αναγκών της περιοχής εκείνης της περιόδου. Περίπου 5 χιλιόμετρα από το χωριό της Νέας Μαλεσιάδας το γεφύρι βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον επαρχιακό δρόμο προς το Χαλκιόπουλο.
Η εύκολη πρόσβαση και η πρόσφατη ανακαίνιση του το καθιστούν πλήρως επισκέψιμο με ιδανικότερη ίσως εποχή την άνοιξη όπου η τριγύρω φύση είναι καταπράσινη και ο Ίναχος τρέχει ακόμη δυνατός κάτω από το γεφύρι.

Νομός: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κοινότητα: Πετρώνα
Ποταμός: ΙΝΑΧΟΣ
Συντεταγμένες: N 38° 55΄33,9΄΄ E 021° 21΄26,4΄΄
Υψόμετρο: 500
Συντήρηση: 2007
Μορφή: Μονότοξο
Άνοιγμα Τόξου: 18,00 μ.
Ύψος Τόξου: 9,00 μ.
Μήκος Καταστρώματος: 36 μ.
Πλάτος Καταστρώματος: 2,40 μ.
Κατάσταση: Πολύ καλή.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο θέμα

    Όταν η ανθρώπινη δημιουργία δεν προσβάλλει, δεν υποσκάπτει, δεν αλλοιώνει τη φύση, αλλά εναρμονίζεται μ’ αυτήν και προσθέτει στην ομορφιά της.
    Η τελευταία φωτογραφία είναι κυριολεκτικά θαυμάσια!

  2. Ανώνυμος

    Πολύ ομορφιά για το πολιτισμό ή πέτρα, εκείνο που δεν αντιλαμβάνεται ός άνθρωπος είναι το πώς θα ερχόταν μια μέρα τα ποτάμια χορης νερά, βλέπουμε τα βουνα προς τέλος Φεβρουαρίου χορης πασπαλη χιόνια, που έπρεπε το ύψος χιονιού να ξεπερνά στις λαγκαδιες τα 15 μέτρα παγωμένα, τώρα από δω και πέρα δεν αναπληρώνουν πηγές νερά,ούτε με χιόνια ούτε με βροχές,εκείνη που κατασκεύαζαν γιοφυρια τότε έβλεπαν το φυσικό περιβάλλον, δε ξέρω αν επικρατούσαν η σημερινές καιρικές συνθήκες τότε, και αν θα βλέπαμε εμείς σήμερα αυτά τα έργα τέχνης που εξυπηρετούσαν το λαό τότε, διότι δεν είχε άλλη επιλογή από τα γιοφυρια χειμώνα καλοκαίρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.