Αναφερόμενοι στον όρο καινοτομία δεν εννοούμε μόνο νέες τεχνολογίες ή οτιδήποτε συναφή. Μπορεί το μυαλό μας να πάει και σε κάτι εξ ορισμού παραδοσιακό. Ένα από αυτό είναι η απόπειρα μεταφοράς μιας παραδοσιακής καλλιέργειας, η οποία εξ ορισμού συναντάται σε συγκεκριμένο σημείο της Ελλάδας. Το παρακάτω λοιπόν παράδειγμα λοιπόν της μαστίχας Χίου αποδεικνύει ότι το παραδοσιακό Χιώτικο προϊόν μπορεί να ευδοκιμήσει στα Αιτωλικά χώματα.
Απόδειξη το παραπάνω μόσχευμα Χιώτικης μαστίχας, το οποίο ευδοκίμησε κανονικά λίγο έξω από το Αγρίνιο σε μια προσπάθεια του Γιάννη Γιαννακόπουλου. Η πρώτη απόπειρα ξεκίνησε πριν ακριβώς 11 χρόνια.
Εν τέλει το μόσχευμα αναπτύχθηκε κανονικά, όπως ο ίδιος αναφέρει και αποτυπώνει στις φωτογραφίες.
Ίσως η συγκεκριμένη περίπτωση να αποτελεί μία εξαίρεση γιατί η μαστίχα αναπτύσσεται μόνο στη νότια Χίο. Από την άλλη αναλογίζεται κανείς ότι κάποιες φορές η Αιτωλική γη κρύβει μυστικά που την καθιστούν ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη. Ποια άραγε προϊόντα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν;
Μήπως λοιπόν το ρίσκο και η καινοτομία μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα εκεί που δεν τα αναμένουμε;