Η χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δεν ήταν… περίπατος για τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα «κράμα» δυσαρέσκειας. Έναν συνδυασμό από τον γάμο ομοφύλων, τα ανοίγματα στο κέντρο, την επιμονή σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά και το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά στελέχη. Συνεργάτες του, πάντως, εκτιμούν ότι η κριτική που ακούστηκε, τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς το ύφος που εκφράστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών, ήταν παραγωγική και εποικοδομητική. Εξ ου και χρήσιμη, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να πάρει τα μηνύματα της βάσης.
Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επί τέσσερις ώρες άκουγε τα σημεία κριτικής, μετά το πέρας των τοποθετήσεων των 37 βουλευτών. Ο ίδιος, μάλιστα, προανήγγειλε νέα ραντεβού με τους βουλευτές του κόμματος. Είναι οι περίφημες «20άδες», το μοντέλο που είχε επιστρατευτεί και κατά την πρώτη θητεία του κ. Μητσοτάκη, όταν οι βουλευτές του κόμματος κατά κύματα πήγαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούσαν με ανοιχτά χαρτιά με τον πρωθυπουργό. Το πρώτο τέτοιο ραντεβού είναι ανοιχτό να γίνει το επόμενο διάστημα, ίσως και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Παρεμβάσεις στην κυβέρνηση
Απαντώντας, παράλληλα, στην κριτική που ακούστηκε από αρκετούς βουλευτές για το πώς ανταποκρίνονται μια σειρά κυβερνητικών στελεχών στις «οχλήσεις» των βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγές στο σχήμα των γενικών γραμματέων. Σε μια σειρά παραγωγικών υπουργείων είναι κοινός τόπος ότι ορισμένοι γενικοί γραμματείς έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως, αποφεύγοντας να σηκώσουν και το τηλέφωνο σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ως αποτέλεσμα, αυτοί λειτουργούν ως «αερόσακος» στις περιφέρειες τους, αλλά δεν βρίσκουν τρόπους να περάσουν τα μηνύματα που καταγράφουν στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και να επιλύσουν με άμεσο τρόπο προβλήματα που ανακύπτουν και δεν θα παρήγαγαν δυσαρέσκεια, αν τύγχαναν άμεσης αντιμετώπισης.
Η κριτική και οι απαντήσεις
Έμπειροι κομματικοί παρατηρητές, πάντως, αναφέρουν στο protothema.gr είναι ότι το χθεσινό σκηνικό που διαμορφώθηκε στη «γαλάζια» Κ.Ο. είναι από μόνο του μια δοκιμασία για το κυβερνητικό επιτελείο. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε αντιμέτωπος με μια δυσαρέσκεια που σωρευόταν επί μήνες και όταν άνοιξε το καπάκι της «χύτρας», αυτή ξεχύθηκε. Μάλιστα, από πολλούς βουλευτές της ΝΔ έγινε κριτική για την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος, αλλά και για την αποξένωση από την κομματική βάση. Οι βουλευτές αυτοί δεν ήταν προσυνεννοημένοι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ενώ και αρκετοί βουλευτές που ήθελαν να μιλήσουν, εν τέλει δεν το έκαναν. Αυτό σημαίνει ότι τα όσα ακούστηκαν εξέφραζαν αρκετούς περισσότερους, ακόμα και αν δεν το είπαν ευθέως.
Το κυρίαρχο μήνυμα που εκφράστηκε από αρκετούς βουλευτές είναι ότι πλέον διαπιστώνεται μια απόσταση μεταξύ των επιλογών της ηγεσίας της κυβέρνησης και των αιτημάτων της κοινωνίας. Όπως το έθεταν γαλάζιοι βουλευτές, ο γάμος των ομοφύλων δεν ήταν η αιτία, αλλά το «κερασάκι στην τούρτα» ενός μωσαϊκού μικρών και μεγαλύτερων ζητημάτων που παράγουν δυσαρέσκεια, είτε σε οριζόντιο ή σε τοπικό επίπεδο. Ως προς τον γάμο των ομοφύλων, δε, αυτό που στηλιτεύθηκε ιδιαίτερα ήταν τα επινίκια, στα οποία είχαν πρωταγωνιστήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Άκης Σκέρτσος και ο Αλέξης Πατέλης. Ο κ. Σκέρτσος, μάλιστα, δέχθηκε βολές από αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι όμως απέφυγαν να τον κατονομάσουν. Ίσως γιατί αν το έκαναν, θα έπρεπε να επεκτείνουν την κριτική τους και στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης, από την άλλη, άκουσε και κατέγραψε τα όσα ειπώθηκαν. Μπορεί να μην ήταν απολύτως προετοιμασμένος για το εύρος της αντίδρασης και αυτό όμως είναι χρήσιμο, εφόσον μεταφραστεί σε πολιτική δράση, όπως το έλεγαν συνεργάτες του.
Μέτωπο κατά Σακελλαροπούλου
Αυτό που επίσης διεφάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν ότι το να επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης μια ανανέωση της θητείας της Προέδρου δεν θα είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Δύο βουλευτές, ο Νότης Μηταράκης και ο Γιώργος Βλάχος, το είπαν ανοιχτά ότι δεν την ψηφίζουν, ο Θάνος Πλεύρης το φωτογράφισε. Αυτοί οι τρεις βουλευτές είναι πολύ λίγοι μπροστά σε όσους σιωπηρά λένε ότι δεν ψηφίζουν την κ. Σακελλαροπούλου, με κορυφαίο παράδειγμα τον Αντώνη Σαμαρά και βουλευτές του περιβάλλοντός του. Ζήτημα βιωσιμότητας της κυβέρνησης δεν υπάρχει, διότι βάσει του αναθεωρημένου Συντάγματος, η διαδικασία εκλογής ΠτΔ είναι αποσυνδεδεμένη από τη διάλυση της Βουλής, ενώ πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί και με 151 βουλευτές. Πάντως, φαίνεται ότι στις τάξεις της Κ.Ο. διαμορφώνεται ένα κύμα ανταρσίας που το Μαξίμου δεν μπορεί να παραγνωρίσει, αν και επισήμως λέγεται ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του εν ευθέτω χρόνω.
Εκτός…στην επόμενη ο Σαλμάς
Ειρήσθω εν παρόδω, ξένο σώμα θα πρέπει να θεωρείται πλέον ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος χθες έφτασε να διερωτηθεί αν η ΝΔ «είναι με τους πολλούς ή με τους λίγους», κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων που συνδέονται με το πετρέλαιο. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε σε υψηλότατο τόνο, με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και άλλους βουλευτές να δυσφορούν. «Όλοι οι βουλευτές τοποθετήθηκαν πολιτικά, ο Σαλμάς με εμπάθεια», έλεγε άλλος βουλευτής της ΝΔ, αποδίδοντας την…μήνιν του Αιτωλοακαρνάνα πολιτικού, μεταξύ άλλων, και στην εκ νέου υπουργοποίηση του προαιώνιου πολιτικού του αντιπάλου Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Είναι σαφές, πάντως, ότι στο επόμενο φάλτσο ο κ. Σαλμάς «φλερτάρει» με την έξοδο.
Ραντεβού τη Δευτέρα
Πάντως, η εσωκομματική κινητικότητα στη ΝΔ δεν έληξε χθες, καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον η κοινή παρέμβαση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή” την ερχόμενη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δώσει το παρών, ενώ οι τοποθετήσεις των “πρώην” αναμένεται να είναι αιχμηρές.
Γιώργος Ευγενίδης-protothema.gr