Του Λίνου Υφαντή,
Το Αγρίνιο ήταν σχετικά μια μικρή πόλη κατά την αρχαία εποχή και βρίσκονταν στη σκιά της αρχαίας Στράτου, του Θέρμου και άλλων πόλεων της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Το Αγρίνιο ιδρύθηκε από το φύλο των Αγραίων που κατέβηκαν από την Εφύρα και αργότερα ενσωματώθηκε στην Αιτωλική Συμπολιτεία.
Το πρώτο νόμισμα που βρέθηκε και φαίνεται ότι κόπηκε στο Αγρίνιο είναι το εικονιζόμενο, το οποίο χρονολογείται από το 350-314 π.Χ. Ζυγίζει 2,53 γρμ. Στη μία όψη απεικονίζει τον Πήγαζο να πετάει αριστερά, ενώ στην άλλη όψη απεικονίζεται κεφαλή νύμφης με σκουφί (σάκκος). Ο Πήγασος είναι σύμβολο της αρχαίας Κορίνθου, η οποία είχε αποικίες στις ακτές της Ακαρνανίας. Το γεγονός όμως ότι βρέθηκε νόμισμα της αρχαίας Κορίνθου στο Αγρίνιο και μάλιστα με τα αρχικά ΑΓΡ υποδηλώνει ότι η πόλη είχε οικονομικές σχέσεις με την περιοχή της Ακαρνανίας και κατ΄επέκταση με την Κόρινθο, η οποία ήταν μία από τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής.
Το νόμισμα αυτό δημοσιεύτηκε στο A Public & Mail Bid Sale of the Classical Numismatic Group, Lancaster, Pennsylvania, London, England, 1995.
Το αρχαίο Αγρίνιο κατοικήθηκε από τα πρώιμα χρόνια της προϊστορικής περιόδου. . Η πόλη, χτισμένη δίπλα σχεδόν στον ποταμό Αχελώο, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, βρέθηκε αρκετές φορές υπό την κυριαρχία και των δύο πλευρών και το 314 π.Χ. καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο. Οι ανασκαφές του Μηλιάδη το 1928 και η ανακάλυψη της αρχαίας αγοράς έδειξαν ότι η αρχαία πόλη βρίσκεται 3χμ βορειοδυτικά του Αγρινίου στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, πλησίον των σχολικών συγκροτημάτων όπου φιλοξενούνται σήμερα το 4ο ΓΕΛ, το 1ο ΕΠΑΛ και το ΔΙΕΚ Αγρινίου
1 Σχόλιο
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ιστορικά στοιχεία οι αγραιοι γεωγραφικά τοποθετούνται στον σημερινό ορεινό βάλτο και στην απέναντι από αυτόν βορειοδυτική πλευρά της Ευρυτανίας.