Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Το “χωρίο των 30.000 ευρώ”: Κτηνοτροφικά Πάρκα, τουρισμός και fake news. Μπορούμε για την Ορεινή Τριχωνίδα;

Του Λίνου Υφαντή,

Φίλος αναγνώστης ανέβασε μία ανάρτηση σήμερα το πρωί για το χωριό Ανάβρα του Πηλίου. Πρόκειται για το πιο πλούσιο ορεινό χωριό, πρότυπο ανάπτυξης με κατά κεφαλή εισόδημα 30.000 ανά κάτοικο σε σύνολο 700.  Η Ανάβρα αξιοποίησε στο έπακρον όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η Ανεργία 0% επετεύχθη με έναν πολύ απλό τρόπο: Με τα κτηνοτροφικά πάρκα. Τα τρία κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν περί τα 25.000 ζώα το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) καθιστούν την περιοχή πρώτη σε κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Σε αυτά προστέθηκε αιολικό πάρκο με αντισταθμιστικό όφελος  πολλών χιλιάδων ευρώ όπως αναφέρει ρεπορτάζ.

Τα ψέματα τελείωσαν όταν η Ανάβρα μπήκε στον Καλλικράτη. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια έπαψαν να απορροφώνται, ακολούθησε η εγκατάλειψη. “Το πάρκο είναι εγκαταλελειμμένο, το γυμναστήριο μαραζώνει και το parking υπολειτουργεί. Το λαογραφικό μουσείο είναι κλειστό, ο επισκέπτης θα πρέπει να πάρει τηλέφωνο και να περιμένει για να του ανοίξουμε. Προφανώς έφταιξε και η κρίση, αλλά φυσικά δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα αν το χωριό παρέμενε αυτοδιοικούμενο” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος του θαύματος της Ανάβρας.  Παρόλα αυτά τους επισκέπτονται μερικές δεκάδες σχολεία κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το μοντέλο αυτό ανάπτυξης, που όμως βρίσκεται στην παρακμή του.

Υπό την έννοια αυτή η Ανάβρα ως χωριό θαύμα είναι fake news. γιατί πέρασαν πολλά χρόνια από το άλμα της. Όπως fake news θα είναι και η ανάπτυξη της ορεινής Τριχωνίδας, αν πρώτα δεν απορροφήσουμε ό,τι κοινοτικό κονδύλι υπάρχει και αν δεν αρπάξουμε τις ευκαιρίες.

Fake news επίσης είναι ότι ένα χωριό μπορεί να το σηκώσει πρώτα ο τουρισμός. Από το παράδειγμα αυτό μαθαίνουμε ότι πρώτα το σήκωσε η κτηνοτροφία  και οι οργανωμένες υποδομές της συσσωρεύοντας χρήμα και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Το ζήτημα είναι  μπορούμε; Βεβαίως και ναι, αν έχουμε πρότυπα και όραμα περιπτώσεις όπως και αυτή. Και αυτό πρέπει να μεριμνήσουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα εκλεγούν.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.