Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2020

Το Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας και η σχέση του με την Αρχαία Αιτωλία

Του Λίνου Υφαντή,

ο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Έχει πρόσοψη προς τα νότια και είναι επενδυμένο με τούβλα, σήμερα οι κλίμακες του είναι επενδυμένες με μάρμαρο.

Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο.
Από το 1959 έως το 1963 με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του, γι’ αυτό του το έργο μάλιστα ο Βασιλείου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Πατρέων.
Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις.

Το σημαντικό αυτό αξιοθέατο της Πάτρας έχει μια άμεση σχέση με την Αρχαία Αιτωλία την οποία μας διασώζει ο Παυσανίας. Αυτή ξεκινάει από τα χρόνια της επιδρομής των Γαλατών τον 3ο αιώνα π.Χ. Ήταν η εποχή που οι Αιτωλοί κατάφεραν να αποκρούσουν μια πολύ σοβαρή απειλή για τον τότε ελληνικό αρχαίο κόσμο. Στη σύγκρουση αυτή η μόνη πολή που τους βοήθησε  από την Αχαϊκή Συμπολιτεία ήταν η Πάτρα. Σε αυτούς οι Αιτωλοί όφειλαν μεγάλη ευγνωμοσύνη και επέτρεψαν στους Πατρινούς να πάρουν λάφυρα από τη μεγαλειώδη αυτή νίκη. Με αυτά τα λάφυρα δύο αιώνες μετά κατάφεραν οι Πατρινοί να φτιάξουν το Ωδείο αυτό σύμφωνα με τον σπουδαίο αυτό περιηγητή.

Έτσι η Αρχαία Αιτωλία άφησε με τον ξεχασμένο αυτό τρόπο τη δική της σφραγίδα στην κατασκευή αυτού του μνημείου. Στην ουσία το μνημείο αυτό ήταν απόρροια μιας ς φιλίας μεταξύ Αιτωλών και Πατρινών, η οποία ξεχάστηκε στο πέρας των αιώνων….

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Γαλάτης Εκδικητίξ

    Μέσα στα λάφυρα που πήραν οι Πατρινοί ήταν και το πανεπιστημιακό τμήμα του Αγρινίου, γι’ αυτό θα το πάρουν πίσω στην Πάτρα 23 αιώνες μετά.

  2. Ανώνυμος

    Κλέφτες ωρε κλέφτες, ακόμα παίρνουν ωρε παίρνουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.