Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Το τετ α τετ Λιβανού με τους εκπροσώπους της ΟΑΣ στο Αγρίνιο (βίντεο-φωτό)

Το τετ α τετ Λιβανού με τους εκπροσώπους της ΟΑΣ στο Αγρίνιο (βίντεο-φωτό)

Σπ. Λιβανός σε εκπροσώπους της ΟΑΣ στο Αγρίνιο : «Επιζητώ τον διάλογο. Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντοτε ανοικτές»   

Mε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας- Σπήλιος Λιβανός πριν ξεκινήσει η εκδήλωση στο Αγρίνιο.

Έχοντας η ΟΑΣ κάνει γνωστή την πρόθεση της για «αγωνιστική υποδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού με αφορμή την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος για την αγροτιά», το διοικητικό συμβούλιο της βρέθηκε έξω από το Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου κρατώντας πανό και καταθέτοντας στα στελέχη του Υπουργείου υπόμνημα με τα αιτήματα.

Προσερχόμενος στο χώρο της εκδήλωσης ο κ. Λιβανός συνομίλησε με τους αγρότες ακούγοντας τον πρόεδρο της ΟΑΣ Σπύρο Κοτοπούλη και τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη να του εκφράζουν τα αιτήματα τους. Αιτήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής, την ακαρπία, τις αυξήσεις σε ρεύμα, σε τιμές των ζωοτροφών και  αγροτικών εφοδίων, το σταμάτημα της λειτουργίας των τεσσάρων αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κατοχής κ.α.

Ο κ. Λιβανός άκουσε τα αιτήματα και τόνισε πως είναι γνώστης τους και πως κάποια από αυτά είναι δίκαια και απαιτείται συνεργασία όλων. Σημείωσε ωστόσο και το πολιτικό “χάσμα” μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών που προέρχονται από το ΚΚΕ με την κυβέρνηση.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Χαίρομαι που είμαι στο Αγρίνιο. Επιζητώ τον διάλογο και εδώ, στον Νομό μας αλλά και στο υπουργείο, όπου οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές και όποτε θέλετε να έρθετε και να συζητήσουμε. 

Έχουμε ουσιαστικές και μεγάλες διαφορές και αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας. Εσείς, στο ΚΚΕ, πιστεύετε ότι όλα τα δεινά για τον αγροτικό κόσμο προέρχονται από την καπιταλιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά, πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο και γι αυτό ήρθαμε εδώ, για να  μιλήσουμε για τα 22 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν ακριβώς στον αγροτικό κόσμο, για να μην γίνουν όλα αυτά που περιγράψατε. Για να μείνει ζωντανή η ύπαιθρος και να μην ερημώσει ο τόπος.

Κάποια από τα ζητήματα που μου θέτετε στο υπόμνημά σας, είναι δίκαια.Αντιλαμβάνομαι ότι στο πλαίσιο της αποστολής σας έχετε την υποχρέωση να διεκδικείτε την ικανοποίηση των αιτημάτων σας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα διεκδικεί το καλό για τον αγρότη της Αιτωλοακαρνανίας.

Προφανώς, οι δρόμοι μας είναι ασύμπτωτοι, παράλληλοι. Ο διάλογος δεν τελειώνει σήμερα. Σήμερα, ξεκινάει. Πάντα είμαι ανοικτός στον διάλογο και στον διάλογο, αξιολογώ τις καλές προτάσεις. Πήρα τις προτάσεις σας και γι αυτό μπορούμε και κάνουμε εθνική πολιτική.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

• Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση.

• Άμεση επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Κατοχής.

• Φθηνά αγροτικά εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, που η κυβέρνηση συνεχίζει να το δίνει μόνο στους εφοπλιστές.

• Αποζημίωση στο 100% για την παραγωγή που χάθηκε από την «ακαρπία» και τις καταστροφές λόγω καύσωνα και πλημμυρών. Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες».

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.