Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ

Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ

Την Υπουργική Απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για μεταφορά 3.000 τόνων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Στράτου αναμένουν στο Μεσολόγγι.

Σκοπεύουν έτσι να ξεπεράσουν το σκόπελο της απροθυμίας της δημοτικής αρχής Αγρινίου να δεχτεί τα απορρίμματα του όμορου δήμου που πνίγεται στα σκουπίδια μετά τα όσα δυσάρεστα έχουν γίνει στο δικό  ΧΥΤΑ και τους τραγελαφικούς χειρισμούς.

Αντιδήμαρχοι  Μεσολογγίου δημοσίως και ιδιωτικώς πνέουν μένεα κατά του δήμου Αγρινίου ενώ ο δήμαρχος Κ. Λύρος  αφήνει συνέχεια υπονοούμενα. Από το Αγρίνιο  δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση ούτε φαίνεται διάθεση εμπλοκής σε βερμπαλισμούς αλλά ίσως θα έπρεπε η δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Να πει για παράδειγμα πως η απροθυμία της δεν πηγάζει από …αυτοδιοικητική κόντρα ή  κάποιο γινάτι.

Να πει αυτά που λένε και εκτιμούν οι ειδικοί και οι γνωρίζοντες για την κατάσταση στον ΧΥΤΑ Στράτου που λειτουργεί 10χρόνια χωρίς καμία βλάβη  (όντας από τους παλαιότερους που λειτουργούν στην αρχική τους μορφή στην Ελλάδα).

Για παράδειγμα θεωρείται αναμενόμενο πως οι αυξημένες ποσότητες απόθεσης απορριμμάτων από το Μεσολόγγι θα οδηγήσουν σε  αύξηση των στραγγισμάτων που προέρχονται από αυτά.

Η μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων είναι  κατασκευασμένη  για συγκεκριμένη ποσότητα, άρα δεν θα μπορεί να καλύψει την επιπλέον με αποτέλεσμα την απορροή ακατέργαστων υγρών στο περιβάλλον και τον κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Αυτονόητο άλλωστε πως μειώνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη αποκομιδή και απόθεση των απορριμμάτων των πολιτών.

Με δεδομένο άλλωστε πως ο πολίτης του Αγρινίου επιβαρύνεται μέσω Δήμου ένα σημαντικό ποσό για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, το ερώτημα είναι αν θα πληρώσει και τα σκουπίδια του Μεσολογγίου.

Η  διαχείριση για παράδειγμα πληρώνεται από το Αγρίνιο με 11,44 ευρώ ανά τόνο που είναι η μικρότερη στην Ελλάδα, στην Πάλαιρο  40 ευρώ τον τόνο και στην Ναύπακτο 24 ευρώ.

Όπως και να έχει ,ουδείς υποστηρίζει πως οι δήμοι δεν οφείλουν να είναι αλληλέγγυοι και ειδικά όταν πρόκειται για την ίδια περιφερειακή ενότητα. Το θέμα είναι όμως η συζήτηση για την μεταφορά  απορριμμάτων από Μεσολόγγι στο Αγρίνιο να μην γίνεται υπό το πρίσμα των προσωπικών τακτικών αλλά της βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΙΩΑΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΤΥΧΕΡΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ,ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΟΥΡΤΣΙΑΠΗΣ(ΣΤΡΑΤΟΥ) ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ(ΚΑΤΣΙΝΟΥΛΑΣ) ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.