Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Η Τουρκία παζαρεύει τα F-16 με την ένταξη Σουηδίας- Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία παζαρεύει τα F-16 με την ένταξη Σουηδίας- Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Της Κύρας Αδάμ

Σε αμερικανο/τουρκική διαπραγμάτευση εξελίσσεται η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ- μια κίνηση που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο- από τον Αρκτικό κύκλο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα- σε δύο αντίπαλους σχηματισμούς, οι οποίο θα χωρίζονται και θα «ηρεμούν « μόνο υπό τον φόβο  των πυρηνικών όπλων.

Η Τουρκία, πρωτίστως για τα δικά της συμφέροντα και όχι για «εξυπηρετήσει» τη Μόσχα έχει προβάλει το αδύναμο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει χώρες , που στο έδαφος τους φιλοξενούν «τους τρομοκράτες» του ΡΚΚ  και άλλων οργανώσεων ,» που απειλούν τον τουρκικό λαό» ‘όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν. Η τουρκική αύτη άρνηση – η Άγκυρα δεν έχει ακόμα κατονομάσει το ΒΕΤΟ- στοχεύει κατ’ ευθείαν την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Αμερικανικό Κογκρέσο , που ακόμα, αντιμετωπίζουν με δισταγμό την απελευθέρωση πωλήσεων οπλικών συστημάτων ( F-16  και πυραύλους Πάτριοτ ) στην Τουρκία , παρά τις φιλότιμες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλει ο ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν.

Η Τουρκία ως γνωστόν παζαρεύει σκληρά και τα F-16 και τους πυραύλους Πάτριοτ, αλλά και την προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ για θέματα που είτε αφορούν στο Αιγαίο, είτε στη Μέση Ανατολή είτε στη Μεσόγειο, αφήνοντας τις σχέσεις Αγκύρας Μόσχας στο απυρόβλητο.

Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αστραπιαία ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ αποδυναμώνει την επίδειξη ισχύος που θέλει να κάνει το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσσία και επιτρέπει στη Μόσχα να αναδιαρθρώσει την πολιτική της  απέναντι στη Δύση , συνολικώς.

To NATO με την ένταξη της Φιλανδίας θα αυξήσει τα σύνορα του με τη Ρωσσία κατά 1300χλμ, η Βαλτική Θάλασσα θα χάσει το προνόμιο της περιοχής ελεύθερης πυρηνικών, ενώ η Ρωσσία θα βρεθεί απέναντι σ ένα συνεχές τείχος Νατοϊκών χωρών από την Αρκτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Σουηδία και η Φιλανδία ευελπιστούν ότι θα «προστατευθούν « έναντι της Ρωσσίας υπό το περίφημο άρθρο 5 της Συμμαχίας, το οποίο θεωρούν ότι θα δράσει αποτρεπτικά  σε ενδεχόμενα σχέδια της Ρωσσίας να επιβουλευθεί τα «εχθρικά» προς αυτή πλέον  κράτη της Βαλτικής.

Ο αντιπρόεδρος  του Ρωσσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ,Ντιμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι « κανείς πλέον δεν θα μπορεί να  μιλά για αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς στη Βαλτική, η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί».

Η πιθανή ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει εύκολα την  ικανότητα της Συμμαχίας καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν απολύτως εκσυγχρονισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, που συμμετέχουν  συχνά σε νατοϊκά γυμνάσια , επομένως ο χρόνος ένταξης και προσαρμογής τους θα είναι μηδαμινός.

Το πρόβλημα για τη Ρωσσία είναι ότι όχι μόνον θα εμποδίζεται ή θα παρακολουθείται στενά από τις νατοϊκές δυνάμεις στα νερά της Βαλτικής, αλλά  κυρίως στον Αρκτικό κύκλο, όπου η Ρωσσία έχει τεράστια στρατηγικά συμφέροντα και στις νέες οδούς ναυσιπλοΐας  που ψάχνει να κατοχυρώσει.

Επιπροσθέτως στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσσία θα αποκτήσει ένα ακόμα πρόβλημα , καθώς τα αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη δεν θα κατασκοπεύουν από αέρος τις θέσεις των ρωσσικών δυνάμεων ώστε να κατευθύνουν επιτυχώς εναντίον τους τα ουκρανικά πυρά , μόνον από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και από τη Βαλτική, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας για τα ρωσσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.