Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Τους στέλνει στον Εισαγγελέα: Το Υπουργείο Παιδείας ζητεί ενημέρωση από ληξιάρχους αν έγιναν γάμοι- βαφτίσεις εν κρυπτώ στην καραντίνα

Τους στέλνει στον Εισαγγελέα: Το Υπουργείο Παιδείας ζητεί ενημέρωση από ληξιάρχους αν έγιναν γάμοι- βαφτίσεις  εν κρυπτώ στην καραντίνα

Απευθείας στον εισαγγελέα για δικογραφίες και πρόστιμα στέλνει το Υπουργείο Παιδείας όσους – τυχόν-τέλεσαν εν κρυπτώ γάμους ή βαφτίσεις σε εκκλησίες από τις 16 -3-2020 έως και 16-5-2020 που απαγορευόταν τα μυστήρια σε χώρους λατρείας. Να σημειωθεί ότι με βάση την ΚΥΑ υπάρχουν σοβαρές αστικές ευθύνες, δηλαδή πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 5.000 ευρώ και θα βαρύνει τόσο τον ιερέα όσο βέβαια και τους συμμετέχοντες στο μυστήριο(χαμηλότερα πρόστιμα).

Για όλους όμως υπάρχει ποινική διερεύνηση για το άρθρο 285 ΠΚ περί παραβίασης των όρων υγειονομικής προστασίας που οδηγεί σε πολυετείς ποινές.

Το έγγραφο

Με το έγγραφο που απευθύνεται προς τους ληξιάρχους της χώρας μέσω των δήμων, «ζητούνται στοιχεία για την τέλεση ιερουργιών με αστικές συνέπειες» για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα . Επισημαίνεται δε η προσοχή γιατί μπορεί ο γάμος ή η βάφτιση να έγινε τότε αλλά να δηλωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσθέτει:

«Οι Ληξίαρχοι της χώρας παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εάν έχουν υποβληθεί αιτήματα πολιτών περί καταχώρησης γάμων ή βαπτίσεων, οι οποίοι έχουν λάβει χώρα εντός χώρων λατρείας , κατά το χρονικό διάστημα από 16-3-2020 έως και 16-5-2020.

Στην περίπτωση θετικής απάντησης καλούνται να διαβιβάσουν και τα απαραίτητα στοιχεία , έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να τα διαβιβάσει στη συνέχεια στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή για την ποινική διερεύνηση τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .

Τέλος, παρακαλούμε για τις ίδιες ενέργειες από την πλευρά σας , κατά τις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα καταχώρησης των σχετικών ληξιαρχικών γεγονότων , είτε σε μεταγενέστερο χρόνο ( εντός των οριζόμενων προθεσμιών ) , είτε και εκπρόθεσμα, εφόσον έχουν τελεστεί κατά τη διάρκεια του εν λόγω χρονικού διαστήματος».

Πηγή: dikastiko.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. kouli bali

    Φυσικά οι απαγορεύσεις ίσχυαν μόνο για τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς. Οι πολιτικοί γάμοι και οι μουσουλμανικοί επιτρέπονταν.

  2. eknevrismeni

    Κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις. Μυστήρια γενικότερα. Οπότε είναι εντελώς άκυρες οι ημερομηνίες από 16/03-19/04. Άσχετοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.