Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Με τρακτέρ και συλλαλητήριο (και για την εκτροπή) η… υποδοχή Τσίπρα στη Λάρισα

Με τρακτέρ και συλλαλητήριο (και για την εκτροπή) η… υποδοχή Τσίπρα στη Λάρισα

201710040906383544-1200x675Κινητοποίηση ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσαν οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας νομού Λάρισας σε συνέντευξή τους το πρωί της Τετάρτης. Το Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου όταν θα βρεθεί ο πρωθυπουργός και θα μιλήσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα.

Στην κινητοποίηση που θα συμμετέχουν και αγροτικά μηχανήματα, οι αγρότες θα διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο αγροτικό τομέα. «Τα χαράτσια μας παίρνουν το 60% του εισοδήματος μας και μας διώχνουν από τα χωράφια μας», είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας.

Επίσης ζητούν να μην σταματήσει η εκτροπή του Αχελώου που θα δώσει ανάσα στο Θεσσαλικό κάμπο, με αντικατάστασή της  από κατασκευή μικρότερων έργων όπως θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο της ερημοποίησης είναι προ των πυλών.

Αναλυτικά τί ειπώθηκε στην συνέντευξη τύπου:

«Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Λάρισα στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Θεσσαλία.
Ο Πρωθυπουργός θα έρθει σε μια φιέστα για να εξαγγείλει την «ανάπτυξη» της περιοχής όμως δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι αυτή η ανάπτυξη αφορά την κερδοφορία στις βιομηχανίες, τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες. Δεν αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν τον μόχθο τους να μην έχει αντίκρισμα και το εισόδημα τους να μειώνεται σταθερά και δραματικά κάθε χρόνο. Δεν αφορά τους εργαζόμενους με τους μειωμένους μισθούς και τις ευέλικτες μορφές εργασίας και εκμετάλλευσης, τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν καθημερινά τα μαγαζιά τους, τους συνταξιούχους των συντάξεων πείνας για αυτό όλοι μαζί θα δώσουμε την αγωνιστική απάντηση μας.
Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.α που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος. Αφορά στην κυνική ομολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην «οικονομία της αγοράς» στην διαμόρφωση των τιμών, στις «ανοιχτές τιμές» με τις οποίες παραδίδουμε την σοδειά μας. Ανοίγει έτσι τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες που αγοράζουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πανάκριβα στην λαική κατανάλωση. Αυτή την κερδοφορία των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων και την ρύθμιση των ανταγωνισμών τους στην παραγωγική αλυσίδα εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο «περί εμπορίας των νωπών προϊόντων» το οποίο δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα προϊόντα ούτε και την άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων, δεν εξασφαλίζει τους παραγωγούς σε περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιος έμπορος ούτε και τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε γάλα και κρέας.
Στην «ανάπτυξη» δεν χωράει η μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελλώου που έχει καταντήσει το «γεφύρι της Άρτας» για την περιοχή μας. Η κυβερνητική κοροιδία συνεχίζεται αφού η θέση της είναι ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα των πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικών νερού στην Θεσσαλία θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης.
Η περιοχή μας στην πραγματικότητα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, αναπτυγμένη μηχανοποίηση της παραγωγής και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι έχουν την τεχνογνωσία για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η εφαρμογή της ΚΑΠ της Ε.Ε και των περιορισμών της στην παραγωγή, οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων μας έχει μετατρέψει σε χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Στο Νομό μας η καπνοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί δραματικά στην Ελασσόνα, το ίδιο συνέβη με την τευτλοκαλλιέργεια και το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης. Οι δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι δεν είναι πλέον βιώσιμες με τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το εμπάργκο στην Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις δεσμεύσεις τους για το αντίθετο όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μείωσε δραματικά το εισόδημα σε Μήλα, Ροδάκινα, Αχλάδια και άλλα προϊόντα. Συνολικά όλα τα προϊόντα καρκινοβατούν ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει και οι ζημιές στην παραγωγή είτε δεν καλύπτονται είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία στην οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια ενώ οι βιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλη μείωση της τιμής του γάλατος για την νέα χρονιά.
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία στον Νομό, παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτροφών που παράγουν όλο τον πλούτο. Με την συγκέντρωση μας την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή αγροτών-κτηνοτρόφων και γεωργικών μηχανημάτων θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η «ανάπτυξη τους» δεν χωράει στις ανάγκες μας και για αυτό θα μας βρίσκει απέναντι της στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωση μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλει και παλεύει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Ήδη συνεδριάζουν αγροτικοί σύλλογοι παίρνοντας αποφάσεις συμμετοχής ενώ κλιμάκια της Ομοσπονδίας κάνουν περιοδείες στα χωριά καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν ανάλογες συνεδριάσεις και περιοδείες σε όλο τον Νομό ενώ προγραμματίστηκαν ως τώρα συσκέψεις την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στην Αγιά στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στον Τύρναβο στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο.»

larissanet.gr

Ανακοίνωση 

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας  καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ακυρώσει την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου.

Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας να παραμείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, εξασφαλίζοντας το ψωμί των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, ήδη, πολύ σοβαρά προβλήματα στην αναγκαία άρδευση των καλλιεργειών.

 Η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου και τη χρησιμοποίηση των τεχνικών εξοικονόμησης νερού, θα έδινε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας, στην κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας, στη μείωση του αγροτικού εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας και, ταυτόχρονα, θα τροφοδοτούσε με φτηνές πρώτες ύλες την τοπική βιομηχανία, (εκκοκκιστήρια, εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων, μονάδες επεξεργασίας ζάχαρης, σιτηρών, τυποποίησης οσπρίων κ.α.)

Χωρίς  πρόσθετο νερό από τον Αχελώο στην διψασμένη Θεσσαλία και με δεδομένα τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που δημιουργεί η ΚΑΠ της ΕΕ, τα απανωτά μνημόνια και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής μας δεν μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και γρήγορα θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση και να πουλήσουν, «για ένα κομμάτι ψωμί», την γη και το βιός τους στους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που καιροφυλακτούν  να τους τα πάρουν.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από κάποια μικροέργα που θα προωθηθούν – το ίδιο ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ –  μόνο ως κατάμουτρη κοροϊδία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων μπορούμε να το εκλάβουμε. Αυτά τα μικροέργα είναι μεν αναγκαία, αλλά με κανένα τρόπο δεν αποτελούν τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης.

 Η ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου δεν είναι θέμα «άγνοιας», ή «λάθους»  από τη μεριά της κυβέρνησης. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που συνδέεται άμεσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία, με κάθε μέσο και με όλα τα μέτρα που λαμβάνει, προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής  της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματικών ομίλων, που συνεπάγεται μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

 Ταυτόχρονα, συμβαδίζει με τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες προς τις κοινοτικές, σε αντάλλαγμα της απρόσκοπτης εξαγωγής κοινοτικών βιομηχανικών εμπορευμάτων.

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το κόμμα που, όχι μόνο είχε πάντα σταθερή και καθαρή θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου – σ’ αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ και καμιά «πολιτική κολοτούμπα» του – αλλά ήταν κι αυτό που πολεμούσε με τη μεγαλύτερη λύσσα την ολοκλήρωση των έργων. Μάλιστα, τοπικά στελέχη του είχαν δηλώσει πως τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό, πρέπει να γκρεμιστούν!

Η εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου δεν θα έχει βαριές επιπτώσεις και μη αναστρέψιμες συνέπειες μόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για τα άλλα λαϊκά στρώματα που ζουν στα χωριά και στις πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς:

* Στερεί από τους κατοίκους των μεγάλων θεσσαλικών πόλεων τη δυνατότητα να έχουν το πόσιμο νερό που χρειάζονται, αφού αυτό που υπάρχει σήμερα δε φτάνει για την κάλυψη των αναγκών τους.

* Εντείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλίας, που, λόγω της υφιστάμενης λειψυδρίας, είναι, ήδη, πολύ μεγάλη, καθώς θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες βλάβες σε όλα τα οικοσυστήματα της περιοχής μας, με αυξανόμενο τον κίνδυνο ερημοποίησης. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων πολέμιων του Αχελώου, ότι πρόκειται για «φαραωνικού τύπου» έργα που θα δημιουργήσουν πρόσθετο  περιβαλλοντικό πρόβλημα, αποτελεί προσπάθεια ανατροφής της πραγματικότητας.

* Αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας, στερώντας της τη δυνατότητα αξιοποίησης του υδροδυναμικού της περιοχής μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής του Αχελώου. Στα μπλόκα που θα ξαναστήσουμε, αυτή η διεκδίκηση, την οποία ξεκινήσαμε πριν από 40 χρόνια, θα είναι, πάλι,  ψηλά στην αγωνιστική ιεράρχησή μας.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουμε μια πρώτη, άμεση απάντηση  στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να «τελειώσει τον Αχελώο», με την μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, που διοργανώνουμε μαζί με τον Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους  κι άλλους μαζικούς φορείς από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλ Τσίπρα, στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Οκτώβρη.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, – όπως και οι εργάτες, και οι μικροί ΕΒΕ – δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό από την «δίκαιη ανάπτυξη» την οποία διαλαλεί η κυβέρνηση στα «αναπτυξιακά συνέδρια»  που οργανώνει,  αυτό το διάστημα, σ’ όλη τη χώρα, με στόχο να εξωραϊσει την βάρβαρη , αντιλαϊκή πολιτική της.

 Αυτή η ανάπτυξη εξυπηρετεί, αποκλειστικά, στα συμφέροντα των αντιπάλων μας: Των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν ν’ αρπάξουν τις περιουσίες μας, των εμποροβιομηχάνων  και των πολυεθνικών που απομυζούν το μόχθο μας,  των τραπεζιτών που μας χρεώνουν ως το λαιμό κι ορμούν να κατασχέσουν τα χωράφια και τα σπίτια μας.

 Για μας τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους  θα φέρει κι άλλα πολλά προβλήματα, οδηγώντας μας γρηγορότερα στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ για την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στις κατευθύνσεις  της ΚΑΠ της ΕΕ και στα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, προς όφελος του ελληνικού λαού

ΟΛΟΙ  ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ»

 Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας

 Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

 Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων  Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη»

 Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.