Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Υποκαταστήματα τραπεζών εκτός κέντρου Αγρινίου: Η νέα σημειολογία για την πόλη

ethnikiantistaseos

Κανείς δεν θα φαντάζονταν πριν μερικά χρόνια ότι τράπεζα θα διανοούνταν να άνοιγε κατάστημα εκτός κέντρου σε μια πόλη όπως το Αγρίνιο.

Άλλωστε το κέντρο του Αγρινίου είχε αναγνωριστεί de facto από προηγούμενους αιώνες ως ο χώρος όπου χτυπάει η καρδιά της οικονομικής ζωής της πόλης.

Πριν μία δεκαετία περίπου η οικονομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στα νότια της πόλης στην εθνική οδό έφερε ως επισφράγισμα και το άνοιγμα υποκαταστήματος τραπέζης, του πρώτου εκτός κέντρου, το οποίο έφερε στην πορεία και υποκαταστήματα άλλων τραπεζών.  Οι λόγοι ήταν εύλογοι και φυσικά μέσα σε αυτούς προστίθενται και το θέμα πάρκινγκ που σίγουρα ήταν πρόβλημα για το κέντρο.

Στη συνέχεια έρχεται η οικονομική κρίση και το τραπεζικό τοπίο αναδιατάχθηκε. Πλέον πολλά ΑΤΜ έκαναν την εμφάνιση τους σε πολλά περιφερειακά σημεία της πόλης κυρίως ενσωματωμένα σε σούπερ μάρκετ.

Και μέσα από τις αναταράξεις της κρίσης εμφανίζεται πλέον υποκατάστημα τραπέζης σε μια συνοικιακή ουσιαστικά περιοχή -κόμβο, εκείνη πέριξ της πρώην οδού «Καρπενησίου» στην είσοδο της πόλης που οδηγεί στο Καρπενήσι και που «υποδέχεται» την περιοχή της Τριχωνίδας και του Θέρμου. Αν προσθέσει κανείς και το πάρκινγκ, τον απλωμένο σχετικά χώρο αλλά και τον διαφορετικό κόσμο με υψηλό μέσο όρο ηλικίας  που πάει πλέον στις τράπεζες, αφού οι έχοντες υψηλό «ψηφιακό γραμματισμό» χρησιμοποιούν το web banking, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τη νέα σημειολογία.

Πλέον η οικονομία δεν αποτυπώνεται στο κέντρο των αγορών, της βόλτας και του ξοδέματος αλλά στο περίκεντρο της κατανάλωσης των βασικών χρημάτων προς το ζην, κάτι που η συνοικιακή  γειτονιά διασφαλίζει με τους λίγους αγοραστικούς πειρασμούς.

Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται ένα νέο οικονομικό τοπίο για την πόλη. Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση, αν αύριο δείτε κατάστημα τραπέζης η ΑΤΜ για να μην είμαστε υπερβολικοί στο Αγγελόκαστρο ή από όπου θα περνάει κοντά η Ιόνια Οδός.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.