Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Τρικυμία για τα “νερά” με τους Οικολόγους του ΣΥΡΙΖΑ

Τρικυμία για τα “νερά” με τους Οικολόγους του ΣΥΡΙΖΑ

Με οριακή πλειοψηφία θα περάσει αν περάσει σήμερα το βράδυ από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ.

stop-sto-polunomosxedio-apo-tous-oikologous-prasinous_7-w_lΜε οριακή πλειοψηφία θα περάσει -αν περάσει- σήμερα το βράδυ από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ.

Κι αυτό διότι το Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, ανακοίνωσε πως τα μέλη του θα ψηφίσουν «όχι» στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Με δεδομένο ότι οι Οικολόγοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση με δύο βουλευτές- ο ένας εκ των οποίων είναι αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και ο άλλος ο Γ. Δημαράς- αν γίνει πράξη η απόφαση αυτή, τότε η συγκεκριμένη διάταξη θα ψηφιστεί απόψε το πολύ από 151 βουλευτές.

Ωστόσο οι δύο βουλευτές μετέβησαν εσπευσμένα στις 12:00 στο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Σε ερώτηση του Thetoc προς τον κ. Τσιρώνη για το τι στάση θα κρατήσει στην επίμαχη ψηφοφορία ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αρκέστηκε να δηλώσει «θα τα πούμε όλα στο Μαξίμου. Εγώ είμαι υπέρ των συναινέσεων».

Όλη η απόφαση του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων:

«Με βάση:

Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού

Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση –διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

thetoc.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.