Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Τρόμος των πλημμυροπαθών στη Μακύνεια για την έλευση του Αντίνοου (vid)

Τρόμος των πλημμυροπαθών στη Μακύνεια για την έλευση του Αντίνοου (vid)
Αγώνας δρόμου των κατοίκων να ανοίξουν τα δύο μεγάλα ρέματα που έχουν φράξει από πεσμένες γέφυρες, αυτοκίνητα και μπάζα

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι στις περιοχές Μακύνεια και Ρίζα που αποτελούν συνέχεια της παραλιακής ζώνης Αντιρρίου και Ναυπάκτου προκειμένου να προετοιμαστούν για την έλευση του Αντίνοου.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού «Αντίνοος»δίνουν έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση για την περιοχή και όπως όπως προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν με δικές τους ενέργειες να αποφράξουν τα ρέματα της περιοχής.

dsc02008.jpg

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Νυμφόρεμα στη Μακύνεια όπου το Σάββατο υπερχείλισε και παρέσυρε αυτοκίνητα αλλά και την πεζογέφυρα η οποία κατέρρευσε και έχει πέσει στις εκβολές του ρέματος και αποτελεί φυσικό εμπόδιο στη ροή των υδάτων.

dsc02005.jpg

Ο Χρήστος Βλαχάκης μαζί με τον πατέρα του Γιώργο προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από την περιουσία τους. Διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια σε επιχείρηση που βρίσκεται 50 μέτρα από το ρέμα αλλά όλοι οι πελάτες έφυγαν, οι υποδομές της επιχείρησης παρασύρθηκαν στη θάλασσα, ενώ όλη η περιοχή έγινε ακατάλληλη για κολύμπι καθώς ο βυθός από τα φερτά υλικά έχει μετατραπεί σε βούρκο.

«Ολα τα νερά της Ιονίας οδού έπεσαν σε μικρά ρέματα»

Ο Χρήστος Βλαχάκης μιλώντας στην κάμερα του ethnos.gr εκφράζει την αγωνία του για τη νέα κακοκαιρία που έρχεται. «Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, γέφυρες, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Η γέφυρα είναι πλέον φυσικό εμπόδιο. Ανα πάσα στιγμή θα πλημμυρίσουμε. Φώτα δεν υπάρχουν το βράδυ. Χάθηκαν οι ομπρέλες, η παραλία έχει χαλάσει. Όλη η συμφορά έχει δημιουργηθεί από την Ιονία Οδό. Διοχετεύουν τα νερά μόνο σε δύο μικρά ρέματα τα οποία δεν έχουν την ανάλογη υποδομή και έτσι έγιναν όλα αυτά που βλέπετε».

«Έσπασαν οι ντόκοι θα βυθιστεί το λιμάνι»

Σοβαρή καταγγελία για την τύχη του μικρού λιμανιού της Μακύνειας έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου παράκτιων αλιέων Ναυπάκτου και περιχώρων Στάθης Ξενογιαννάκης που εκφράζει φόβους όχι μόνο για τα σπίτια και της επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και για το ίδιο το λιμάνι. Οπως λέει αν δεχτεί άλλο ένα τέτοιο χτύπημα οι σπασμένοι ντόκοι θα καταστρέψουν τις περιουσίες των ψαράδων.

dsc02026.jpg

«Νιώθουμε ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας που θα χτυπήσει αύριο την περιοχή μας και σύμφωνα με την πρόβλεψη θα υπάρχει έντονη βροχή και χαλάζι. Οι ντόκοι του λιμανιού μας έσπασαν και είναι έτοιμοι να πέσουν μέσα στο λιμάνι. Αυτά έγιναν το Σάββατο. Αν γυρίσει τον αέρα σε γαρμπή (σ.σ.νοτιοδυτικό) θα πάρει τα βράχια του λιμανιού μέσα και μαζί με τους ντόκους θα παρασύρουν όλα τα μικρά σκάφη και θα βυθιστούν. Θα χαθεί το λιμάνι. Νιώθουμε ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι. Ολα τα μαγαζιά στην περιοχή είναι όλα κατεστραμμένα».

«Ανησυχούμε για τον Αντίνοο»

Ο κύριος Βασίλης είδε το νερό να περνάει μέσα από την επιχείρηση του με ζημιές χιλιάδων Ευρώ. Και σα να μην έφταναν αυτά η καταστροφή της παραλίας αλλά και ο ερχομός της νέας κακοκαιρίας τον έχει φέρει σε απόγνωση…

dsc02027.jpg

«Έγιναν μεγάλες καταστροφές. Το ποτάμι πέρασε μέσα από το μαγαζί. Καταστράφηκαν όλα, από τη μηχανή του καφέ μέχρι ποτήρια και ομπρέλες που παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Πέρασε μόνο η πυροσβεστική, έκανε μία απλή καταγραφή αλλά δεν έχει κανείς άλλος. Πιστεύω πως εάν επαναληφθεί η ίδια κακοκαιρία θα γίνουν τριπλάσιες καταστροφές. Εχουμε καλέσει το Δήμο αλλά μας είπαν να περιμένουμε να έρθει η σειρά μας. Καταστραφήκαμε. Δεν πάτησε κανείς ούτε χθες που ήταν Κυριακή».

Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες στην webcamera του ethnos.gr:


Κώστας Ασημακόπουλος- www.ethnos.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.