Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Tσίπρας: Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών αλλα και ορθολογική κατανομή Τμημάτων

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την εξαγγελία   Γαβρόγλου λέγοντας πως στην Αιτωλοακαρνανία ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών αλλα τόνισε πως κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ επεξεργάζεται την ορθολογική κατανομή Τμημάτων. Προφανώς μένει ανοιχτή η μεταφορά των σημερινών πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου.

tsipras-paragogiki-anasigkrotisiΠριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε στην Πάτρα η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.
Μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της Παιδείας και ειδικά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές όσα είπε χθες ο υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου πως στην Αιτωλοακαρνανία ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η κυβέρνηση έχει αναλάβει το εγχείρημα της ακαδημαϊκής αναδιάταξης και της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσής στην χώρα μας.
Τόνισε πως στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα ίδρυμα με παράδοση, κύρος, εμπειρία και δυναμική όπως και ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ που διαθέτει η χώρα.
Υποστήριξε εξάλλου ο Πρωθυπουργός: «Ταυτόχρονα όμως, στα αστικά κέντρα της περιφέρειας, αλλά και στην παραγωγική ύπαιθρο και των τριών νομών, είχε δημιουργηθεί ένα ανορθολογικό εκπαιδευτικό κουβάρι. Αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και της ανευθυνότητας του παρελθόντος. Με καταργήσεις Τμημάτων και αδικίες τις οποίες ακόμη πληρώνουν οι διάφοροι Νομοί. Είναι λοιπόν ανάγκη να προχωρήσουμε σε θαρραλέες κινήσεις, που θα εξυπηρετούν την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πάνω σε στέρεες και κυρίως, ακαδημαϊκές βάσεις. Και σε σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύονται νέες Πανεπιστημιακές Σχολές που ανταποκρίνονται στις περιφερειακές αναπτυξιακές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Στην Αιτωλοακαρνανία, λοιπόν, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών.
Ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης. Αξιοποιείται έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα του κάθε τόπου.
Ο ατέλειωτος φυσικός πλούτος της Λιμνοθάλασσας, και το παραγωγικό δυναμικό του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας.Και το πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο που έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής».
Έκανε εν συνεχεία γνωστό πως κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ επεξεργάζεται την ορθολογική κατανομή Τμημάτων και διαμορφώνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με έδρες στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα.
«Όλα αυτά όμως για πρώτη φορά δίκαια. Μέσα από διαβούλευση και συναινέσεις, ανάμεσα στα Ανώτατα ιδρύματα της περιοχής και τους φορείς. Χωρίς την εμφύτευση τεχνητών τοπικών ανταγωνισμών. Και βεβαίως με διακριτά αντικείμενα και πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα », ανέφερε. Πρόσθεσε για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσει την δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Προβληματισμός στο Αγρίνιο 

Με σκεπτικισμό, το λιγότερο, υποδέχονται παράγοντες του Αγρινίου τις αναφορές του υπουργού και του πρωθυπουργού καθώς μένει το πλάνο να συγκεκριμενοποιηθεί το επόμενο διάστημα.Φημολογείται για παράδειγμα ως πιθανή η μεταφορά του τμήματος   Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στην Ηλεία όπου υποτίθεται πως θα ιδρυθεί Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. ΒΜ

  Απίστευτο!!!! Για άλλη μια φορά ούτε οι βουλευτές του νομού αλλά ούτε κι ο δήμαρχος(που έδινε υποσχέσεις στους φοιτητές) δεν έθιξαν το θέμα της μετονομασίας του ΔΠΦΠ και των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των σχολών στον πρωθυπουργό!!!!!Τελικά η δήθεν συνάντηση που είχαν πριν καιρό(καλοκαίρι) με τον υπουργό, το αποτέλεσμα της οποίας κρατούσαν κρυφό περιμένοντας να κάνει αυτός τις ανακοινώσεις : ήταν ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΓΡΙΝΙΟ (βλ. θεαθήναι)

 2. Λαυρέντης

  @ΒΜ από κει για να καταλάβεις ότι οι ανακοινώσεις του Τσίπρα είναι σκέτες μπούρδες και ότι δεν στηρίζονται σε καμιά, έστω και πρόχειρη, μελέτη,

 3. Kon/na

  Toυ Καθηγητή Ιωάννη Κ. Καλαβρουζιώτη
  Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας
  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

  “Θα μου επιτραπεί να πώ, μια που έζησα την αντίστοιχη ίδρυση τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, ότι οι εξαγγελίες αυτές δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά και αμφιβολίες στο κατά πόσον πραγματικά σχεδόν δέκα χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Χώρα πορευόμαστε στην σωστή κατεύθυνση η συνεχίζουμε τα λάθη του παρελθόντος.

  Ποιος αλήθεια δεν ενθυμείται τις εξαγγελίες του 2008 για ίδρυσηΠανεπιστημιακής Σχολής στο Αγρίνιο, τμήμα διαχείρισης περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια περιοχή που είναι συνυφασμένη με τα μεγάλα υδάτινα οικοσυστήματα και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Και τι έκανε τελικά Πολιτεία; Να λειτουργεί μια Πανεπιστημιακή Σχολή στο Αγρίνιο πότε ανήκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πότεστο ανεξάρτητο Δυτικής Ελλάδος και τώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

  Το Τμήμα Περιβάλλοντος που είχα την τιμή να υπηρετήσω επί 13 συναπτά έτη προσέφερε και προσφέρει αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό έργο ζηλευτό για πολλά άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.

  Με προβληματίζει ιδιαίτερα η χωρίς κανέναν απολύτως στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξη πανεπιστημιακών δομών, όταν όλοι μας έχουμε γευτεί τις αρνητικές διαπιστώσεις και πληρώνουμε ακόμη τα λάθη του παρελθόντος. …..”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.