Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020

Τζίφος τα μερομήνια σε Αγρίνιο και Δυτική Ελλάδα μέχρι στιγμής!

Το μέγα ερωτηματικό για μια περιοχή σαν τον κάμπο του Αγρινίου, όπου παραδοσιακά βρέχει πολύ, είναι αν τα περίφημα μερομήνια πετυχαίνουν που και που τίποτε.

Λοιπόν, μέχρι στιγμής, όπως λένε οι αγρότες κι όσοι θέλουν νεράκι και όχι ανομβρία, οι προβλέψεις είναι «άλλα αντ’ άλλων». Ποια ήταν η «πρόβλεψη» για τον Οκτώβριο;

Όπως γράφτηκε σε σοβαρό κι ασόβαρο Τύπο: «Τον Οκτώβριο από 1-4 προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και αέρα, όπως και από 5 μέχρι 12 του μήνα(σ.σ. ούτε καν), ενώ ήπιος θα είναι ο καιρός 13 με 20 του μήνα. Από 21 μέχρι 27 Οκτωβρίου προβλέπεται κακοκαιρία και ίσως πέσουν και τα πρώτα χιόνια στα βουνά, ενώ από 28 μέχρι 31 προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα με χιόνια, βροχές, θυελλώδεις ανέμους, ίσως και χαλαζοπτώσεις».

Ε, από αύριο που έχει 9 ο μήνας έρχεται καλοκαιρία με 29 βαθμούς το Σαββατοκύριακο, δηλαδή καμία σχέση! Κι όχι για λίγες μέρες, τουλάχιστον μέχρι 15 του μήνα λέει η ΕΜΥ! Οπότε τι μένει; Να δούμε από 21 μέχρι 31 αν θα πετύχουν τα ακραία φαινόμενα οι… προβλέψεις! Αλλά μέσα σε δέκα μέρες τον Οκτώβριο και η στήλη μπορεί να μαντέψει μια κακοκαιρία. Το θέμα είναι στον Αράκυνθο ή στη Σπολάιτα μπορούν να μας πουν πότε, να ξέρουμε για τα χωράφια; Φυσικά όχι.

Έτσι για να μην πιστεύει κανείς ότι γίνονται προγνώσεις σοβαρές… εμπειρικά. Απλά θα πετύχουν μια ημερομηνία για μεγάλη κακοκαιρία και μετά θα λένε όλοι «ορίστε η λαϊκή σοφία, όλα τα πετυχαίνει»! Στο μεταξύ όπου ακούς για λαϊκή σοφία καλό είναι να στρίβεις. Και το σταματημένο ρολόι δυο φορές τη μέρα δείχνει την σωστή ώρα…

ο (υ)περαστικός

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.