Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Τζον Ανάγνος: Ο ομογενής που ονόμασε “Αιτωλία” μεγάλη εταιρεία επενδύσεων στις ΗΠΑ μιλάει στο agrinionews

Τζον Ανάγνος: Ο ομογενής που ονόμασε “Αιτωλία” μεγάλη εταιρεία επενδύσεων στις ΗΠΑ μιλάει στο agrinionews

johnanagnosok
Σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο υπέπεσε στην αντίληψη της δημοσιογραφικής ομάδας του agrinionews.gr η  ιστοσελίδα εταιρείας επενδύσεων με τίτλο aetolia capital που εδρεύει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία του Ντέλαγουερ.
Το όνομα μας της «Αιτωλία» και ο λόγος αυτός μας κίνησε την περιέργεια να διαβάσουμε περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό αυτό. Στην ιστοσελίδα της  εντύπωση κάνει ο κύκλος των εργασιών της, ο οποίος αφορά την διαχείριση κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η εταιρεία υπογράμιζε ότι επέλεξε το όνομα της από τον τόπο μας, την Αιτωλία.
Στην ιστοσελίδα της μάλιστα  εναλλάσσονταν  οι εικόνες της  Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, σύμβολο πλέον της Αιτωλοακαρνανίας,  με την γέφυρα του Brooklyn και άλλα σύμβολα των ΗΠΑ.
Στην πορεία της αναζήτησης προέκυψε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της, ο Τζον Ανάγνος, πράγματι κατάγονταν από την Αιτωλοακαρνανία με γονείς από την Ναύπακτο και Άνω Χώρα αντίστοιχα.
Ο ίδιος έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και είχε επισκεφτεί την περιοχή μας και κάποιες φορές και το Αγρίνιο κατά τις θερινές διακοπές του.

aitoliacapitallogo

O κ. Ανάγνος στο αίτημα του agrinionews.gr για συνέντευξη ήταν ιδιαίτερα θετικός και προσιτός ενώ  απάντησε άμεσα στις ερωτήσει λέγοντας πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.Μιλάει για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την εμπειρία του από την 11η Σεπτεμβρίου καθώς και τους δεσμούς με την Αιτωλοακαρνανία.  Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στα Αγγλικά είναι η εξής:

.Πως εμπνευστήκατε το όνομα “Αιτωλία” για την εταιρεία σας; 

Καλή ερώτηση. Είναι ενδιαφέρον, πολλές άλλωστε εταιρείες επενδύσεων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα ή λέξεις στα ονόματα των εταιρειών τους. Πολλά από τα ελληνικά ονόμα είχαν ήδη δοθεί έτσι αποφάσισα να βρω κάτι που συνδέει την οικογένεια μου, η οποία κατάγεται από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Η μητέρα που γεννήθηκε στην Άνω Χώρα και ο πατέρας μου στη Ναύπακτο. Εγώ είμαι το μόνο μέλος που γεννήθηκα στις ΗΠΑ. Περνούσα πολλά καλοκαίρια στην περιοχή όταν ήμουν νέος και την αγάπησα. Οι άνθρωποι ήταν υπέροχοι, πολλοί φιλικοί και επιτυχημένοι. Έχω συναντήσει πολλούς Έλληνες από την περιοχή (σ.σ. Αιτωλοακαρνανία) που προκόβουν στις ΗΠΑ. Έτσι την ονόμασα “Αetolia Capital” και είμαι πολύ χαρούμενος με το όνομα της εταιρείας. Έλαβα πολλά θετικά σχόλια για την επιλογή μου. Έψαξα επίσης την ιστορία των Αιτωλών ως πολεμιστών στην προ Χριστού εποχή. Την βρήκα ενδιαφέρουσα και κυρίως είδα ότι καμία άλλη εταιρεία στον κόσμο δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο.

Μπορείτε να εξηγήσετε απλά το αντικείμενο της Aetolia Capital σαν σύμβουλο επενδύσεων; Θα ταίριαζε με το Ελληνικό οικονομικό περιβάλλον;

Είμαστε μια εταιρεία επενδύσεων που συναλλάσσεται με πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες. Εγώ είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο επικεφαλής επενδύσεων . Η μικρότερη μας επένδυση είναι 1 εκατομμύριο δολάρια. Διαχειριζόμαστε χρήματα από περισσότερους από 100 πελάτες και προσπαθούμε να έχουμε στενή σχέση με όλους τους πελάτες μας. Έχουμε πολλά “χαρτοφυλάκια” (Portfolio) διαχείρισης των πελατών μας. Επιλέγουμε αποθέματα, ιδιίως από τις ΗΠΑ και έχουμε κάποιες θέσεις στην Ευρώπη και την Ασία. Η στρατηγική μας έχει “long bias”(σ.σ. οικονομικός όρος)  νοηματοδότηση που σημαίνει ότι αγοράζουμε απόθεμα σε καλή τιμή και το κρατάμε μέχρι να κρίνουμε ότι είναι καλή στιγμή να το πουλήσουμε. Χρησιμοποιούμε πολλές μεθόδους να ερευνήσουμε εταιρείες. Χρησιμοποιούμε ανάλυση με κομπιούτερ για κάθε απόθεμα αγοράς μέχρι να βρούμε τα κριτήρια που θέλουμε. Πρόκειται για ποσοτική επένδυση. Αλλά χρησιμοποιούμε επίσης θεμελιώδη ανάλυση. Οι βασικές αρχές αναζητούν τις αναφορές μέτρησης από τις εταιρείες που θέλουμε, για παράδειγμα εξετάζουμε τη μεγέθυνση, τη ροή ρευστού, τα κέρδη, τη διαχείριση και άλλες λειτουργίες. Προτιμώ εταιρείες οι οποίες είναι καινοτόμες και ρηξικέλευθες ή καλύτερα πρωτοπόρες στην βιομηχανία τους. Μετά χρησιμοποιούμε διαγράμματα να παρακολουθήσουμε τα σημεία που αγοράζουμε ή πωλούμε τα αποθέματα που θέλουμε. Πριτιμούμε εταιρίες στην τεχνολογία και την καινοτομία που θεωρούμε σημαντικές. Επιπρόσθετα, αναλύουμε τα μακροοικονομικά στοιχεία από όλες τις οικονομίες και παρακολουθούμε κεντρικές πολιτικές τραπεζών, οι οποίες έχουν γίνει σημαντικές. Θα αναπτύξουμε hedge fund μικρά και σύντομα στο να αγοράσουμε αποθέματα. Έτσι θα αντισταθμίσει το ρίσκο. Παρέχουμε πολύ έρευνα και επικοινωνία στους πελάτες τόσο ώστε θέλουμε να είναι πολύ καλά ενήμεροι στις επενδύσεις και στην οικονομία.

 Αναφέρατε στο βιογραφικό σας ότι ήσασταν  Portfolio Manager στις Oppenheimer & Co., Morgan Stanley, and CIBC Oppenheimer. Morgan Stanley είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα ως οίκος αξιολόγησης με αναφορές στην Ελληνική οικονομία. Πείτε μας για την θεμελιώδη αυτή εμπειρία. 

Όλες αυτές οι  εταιρείες είναι πολύ ιστορικές και επιτυχημένες. Ξεκίνησα το 2000 την καριέρα μου στην  CIBC Oppenheimer. Το γραφείο μου ήταν ακριβώς απέναντι από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 άργησα να πάω στο γραφείο και ήμουν 15 λεπτά μακριά όταν το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε τον πύργο. Συνήθως ήμουν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 08:30 το πρωί όταν το τρένο έφτανε εκεί. Αλλά ήμουν πολύ τυχερός εκείνη την ημέρα. Αλλά ήμουν πολύ τυχερός εκείνη την τραγική ημέρα.

CIBC Oppenheimer ήταν μια πολύ καλή εταιρεία με 600 συμβούλους σε όλον τον κόσμο. Την άφησα το 2003 για να ενταχθώ στην Morgan Stanley, η οποία είναι μια άλλη σπουδαία εταιρεία με πολύ μεγάλη ιστορία. Στην Morgan Stanley έγινα manager ενός γραφείου που διαχειρίζονταν  από πελάτες συνολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποφάσισα να πάω πίσω στην  Oppenheimer & Co to  2013, αφού ήθελα να είμαι σε μικρότερη εταιρεία περισσότερο ευέλικτη. Oppenheimer & Co. είναι η ίδια η εταιρεία όπως  CIBC Oppenheimer. Η μόνη διαφορά είναι ότι CIBC bank, from Canada, πουλήθηκε σε εμάς  το  2002.

Ήμουν πολύ ευχαριστημένος σε όλες τις εταιρείες αλλά ήθελα να ξεκινήσω την δικιά μου επιχείρηση για πολλά χρόνια. Ο περασμένος χρόνος ήταν ιδανικός. Δούλεψα κοντά σε αναλυτή της Oppenheimer και τώρα έχει τη δική του εταιρεία στη Βοστώνη. Αναπτύξαμε πολλές στρατηγικές ποσοτικές ή με αλγορίθμους. Πούλησε την έρευνα του σε πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Είμαι πολύ τυχερός που έχω μια δυνατή βάση πελατών που με ακολούθησε στην εταιρεία μου. Η επίδοση μας είναι πολύ καλή όσο οι παγκόσμιες αγορές είναι συνεργάσιμες.  Πιστεύω πολύ στις στρατηγικές που εστιάζουμε, αφού είμαι ευέλικτος και προσπαθώ να προσαρμοστώ όσο οι παγκόσμιες αγορές αλλάζουν με την τεχνολογία. Καταλαβαίνω ότι εαν δεν αλλάξω, θα αφήσω πίσω πολλούς επενδυτές manager στις δουλειές μου.

Ποιά είναι η τωρινή σας σχέση με την  Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, τον  τόπο καταγωγή σας. 

Για την οικογένεια μου και την καταγωγή μου αναφέρθηκα διεξοδικά στην πρώτη ερώτηση. Συμπληρώνω ότι οι γονείς μου ήρθαν το 1950 στην Πολιτεία του Delaware. ο πατέρας μου ήταν σεφ και μέσα σε 10 χρόνια δημιούργησε εστιατόριο και ξενοδοχείο. Μετά είχε πολλά εστιατόρια. Τον βοηθούσε επίσης η μητέρα μου. Είμαι περήφανος για την οικογένεια μου που ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούσε τη γλώσσα καθόλου και τα κατάφερε πολύ καλά. Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν το επιχειρηματικό πνεύμα, για αυτό το λόγο και η ελληνική κουλτούρα είναι από τις πιο πετυχημένες στις ΗΠΑ. Οι γονείς μου πήραν σύνταξη το 1985 και μετακόμισαν στην Πάτρα. “Έφυγαν” το 2006.

 Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το γεωπολιτικό περιβάλλον; 

Μπορούσα να γράψω εκατοντάδες σελίδες για αυτό. Το πρώτο πράγμα που με ξαφνιάζει είναι να βλέπω την Ελλάδα να περνάει τόσες δυσκολίες. Ξέρω πολλές οικογένειες που πέρασαν δύσκολα. Είναι πολύ όμορφη χώρα με σπουδαία ιστορία. Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι και ευρηματικοί. Νομίζω μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιους ανθρώπους στην Ελλάδα, μπορούμε να αποδώσουμε φταίξιμο στην Ε.Ε, που χρησιμοποίησε την Ελλάδα όταν έβλεπε ότι ήταν ευάλωτη. Ελπίζω ότι θα ανακάμψει αλλά φοβάμαι ότι πολλοί νέοι ταλαντούχοι θα αφήσουν την Ελλάδα και θα χάσουμε μια ολόκληρη γενιά από ταλέντα. Γνωρίζω πολλούς νέους ευφυείς Έλληνες που ήρθαν στις ΗΠΑ να πάνε στο κολλέγιο και επικοινώνησαν με εμένα να τους βρω δουλειά. Μου είπαν ότι δεν θα ξαναπάνε στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει καμία ευκαιρία.

Για μένα είναι απλό αλλά όχι εύκολο. Πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα για καλό και όχι προσωρινά. Πρέπει να εξαλείψουμε τη διαφθορά στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Το φορολογικό περιβάλλον πρέπει να ξεκαθαρίσει και να “τρέξει” κατάλληλα. Δεν μπορείς να επιτρέπεις σε τόσους ανθρώπους να μην πληρώνουν φόρους. Το χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται στα 260 δις, πιστεύω, είναι πολύ. Πήραμε χρήματα από την Ε.Ε. και πρέπει να τα γυρίσουμε για τόκους. Πρέπει να υπάρξει κάποιο “κούρεμα” χρέους. Γνωρίζω ότι το ΔΝΤ το συζητάει. Είναι μεγάλο βλήμα. Μετά η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη.  Ανάπτυξη στις δουλειές και τις βιομηχανίες. Πρέπει να αποδεχθούν και να καλωσορίζουν παγκόσμιες επιχειρήσεις που να εγκατασταθούν στην Ελλάδα χωρίς διακοπή. Η τεχνολογία είναι μια υπέροχη βιομηχανία που πρέπει να χτίσει κανείς πάνω. Ξέρω ότι υπάρχει ανάπτυξη στην τεχνολογία στην Θεσσαλονίκη. Δημιουργώντας μία νέα τύπου “Silicon Valley” περιοχή  θα δώσει εργασία στους νέους. Είμαι χαρούμενος που είδα μια μέρα τον Elon Musk να μετακινεί ένα ερευνητικό εργοστάσιο Tesla στην Αθήνα. Χρειαζόμαστε πολύ αυτό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στον τουρισμό.

Τώρα πολιτικά, η Ελλάδα διέρχεται ένα είδος αύξησης λαϊκισμού όπως στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Εδώ προέκυψε Trump.Η Ελλάδα είχε παλιά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ξανά τώρα ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι λαϊκισμός, μιας που οι πολίτες κουράστηκαν από διαφθορά. Σκέφτηκα ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ήταν πολύ αλαζονικοί στην προσέγγιση τους με την Γερμανία και αυτό έληξε με χειρότερους όρους.Τελικά σκέφτηκα ότι έπραξε καλά. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι γνώρισα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον συνάντησα όταν ήταν με την Εθνική Τράπεζα καθώς διαπραγμαυτευτήκαμε μερικές συμφωνίες, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν. Μιλούσαμε κάποιες φορές. Αυτό που θα πω δεν είναι κάποιος έπαινος  για τον Κυριάκο, αλλά μου άρεσε η γνώση του στα οικονομικά για το πως αντιλαμβάνεται την επίτευξη της ανάπτυξης. 

Επιπλέον ακόμα και αν οι άνθρωποι θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χρήματα, έτσι οι τράπεζες θα πρεπει να είναι πιο συνεργάσιμες στο να δίνουν δάνεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι δύσκολος δρόμος για την Ελλάδα. Μπορούσαν να αφήσουν την Ε.Ε. και να μειώσουν όλο το χρέος, αλλά η Ελλάδα θα έπεφτε σε βαθύτερη ύφεση για πολλά χρόνια, αλλά θα εξέρχονταν καλύτερη. Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν θα δανείσει ετά από αυτό. Πρέπει να δούμε εάν συνεχίσει με την ΕΕ. Αλλά εάν παραμείνει, πρέπει να ακολουθήσει τους όρους που έχει για να επιτύχει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Αλλά είμαι αισιόδοξος, μιας που είχαμε μικρή ανάπτυξη πρόσφατα. Αλλά για να υπάρξει μεγαλύτερη πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διαφθορά και με δίκαιη φορολογία.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τον λαϊκισμό. Ένα είναι η τεχνολογία που μειώνει τις δουλειές. Αυτό θα συνεχιστεί. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να εκπαιδεύσουν τις επόμενες γενιές για τον νέο τεχνολογικό κόσμο. Δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το δημογραφικό. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν γηρασμένους πληθυσμούς. Με μια παλαιότερη κουλτούρα έχεις λιγότερους ανθρώπους να δουλεύουν άρα γηραιότερες επενδύσεις και αγοράζεις με διαφορετική προσέγγιση. Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι η ανισοκατανομή του πλούτου.Δεν μπορείς να έχεις 5-10%  του πληθυσμού πολύ πλούσιο και από την άλλη ο άλλος ο κόσμος να παλεύει, κάτι που οδηγεί στον λαϊκισμό και τη διαμαρτυρία. Θέλεις να έχεις όσο μπορείς περισσότερους ανθρώπους να δουλεύουν αλλά η τεχνολογία είναι ένα ζήτημα όταν δεν έχουν εκπαιδευτεί να προσαρμοστούν σε αυτή. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους προγραμματιστές κομπιούτερ. Έτσι αυτά τα μέρη του κόσμου θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Από την άλλη  η Μέση Ανατολή έχει νεότερους πληθυσμούς. 

Είμαι αισιόδοξος ότι οι Έλληνες είναι οραματιστές και θα βρουν τη λύση και αυτή είναι μέσα στην Ελλάδα.

aetoliacapital1

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στα Αγγλικά:

1) How did you inspired the Name “Aetolia” for your company?

Good question. Its interesting, as many investment firms, in the United States, use Greek names or words as their company name. Most of the good Greek names are taken so I tried to come up with something that is connected to my family. All, of my family, came from the Aitoloakarnania area. My mother was born in Ano Hora and my father was from Nafpaktos. I am the only member of family that was born in the United States. But I used to spend many summers in this area when I was young, and I loved it. And the people are wonderful, very friendly and most of all quite successful. I have met many Greeks from the region who are doing very well in the United States. So, I settled on, Aetolia Capital, and I am quite happy with the name of my firm. I do receive many compliments on my selection. I also looked at the history of Aetolians as warriors in the time before Christ. I found this interesting. Most of all I saw no other company in the world who uses this company title, which was my goal.

2) Could you explain with simple worlds the object of “Aetolia capital” as an investment advisor? Could it fit in greek economical environment?

We are an investment firm that deals with wealthy individuals (families) and institutions (companies). I am the Managing Principal and Chief Investment Officer. Our minimum investment is $1 million. We manage money for less than 100 clients as we try to have a close relationship with all of our clients. We have several portfolio’s that we manage for our clients. We select stocks, mainly from the United States, but we also have some positions in Europe and Asia. Our strategies have a “long bias”, meaning we buy a stock at a good price and hold it until we believe is a good time to sell. We use many methods to research companies. We use computers to analyze almost every stock in the stock market and we screen to find the ones that meet the criteria that we like. This is quantitative investing. But we also use fundamental analysis. Fundamentals are looking at the accounting reports of the companies we like, for example, we look at growth, cash flow, earnings, management and other factors. I prefer companies that are innovators and disruptors, or better leaders in their industry. Then finally we use charts to track points to buy or sell the stocks we like. We prefer companies in the technology sector as we believe that technology and innovation are very important. Plus, we analyze the macroeconomics of the all economies, and watch central bank policies as they have become important. We will be developing a hedge fund soon that is “long and short” in buying stocks. So, it will buy long and then short to hedge the risk. We provide a lot of research and communication to clients as we want them to be well-informed about their investments and the economy.

3) You refer in your biography that you were a Portfolio Manager with Oppenheimer & Co., Morgan Stanley, and CIBC Oppenheimer. Morgan Stanley is the most well-known in Greece as the main assessment centre with reports for Greek economy. Tell us about this great experience.

Both firms are very historic and very successful. I began my career at CIBC Oppenheimer in 2000. Its interesting my office was right across from the World Trade Center. So, on 9/11, I was late coming to the office as I was in a meeting, so I was 15 minutes away when the plane hit the first tower. Usually I was in the World Trade Center around 8:30 as my train would arrive in the basement. So, I was very lucky that day as it was very tragic. CIBC Oppenheimer was a very good firm with only 600 advisors in the world. I left them in 2003, to join Morgan Stanley, which is another good firm with a terrific history. While at Morgan Stanley, I also became a manager of an office that was managing $2 billion for clients. I decided to go back to Oppenheimer & Co. in 2013, as I wanted to be with a smaller firm that is more flexible. Oppenheimer & Co. is the same company as CIBC Oppenheimer. The only difference is CIBC bank, from Canada, sold us in 2002. I enjoyed both firms, but I have been wanting to start my own my firm, for many years. Last year was the perfect time as technology has been changing in my industry, so now I have better technology than what I had at Morgan Stanley or Oppenheimer. I also work closely with an analyst who used to work at Oppenheimer, and now he has his own firm in Boston. And we have developed a couple of strategies together that are quantitative, or with algorithms. He sells his research to many companies in the United States and Europe. So, I am very lucky to have a strong client base that followed me to my firm. Our performance is very good as global markets are cooperating. I strongly believe in the strategies that we focus on, as I am flexible and try to adapt as the global markets keep changing along with technology. I understand if I don’t change, that I will be left behind as many investment managers in my business.

4) Tell us about your relationship with Greece and with Aitoloakarnania, the place of your origin.

All, of my family, came from the Aitoloakarnania area. My mother was born in Ano Hora and my father was from Nafpaktos. I am the only member of family that was born in the United States. My parents came in 1950, to the state of Delaware. My father was a chef and within ten years he owned a restaurant and hotel. After that we had several restaurants. My mother would help at the restaurant but was mostly a housewife. I am very proud of family that came to the United States, with nothing and not speaking the language, and they did very well. This is where I learned to feel entrepreneurial. I think all Greeks have that spirit, which is why Greeks are one of the most successful cultures here in the United States. My parents retired in 1985 and moved back to Patra. They both passed away in 2006.

5) What is your opinion about the economic situation in Greece and the geopolitical environment?

I could write a hundred pages on this. The first thing is that is saddens me to see Greece going through so many difficulties. I know many families that are having tough times. It’s such a beautiful country with an amazing history. The people are wonderful and entrepreneurial. I think we can blame some people in Greece, we can also place blame on the European Union who used Greece as they saw that they were vulnerable. I am hopeful things will recover but I fear that many young talented people will leave Greece and that we will lose a whole generation of talent. I know many smart young Greeks who come the United States to go to college and they contact me to help them find jobs. They tell me they can never go back to Greece as there is no opportunity.

For me it is simple, but not easy. Things must change for good and not temporarily. We need to eliminate corruption in the government and in business. The tax situation must be clarified and run properly. You cannot allow so many people to evade taxes. The debt of Greece, which is at, $260 billion, I believe, is too much. We get money from the EU and just give back the money for interest. There will have to be some forgiving of the debt. I know that the IMF has discussed this. That is a big step. Then Greece must achieve growth. Growth in jobs, and industries. They must be accepting and welcoming to global companies that can set up in Greece, without corruption. Technology is a wonderful industry to build upon. I know there has been some growth in technology in Thessaloniki. Creating a “Silicon Valley’’ type area would help employ young people. I was happy to see, the other day, that Elon Musk, was moving a Tesla research plant to Athens. We need more of this. Greece cannot grow just on tourism.

Now politically, Greece is going through the same type of increase in populism as see here in the United States and in other parts of Europe. We got Trump, as many Americans were not working or struggling. Greece shifted from the Pasok and Nea Democratia, back and forth power switch, and they elected Syriza. This was populism again, as people were tired of the corruption. I thought Syriza and Tsipras were quite arrogant in their approach with Germany and they ended up with worse terms. He has done ok I will say. I must state that I know Kyriako Mitsotakis. I met him when he was with Ethniki (NBG) as we had negotiated some deals that did not follow through. We occasionally chat. This is not an endorsement for Kyriako, but I like his knowledge of business and his background as he understands how to achieve growth. And he is good person that is easy to see.

Plus, even if people want to start business’, they must access money, so the banks will have to be more cooperative in giving out loans. There is no doubt this will be a difficult path for Greece. They could leave the EU and eliminate all debt, but Greece would fall into deeper recession for many years, but then would come out better. I am sure no one would lend to them after that. We will have to see if the EU stays together. But if they remain in the EU, they must meet the current EU terms, as they have, and to achieve growth. There is no magic solution. But I am hopeful, as we have seen some small growth recently. But for me you can have growth, but if you continue to live with corruption and taxation system that is unfair, nothing will ever change.

There are several issues that people don’t often speak of that are influencing populism. One is technology, which is eliminating jobs. This path will continue. Its important that countries and Greece train the next generation for this new technological world. Second big factor is demographics. The United States, Europe and Japan are aging populations. With an older culture you have less people working and also the elderly invest and buy things in a different manner. The third factor is the separation of wealth. You cannot have 5-10% of a population become extremely wealthy as the rest of the people struggle as this leads to populism, and protest. You want as many people as possible working, but then technology becomes an issue when they are not trained to adapt. The world needs more coders or computer programmers. So, these parts of the world will continue to deal with these issues. Asia and the Middle East have much younger populations.

But I am optimistic in people. And I am very optimistic in Greeks as they are visionary and dreamers. They will find a solution and I hope it’s in Greece and not in another country.

Mr. Anagnos, Thank you very much for this interview.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.