Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Β.Πατρώνης για το κόστος του 2ου lockdown: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι μια γενικευμένη ύφεση διαρκείας»

Β.Πατρώνης για το κόστος του 2ου lockdown: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι μια γενικευμένη ύφεση διαρκείας»

Πόσο θα στοιχίσει το 2ο lockdown; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν από την εφημερίδα Πελοπόννησος να απαντήσουν τρία πρόσωπα από τον χώρο των Οικονομικών Επιστημών.

Ένας εξ αυτών ο Αγρινιώτης Βασίλης Πατρώνης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος και το χειρότερο σενάριο είναι μια γενικευμένη ύφεση διαρκείας στην οικονομία», σημείωνει ο κ.Πατρώνης με την τοποθέτηση του αναλυτικά να έχει ως εξής:

«Αναμφίβολα, το πλήγμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι βαρύ. Πριν από λίγους μήνες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα μιλούσαμε για μια απότομη ανάκαμψη της οικονομίας, με τρόπο που αντιστοιχεί στο σχήμα του γράμματος V. Μετά το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το καλύτερο σενάριο στο οποίο φαίνεται πως μπορούμε να ελπίζουμε είναι ένας σχηματισμός που να θυμίζει το γράμμα W. Αν καθυστερήσουν τα εμβόλια και υπάρξει και τρίτο κύμα την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2021, μπορεί να φτάσουμε στο σενάριο τύπου L. Να βαλτώσει δηλαδή η οικονομία σε χαμηλά επίπεδα, από τα οποία δεν θα μπορεί εύκολα να ξεκολλήσει. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η επί μακρόν παράλυση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές και την αύξηση του χρέους ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια δομική στασιμότητα και σε ένα τέλμα διαρκείας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος και το χειρότερο σενάριο είναι μια γενικευμένη ύφεση διαρκείας στην οικονομία».

Διαβάστε όλο το θέμα στο pelop.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.