Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Βασιλόπουλο Ξηρομέρου: Μετά από 43 χρόνια θεία λειτουργία στο παλιό χωριό (φωτο)

Βασιλόπουλο Ξηρομέρου: Μετά από 43 χρόνια θεία λειτουργία στο παλιό χωριό (φωτο)

Το πρωινό τις 10ης Αυγούστου 2019 θα μείνει χαραγμένο στη ιστορία στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου. Μετά από 43 χρόνια εγκατάλειψης ο Ναός στο παλιό χωριό γέμισε ξανά από πιστούς.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του xiromeropress.gr:

Η πανηγυρική θεία λειτουργία ετελεσθει προεξαρχονος του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Αιτωλιας και Ακαρνανιας κκ Κοσμα,Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κκΝεκτάριου Τριαντη συνλειτουργουντων του εφημεριου του οικείου εφημέριου Ναού πατηρ θεοδωρου Τριαντη και του εφημεριου Γουριωτισσης και συγχωριανού μας,πατηρ Χρήστου Γιωτη.

Τους οποίους και ευχαριστουμε θερμά. Με το πέρασμα τις πύλης που οδηγεί στο εσωτερικό του Ναού ένας ρίγος αισθημάτων μας διαπέρασε όλους. Θαυμασμος,δέος ,λατρεία τα ευχάριστα αισθήματα αλλα και σκεπτικισμός,στεναχώρια και πίκρα για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο Ναός σε σημείο που κυνδινευει άμεσα με κατάρρευση.

Ποικίλες οι αναμνήσεις των μεγαλυτέρων που έζησαν το Ναό σε πληρη λειτουργία φέρνοντας στη μνήμη τους ακομα και τα σημεία που καθόντουσαν κατα τον εκκλησιασμό τους. Απο νωρίς το πρωι οι πιστοί ανηφόρισαν το δρόμο που οδηγεί στο Ναό. Σε λίγα λεπτά γέμισε το εσωτερικό του Ναού αλλα και ο μεγάλος εξωτερικός χώρος που τον περιβάλει.

Ήταν η ιστορικοτερη στιγμή των τελευταίων ετών στο χωριό μας. Ευχαριστουμε θερμά όλους τους συγχωριανούς μας και τους φίλους του χωριού μας που με την παρουσια τους τίμησαν την πανηγυρική ,ιστορική και ιςως και η τελευταία λειτουργία στον ιερό Ναό. Ευχαριστουμε το νεο πρόεδρο του χωριού μας κο Πάνο Πετρονικολό και το Δήμο Ξηρομερου για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν να προετοιμάσουμε το Ναό.

Ευχαριστουμε τις εθελόντριες συγχωριανές μας και τους συγχωριανούς μας που μας βοήθησαν στη καλη οργάνωση και στην εξυπηρέτηση των πιστών. Μας τίμησαν με την παρουσια τους ο νέος Δήμαρχος Ξηρομερου Γιάννης Τριανταφυλλακης και ο δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Μπαμπουρης. Η θεία λειτουργία οργανώθηκε απο το εκκλησιαστικό συμβουλιο με τη συνεργασία του Συνδέσμου ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ « Η ΒΕΛΑ».

Ο Ναός χτίστηκε το τέλος του 19ου αιώνα ,εγκαταληφθηκε το 1976,λόγο μετεγκατάστασης του χωριού το 1965 και έκτοτε αφέθηκε στη μοίρα του αντιμέτωπος με τα σημεία των καιρών και τις ορέξεις της φύσης. Σήμερα κυνδινευει άμεσα με ολική καταρευση ,αν δεν παρθουν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του. Ειναι μοναδικό μνημείο πανελλαδικά, χρηζων ειδικής προστασίας.

Ξεκινάμε προτοβουλιες για τη σταδιακή στήριξη του Ναού εως την τελική του σωτηρία. Το εγχείρημα δύσκολο και ισως ακατόρθωτο καθώς απαιτούνται πολλές μελέτες πολλές και δαπανηρές εργασίες τις οποίες μια μικρη κοινωνία ειναι αδύνατο να επωμισθεί. Μακάρι η δημοσίευση μας να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων πιστευουν οτι μπορούν να βοηθήσουν για την εξεύρεση πόρων για την αποτροπή κατάρρευσης του Ναού.

Πηγή: xiromeropress.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.