Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Βελόπουλος: «με καταστροφή απειλείται το βυζαντινό μνημείο του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι»

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με το βυζαντινό μνημείο του Παντοκράτορα στο χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας, που απειλείται με ολική καταστροφή.

Η ερώτηση εστιάζει στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την αποτελεσματική προστασία του ανωτέρω μνημειακού μοναστηριακού συγκροτήματος, καθώς αποτελεί σπουδαιότατο σημείο ιστορικής και αρχαιολογικής αναφοράς για την περιοχή.

H ερώτηση με θέμα «με ολική καταστροφή απειλείται το βυζαντινό μνημείο του Παντοκράτορα στο χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας»

Κυρία Υπουργέ,
Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα της Βόνιτσας, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, γνωστό και ως «Παντοκράτορας», κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Οι κάτοικοι του ως άνω χωριού καταγγέλλουν ότι, φορτηγά αυτοκίνητα τεσσάρων και πέντε αξόνων, δηλαδή σαράντα τόνων και άνω, διέρχονται, συνεχώς, μπροστά από το μνημείο, σε απόσταση μόλις δέκα εκατοστών, προκαλώντας φθορές. Αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, επισημαίνουν οι κάτοικοι, τότε θα μπορούσε να επέλθει ακόμα και η οριστική απώλεια του ως άνω βυζαντινού συγκροτήματος-μνημείου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να προβείτε στη διαπίστωση και καταγραφή των τύπων φθοράς, που προκαλούν τα διερχόμενα φορτηγά στο ως άνω μνημείο;
2. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε για την αποτελεσματική προστασία του ανωτέρω μνημειακού μοναστηριακού συγκροτήματος, καθώς, το εν λόγω αποτελεί σπουδαιότατο σημείο ιστορικής και αρχαιολογικής αναφοράς για την περιοχή;

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.