Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Βεβαίως και θα προσευχηθώ για τον Σεβασμιότατο και ας μην πολυπηγαίνω εκκλησία

Βεβαίως και θα προσευχηθώ για τον Σεβασμιότατο και ας μην πολυπηγαίνω εκκλησία

Του Λίνου Υφαντή,

Η περιπέτεια της πανδημίας ως κατάλοιπο θα αφήσει πρωτίστως τον κλονισμό των ηθικών αξιών και μια ευρεία αναθεώρηση. Ζούμε φυσικά στην εποχή της “υπερμετάδοσης” , που ενώ αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μόνο της πληροφορίας, τελικά αποδείχθηκε ότι είναι και των ασθενειών και διαφόρων άλλων πραγμάτων.

Έτσι, όλα τα παραπάνω φέρνουν τον αναθεωρητισμό των ηθικών αξιών. Στο κάδρο αυτό μπαίνει στο μικρόκοσμο μας και η περιπέτεια υγείας του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.  Ζήτησε να “τον συμπεριλάβουν οι χριστιανοί στις προσευχές τους”.

Πολλές και ποικίλες οι αντιδράσεις. Πρώτα από όλα όμως, πρέπει να σκεφτούμε το εξής. Οι γιατροί έχουν την εξουσία να αποφασίζουν για την επιστήμη. Οι διοικητικοί λειτουργοί να εφαρμόζουν τις αποφάσεις για τη δημόσια υγεία στο ακέραιο. Πάνω από όλα όμως, όταν βρεθεί κανείς σε μια κλινική covid έστω και στον προθάλαμο της, όπως ο γράφων, τι θα σκεφτεί εκείνη τη στιγμή; Ποιος ήταν εμβολιασμένος και ποιος ανεμβολίαστος; Ποιος επηρέασε θετικά, αρνητικά τον άλλον και γιατί;

Όταν αυτή η πόρτα της κλινικής Covid κλείνει, τότε θα πρέπει να κλείνει και η όποια κριτική. Γιατί εκεί πλέον είσαι μόνο εσύ, ο γιατρός και ο Θεός για όποιον πιστεύει σε αυτόν. Ας γίνει σκληρή κριτική μέχρι το κατώφλι της πόρτας, ας γίνουν τυπικότατοι έλεγχοι στο πόστο του καθενός που έχει ανατεθεί.

Όταν όμως η πόρτα αυτή κλείσει, δεν πρέπει να ανοίξουμε την κερκόπορτα του αμοραλισμού, για οποιονδήποτε άνθρωπο που πλέον είναι αυτός, η αρρώστια, ο γιατρός και ο θεός αν πιστεύει.

Ακόμα και τη λάθος άποψη την πολεμάς όταν ο άλλος είναι όρθιος, ακόμα και αν έχει πλανηθεί ο ίδιος. Αυτές τις αξίες δεν τις διαπραγματευόμαστε.

Αν μπούμε στην παγίδα του ¨”καλά να πάθει” και ένα σωρό φθηνών δικαιολογιών, αύριο θα δώσουμε τα κλειδιά στην κοινωνία να κατακεραυνώνει εμάς και να λένε καλά να πάθουμε γιατί την επόμενη φορά θα αφορά ένα πρότυπο που θα είναι πιο κοντά μας και ο αμοραλισμός αυτού του τύπου έχει πολλαπλά πρόσωπα. “Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…” είχε πει ο Μπρεχτ.

Για αυτό το λόγο θα προσευχηθώ για τον Σεβασμιότατο, όπως το ζήτησε, παρόλο που δεν πολυπηγαίνω εκκλησία και παρόλο που ελάχιστες φορές και σε πολύ προσωπικές στιγμές ένιωσα την ανάγκη της προσευχής.

Κάνουμε αγώνα ο ιός μέσω των εμβολίων και των μέτρων να κατασταλεί και τα υποστηρίζω. Ας μην γίνει ιός αναθεώρησης ηθικών αξιών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. Anonimos

  Ο Θεός ο Πανάγαθος Θεός θα τον κάνει Καλά τον Γέροντα Μητροπολίτη μας!!!! Θα τον επαναφέρει κοντά μας δυνατό γιατί έχει βαθιά Πίστη! Έχει δύναμη πολύ η ΠΙΣΤΗ η βαθιά ΠΊΣΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΆΓΑΘΟ ΘΕΌ. 🙏🙏🙏🙏🙏

 2. Kostas Papadopoulos

  Σωστή η επισήμανσή σου, Λίνο, ότι πίσω απ’ την κλειστή πόρτα της κλινικής covid, για οποιονδήποτε την περάσει (Μητροπολίτης ή απλός άνθρωπος, προσθέτω εγώ), θα πρέπει να κλείνει και η όποια κριτική. Γιατί, πολεμάς (κρίνεις) κάποιον, όταν είναι όρθιος, όχι όμως όταν είναι διασωληνωμένος και ανήμπορος ν’ αντιδράσει. Και το Μητροπολίτη μας τόν κρίναμε (όσοι τό κάναμε αυτό) και πολύ αυστηρά κάποιοι, τασσόμενοι στην πλευρά της επιστήμης. Τώρα μόνο ευχές χρειάζονται για ανάρρωσή του και προσευχή, αφού τό ζήτησε ο ίδιος. Και κάτι άλλο: Ναι, σωστά επίσης επισημαίνεις πως, πίσω απ’ την κλειστή πόρτα, βρίσκεται ο ασθενής, η αρρώστια, ο γιατρός και ο Θεός αν πιστεύει σ’ αυτόν ο ασθενής. Όμως ΔΕΝ πρόκειται να τό σεβαστούμε αυτό, τουλάχιστον όλοι μας. Όπως και σε άλλες αναρτήσεις, υπάρχει διχασμός! Και ο πιο πάνω σχολιαστής αλλά και πάρα πολλοί άλλοι μόνο το Θεό επικαλούνται και τη βαθιά πίστη. Αγνοώντας – και λιγάκι εγωιστικά – τους γιατρούς! Οι γιατροί, δε θα παίξουν ρόλο στο αν θα θεραπευθεί ο σεβασμιότατος, φτάνει μόνο ο Θεός και η πίστη;; Αν ήταν έτσι, τότε δε θα χρειάζονταν οι γιατροί, ούτε νοσοκομεία! Ούτε ο κ.κ. Κοσμάς, ως γνήσιος πιστός, θ’ ασθενούσε! Παν μέτρον άριστον, λοιπόν.

 3. aklik

  Ναι, για όποιον μπαίνει μέσα η ευχή είναι να βγει υγιής. Αλλά δεν μπορεί να σταματήσει η συζήτηση για το πως βρέθηκε εκεί. Τα θέμα δεν είναι εκείνοι που έκαναν ότι προβλέπεται και βρέθηκαν μέσα, είναι πιθανό. Το θέμα είναι οι υπόλοιποι που δεν το επιθυμούν, μου είναι αδιάφορος ο λόγος, και με τη στάση τους επιβαρύνουν εαυτούς (εξ ίσου αδιάφορο) και αλλήλους (το ζουμί της υπόθεσης). Πολύ δε περισσότερο που κάποιοι, εκ της θέσεώς τους, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη επιρροή συγκριτικά με μας, τους ασήμαντους.
  Επομένως, με το καλό να βγει υγιής, αλλά δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του και συνεπώς της κριτικής.

 4. Ανώνυμος

  Ο Θεός ο Πανάγαθος Θεός θα τον κάνει Καλά τον Γέροντα Μητροπολίτη μας!!!! ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ Ο0 ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

 5. Κλικ

  Η κριτική ασκείται για την προηγούμενη στάση του. Δεν εύχεται κανείς κάτι κακό. Όταν όμως έχεις βήμα και επηρεάζεις, πρέπει να σκέφτεσαι ως Προμηθέας και όχι ως Επιμηθέας. Μεγάλη αστοχία το άρθρο σου! Τώρα αν γίνει καλά σίγουρα δεν θα τον έχει βοηθήσει ο Θεός, αλλά η επιστήμη. Είναι πλέον προφανές. Οι φωνές των φανατικών του οπαδών έχουν πλέον γελοιοποιήσει τους ίδιους και αυτόν. Οπότε φίλε μου αρθρογραφε η πειθώ σου πάσχει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.