Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Βίντεο: Ο Άγιος Γεώργιος και το κάστρο στο Αγγελόκαστρο

Βίντεο: Ο Άγιος Γεώργιος και το κάστρο στο Αγγελόκαστρο

Στον περίοπτο λόφο του Αγγελοκάστρου, στο κέντρο περίπου του ερειπωμένου φρουρίου,υψώνεται ο ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου. Σε αυτόν είναι αφιερωμένο το νέο βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση:

Το φρούριο όπως μαρτυρεί το όνομά του,ίσως είναι κτίσμα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών.Η ίδρυσή του τοποθετείται στα μέσα στα μέσα του 13ου αιώνα.

Ο λόφος περιβαλλόταν από διπλό τείχος λείψανα του οποίου σώζονται και σήμερα και ιδιαίτερα δυτικά του ναΐσκου.Στον ίδιο λόφο τοποθετείται η αρχαία Κωνώπη.

Η θέση του Αγγελοκάστρου είναι περίοπτη και ταυτόχρονα στρατηγική,καθώς υψώνεται στο κέντρο της αιτωλικής πεδιάδας και μπορεί να ελέγχει το χώρο που απλώνεται από τα ξηρομερίτικα βουνά ως το Βραχώρι(Αγρίνιο).

Όταν ο Woodhouse επισκέφτηκε το Αγγελόκαστρο φωτογράφισε και τον ερειπωμένο τότε ναό του Αγίου Γεωργίου και δημοσίευσε τη φωτογραφία στο βιβλίο του Aetolia,που εξέδωσε το 1897.Εξάλλου το 1910 ο Λαμπάκης φωτογράφισε τα ερείπια του ναού χωρίς να γράψει όπως συνήθιζε,σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στο Δελτίο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Το 1914 οι κάτοικοι του σημερινού χωριού,που βρίσκεται νοτιοανατολικά του λόφου,ή άλλοι φιλόθρησκοι των γύρω χωριών,ή ίσως και με πρωτοβουλία της Μονής Παντοκράτορα,που βρίσκεται στον απέναντι ανατολικό λόφο,ξανάχτισαν το ναό,αλλά δεν διατήρησαν το αρχικό του σχέδιο.Διατήρησαν μόνο τους εξωτερικούς τοίχους και κατέστρεψαν όλη την εσωτερική διαρρύθμιση.

Σώθηκαν από τον παλαιό ναό η τρίπλευρη αψίδα του Ιερού,ο βόρειος τοίχος σε ύψος 5.30μ. και ο τοίχος της πρόσοψης.

Πηγή:Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία-Αθ.Παλιούρας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Χρ. Κ'αραλης

    Οπως —- σωστα — αναφερεται κ πιστοποιει κ το ονομα , ηταν κτισμα του Μιχαηλ Αγγελου Κομνηνου..περιπου το !25Ο……..Στη συνεχεια ακολουθησε την ιστορια του Δεσποτατου της Ηπειρου…..Περασε απο Σερβικη κυριαρχια ….Αλβανικη με τους Μπουα Σπατα κ Πετρο Λιωσα (που πηγαν μετα στην Αττικη)……Στη συνεχεια το καστρο το κατελαβε ο Καρολος Τοκκος κομης κεφαλλονιας κ Δουκας της Λευκαδας…κ μετα την Ενετικη κυριαρχια περασε στα χερια των Τουρκων….Για 5ΟΟ περιπου χρονια ηταν το κεντρο της Αιτωλικης ενδοχωρας πρωτευουσα του σαντζακ του Καρλελι…….Το καστρο το κατεστρεψαν στο μεγαλυτερο μερος τους οι Ενετοι για να μην πεσει στα χερια των Τουρκων…..ΟΙ μεγαλες τετραγωνες λευκες πετρες που τοποθετηθηκαν στο ναισκο του Αγ Γεωργιου _κακως _πολυ κακως — ειναι απο την αρχαια αγορα της
    αρχαιας πολης Κωνωπης – Αρσινοης

  2. χρ, καραλης

    Υπαρχει αναλυτικη περιγραφη του καστρου και σημαντικες πληροφοριες απο τον Ισπανοεβραιο η ( Τουρκο ? ) περιηγητη Εβλια Τσελεμπη….ο οποιος το 1668 επισκεφτηκε το Αγγελοκαστρο και αφησε για το καστρο , οπως στη συνεχεια κ για το Βραχωρι μοναδικες πληροφοριες…………………………………………………………………………………..Στο χρονικο των Τοκκων — επισης— υπαρχουν πολλες αναφορες , για τις μαχες που δοθηκαν απο αντιπαλους για την καταληψη του καστρου

    για τις μαχες που δοθηκαν για την καταληψη του καστρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.