Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

‘Ενα κατατοπιστικό αφιέρωμα στο φράγμα και τη σήραγγα Λυσιμαχίας (βίντεο)

‘Ενα κατατοπιστικό αφιέρωμα στο φράγμα και τη σήραγγα Λυσιμαχίας (βίντεο)

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στο φράγμα και στη σήραγγα Λυσιμαχίας παρουσιάζει στο νέο του βίντεο ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Αφηγητής ο υπεύθυνος του φράγματος Ηλίας Τραγουλιάς.

Η λίμνη Λυσιμαχία βρίσκεται νότια της πόλης του Αγρινίου με επιφάνεια 13,2 km2,περίμετρο περίπου 17 km και μέγιστο βάθος μόλις στα 9 μέτρα.

Στα ανατολικά, ακριβώς δίπλα της, βρίσκεται η άλλη λίμνη του μεγάλου Αιτωλικού Πεδίου, η Τριχωνίδα, με την οποία αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα. Παλαιότερα οι δύο λίμνες ήταν εντελώς ενωμένες και αποτελούσαν έναν πλούσιο υγροβιότοπο.

Μετά την κατασκευή της εθνικής οδού, που διέρχεται ανάμεσα από τις δύο λίμνες και διάφορα αρδευτικά έργα που ακολούθησαν, η επικοινωνία ανάμεσα τους γίνεται μόνο μέσω ενός ελεγχόμενου καναλιού.

Η Λυσιμαχία αποτελεί υδρολογική συνέχεια της λίμνης Τριχωνίδας, δέχεται τα πλεονάζοντα νερά της με μια διώρυγα και χωρίζεται από αυτή με μια λωρίδα ξηράς. Η Λυσιμαχία έχει μετατραπεί σε ρυθμιστικό ταμιευτήρα νερού με μια σειρά από τεχνικά έργα (π.χ.σήραγγες, τάφροι).

Μέσω της σήραγγας Λυσιµαχίας µήκους 6410 μέτρων κάτω από τον Αράκυνθο,παροχετεύονται τα νερά της Τριχωνίδας και της Λυσιµαχίας προς το εξωτερικό βύθισµα Μεσολογγίου και µε δίκτυο διωρύγων αρδεύουν περίπου 280000 στρέµµατα. Το ύψος της σήραγγας είναι 5,02μ. το πλάτος της 5,15μ. και η κλίση της 0,74%.

Το φράγμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.