Κυριακή, Απρίλιος 21, 2019

Τα ίχνη από βομβαρδισμό κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στο κέντρο του Αγρινίου

Ένα μεγάλο ιστορικό μυστικό κρύβουν οι τοίχοι του περιβόλου του πρώην κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος και νυν αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ίχνη από θραύσματα βόμβας που έπεσε από αεροπλάνο κατά την Ιταλική εισβολή του 1940, τα οποία είναι ευδιάκριτα στον τοίχο του φράκτη και άφησαν ανέπαφο το υπόλοιπο κτίριο. Η βόμβα είχε πέσει επί της σημερινής οδού Αναστασιάδη,  μεταξύ του κήπου του κτιρίου και του ακριβώς απέναντι κτιρίου, όπου στεγάζονταν παλαιότερα η Εμπορική Τράπεζα

Διαβάστε όλη την αναλυτική μαρτυρία του κου Γιώργου Στρατούλη σε παλαιότερο άρθρο του agrinionews.gr που δημοσιεύτηκε το 2015  εδώ:

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Θ.

  Παιδιά , πράγματι πρόκειται για ίχνη της Ιστορίας της Πόλης μας.

  Πράγματι είναι απολειφάδια βομβαρδισμού εισβολέων – δεκαετία ’40ς..

  Όχι όμως Ιταλικού βομβαρδισμού 28 ή οιαδήποτε άλλη ημερομηνία του Οκτώβρη. Τότε οι Ιταλοί χτύπησαν αεροπορικά κατοικημένες περιοχές, πόλεις και υποδομές (Κέρκυρα , Πάτρα , Κυπαρισσία και αλλού… ).

  Είν’ κάπου εξάμηνο αργότερα , τον Απρίλη , με τη Γερμανική εισβολή , λίγο πριν την είσοδο των Ναζιστικών στρατευμάτων στο Αγρίνιο , γύρω στις 20 /04/ 1941.

  Πράγματι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες , πράγματι άλλες δύο βόμβες ρίχτηκαν στο Κέντρο , από τις οποίες μία προς την πλ. Χατζοπούλου.

  Ο «κανονικός» στόχος ήταν το αεροδρόμιο το οποίο λειτουργούσε ως Ελληνική αεροπορική βάση και οι σιδηροδρομικές υποδομές , είχαν τεράστια συμβολή στην έκβαση του Ελληνοϊταλικού Μετώπου.

  Αεροδρόμιο και σιδηρόδρομος ήταν από τα πρώτα που φρόντισαν να ελέγξουν οι Γερμανοί , μόλις το Αγρίνιο καταχτήθηκε , ενώ λόγω του κομβικού σημείου της Πόλης οι δυνάμεις που στρατοπέδευσαν και παρέμειναν ή εναλλάσσονταν εκεί δεν έπεφταν χαμηλότερα από μέγεθος Μεραρχία ή Μεραρχιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.