Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Στο κατάμεστο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου το Σαββατόβραδο της 8ης Φεβρουαρίου τέσσερις χορωδίες συμπαρέσυραν εκατοντάδες μουσικόφιλους Αγρινιώτες σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό δρώμενο με τις μεγάλες επιτυχίες του τιμώμενου 80χρονου Αγρινιώτη μουσικοσυνθέτη Λίνο Κόκοτο που ήρθε στο Αγρίνιο για να παραστεί στην εκδήλωση.
Ο Δήμος Αγρινίου και ο παλαιότερος μουσικός σύλλογος της πόλης «Ορφέας», (ιδρύθηκε το 1894) διοργάνωσαν αυτό το πανηγύρι μελωδιών, που έφερε τόσο κόσμο και γέμισε το θέατρο μισή ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος!
Ο μεγάλος συνθέτης ταξίδεψε κόντρα στις αντιξοότητες που του συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και καθώς είπε μόλις εισήλθε στο Παπαστράτειο χειροκροτούμενος: «δεν θα το έχανα με τίποτα!».
Ο Πρόεδρος του Μουσικού συλλόγου «Ορφέας» κύριος Θέμης Γαμβρούλης έκανε την έναρξη της εκδήλωσης καλωσορίζοντας από σκηνής το ακροατήριο στην πλατεία στον εξώστη και τους πολλούς όρθιους που παρακολούθησαν στρυμωγμένοι στις ανοιχτές πόρτες της αίθουσας και στο χωλ απέξω, με τα λόγια:
«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι , Ανεκτίμητε κύριε Λίνο
Αξιαγάπητοι συμπολίτισσες, συμπολίτες
Καλώς ορίσατε με ανοικτά τα φώτα της καρδιάς σας, σε αυτή την λαμπερή γιορτή των ηχοχρωμάτων και της μέθεξης. Σ’ αυτή την επετειακή χορωδιακή συνάντηση. Σ’ αυτή την μοναδική ιστορική μουσική εκδήλωση προς τιμήν του σπουδαίου συμπατριώτη, διακεκριμένου Έλληνα μουσικοσυνθέτη κ. Λίνου Κόκοτου. Σ’ αυτό το εμβληματικό αφιέρωμα στον δικό μας εξαίρετο άνθρωπο, αστείρευτο δημιουργό.
Το Αγρίνιο του πολιτισμού, της τέχνης, των παραδόσεων και της κουλτούρας τιμά απόψε το σπουδαίο έργο του και την ανεξάντλητη προσφορά του στο μουσικό γίγνεσθαι της πατρίδας».
Κάλεσε ο κύριος Γαμβρούλης στο βήμα την «ακάματη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου που αγκάλιασε με ενθουσιασμό, απέραντο σεβασμό και αμέριστη συμπαράσταση την ιδέα της εκδήλωσης» για να χαιρετίσει την εκδήλωση.
Η κυρία Παπαγεωργίου ανεβαίνοντας στην σκηνή διάβασε τον παρακάτω χαιρετισμό του Δημάρχου Αγρινίου κυρίου Γεωργίου Παπαναστασίου του οποίου υποχρεώσεις εκτός Αγρινίου δεν επέτρεψαν την παρουσία του στην εκδήλωση:
«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ανειλημμένες υποχρεώσεις μού στερούν την χαρά της φυσικής
παρουσίας, ωστόσο, έμπλεος συναισθημάτων παραμένω παρών
με τη σκέψη μου, σε αυτή τη βραδιά την αφιερωμένη στον
αγαπημένο μας Λίνο Κόκοτο.
Αυθεντικός, ταπεινός, και χαρισματικός, ο Αγρινιώτης
Μουσικοσυνθέτης Λίνος Κόκοτος σημάδεψε με το έργο του την
πόλη μας και τον πολιτισμό της. Από τη μουσική του μέχρι την
καθημερινότητά του, από τις ερμηνείες του μέχρι τη συμβολή του
στον πολιτιστικό διάλογο, η προσφορά του κρίνεται αναντίρρητα
απαράμιλλη και μοναδική.
Με τη βεβαιότητα ότι ο ιστορικός «Ορφέας», με τους εκλεκτούς
καλεσμένους του θα συνθέσουν απόψε ένα ιδανικό τοπίο με
εικόνες και μελωδίες που θα σκορπίσουν νοσταλγία και
συγκίνηση, τιμούμε σήμερα το έργο του σπουδαίου δημιουργού.
Σας ευχαριστώ όλους θερμά και σας εύχομαι να απολαύσετε
αυτή την εξαιρετική βραδιά!»
Η κυρία αντιδήμαρχος πρόσθεσε και τα δικά της λόγια:
«Κυρίες και κύριοι, είμαστε πραγματικά ιδιαίτερα χαρούμενοι για την πραγματοποίηση αυτής της αποψινής εκδήλωσης. Εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Αγρινιώτη συνθέτη τον Λίνο Κόκοτο που με τα έργα του αγαπήθηκε από όλη την Ελλάδα από Έλληνες και πολλές γενιές. Τα έργα του συνεχίζουν και σήμερα και να αγαπιούνται και να τραγουδιούνται. Η προσφορά του στην μουσική τέχνη, η προσωπικότητά του αλλά και η συνεχής αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Αγρίνιο, τον καθιστούν άξιο τιμής από όλους εμάς που είμαστε σήμερα εδώ και από όλη την τοπική κοινωνία. Πράγματι η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στο έργο του κυρίου Κόκοτου. Είμαι πολύ χαρούμενη όμως και για έναν άλλο λόγο. Φοβηθήκαμε ότι λόγω του ατυχήματός σας κύριε Λίνο δεν θα ήσασταν σήμερα εδώ μαζί μας. Και τώρα έχουμε την χαρά όχι απλώς να βρεθούμε όλοι μαζί αλλά να γιορτάσουμε όλοι μαζί σήμερα τα γενέθλιά σας!»
Το ενθουσιασμένο ακροατήριο χειροκρότησε παρατεταμένα τον αγαπημένο όλων μουσικοσυνθέτη.
Κι εκείνος από τα μπροστινά καθίσματα του θεάτρου, ευχαρίστησε και είπε ότι: «αυτός είναι και ο λόγος που ήρθα για να γιορτάσουμε μαζί! Η όποια ταλαιπωρία μου απαλύνεται από την παρουσία σας και την αγάπη σας»
Η κυρία Παπαγεωργίου συνέχισε λέγοντας: «Ομολογώ ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Συγκινημένη που καταφέρατε να ρθείτε και που πραγματικά γιορτάζετε με όλους εμάς, με τους Αγρινιώτες, τους συμπατριώτες σας, τα γενέθλειά σας. Τα 80κοστά γενέθλειά σας! (παρατεταμένο χειροκρότημα). Θέλω να σας ευχηθώ να είστε γερός και δυνατός και να συνεχίσετε να δημιουργείτε με πολύ πιο πάθος και με την ίδια αφοσίωση όπως δημιουργούσατε έως τώρα, όπως προσφέρατε στα μουσικά δρώμενα της χώρας. Να είσαστε λοιπόν πολύχρονος! Κυρίες και κύριοι ελπίζω να απολαύσουμε μία υπέροχη βραδιά! Να είστε όλοι καλά!»
Ο κύριος Θέμης Γαμβρούλης ευχαρίστησε την κυρία Παπαγεωργίου. Καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση αυτής της λαμπρής εκδήλωσης, όπως της Διευθύντριας Πολιτισμού του Δήμου κυρίας Έφης Τσακανίκα, «η οποία αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο και κατέθεσε το απόσταγμα της εμπειρίας της για την επιτυχία της βραδιάς, έχοντας τη συνολική επιμέλεια και μια αγαστή συνεργασία όπως πάντα».
Ο Πρόεδρος του «Ορφέα» συνέχισε λέγοντας: «Ήταν τον περασμένο Μάιο σε αυτή την αίθουσα, που η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, στα πλαίσια της σχολής τοπικής ιστορίας με επικεφαλής τον ακούραστο φίλο κ. Τάκη Χατζηγεωργίου, πάντα πρωτοπόρα, τιμούσε τον σεμνό δημιουργό με μια υπέροχη συναυλία του νεαρού ταλαντούχου Αγρινιώτη μουσικού Παύλου Περπερίδη και των συνεργατών του, με την καλλιτεχνική συμμετρία πανταχού παρούσα και τον έγκριτο δημοσιογράφο της πόλης κ. Νίκο Κανή να παρουσιάζει και να συνομιλεί με τον τιμώμενο. (https://www.agrinionews.gr/kathilose-agrinio-synaylia-ton-spoydaio-syntheti-lino-kokoto-sygkinise-o-idios/)
Ήταν αυτό το γεγονός που μας παρακινούσε να αναρωτηθούμε μέσω του αγαπημένου αειθαλούς συνθέτη, αν το τόσο τρυφερό και ευαίσθητο μουσικό του σύμπαν, έγινε ποτέ αντικείμενο πολυφωνικής επεξεργασίας που τόσο του ταίριαζε. Και μας παρέπεμπε αβίαστα, με την πηγαία απλότητά του αλλά και με ευγνωμοσύνη και ενθουσιασμό, γεγονός που αγνοούσαμε, στους εκλεκτούς συνοδοιπόρους της χορωδιακής τέχνης της πατρίδας που έχουμε απόψε μαζί μας.
Σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε Αλκαίοι φίλοι συνοδοιπόροι και ομότεχνοι του Μακεδονικού Σταυρού της πρωτεύουσας του Δήμου Βόλβης και της πανέμορφης Αθωνικής Ιερισσού, πρωτεύουσας του εμβληματικού Δήμου Αριστοτέλη με το εξίσου σπουδαίο όνομα της χορωδίας σας.
Σας απευθύνουμε ένα ολόθερμο και εγκάρδιο ευχαριστώ για την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησης μας. Για τον κόπο, τον μόχθο και τις θυσίες που υποβληθήκατε,
Κυρία Τσουραλάκη, αντιδήμαρχε του Δήμου Βόλβης, Κύριε Βαρβαρέσο αντιπρόεδρε του αρχαϊκού ΚΛΕΙΓΕΝΗ και λοιποί σύμβουλοι.
Είναι μεγάλη και ιδιαίτερη η τιμή και η βαρύτητα απόψε για όλους μας και ανυπέρβλητη για τον χαρισματικό συμπατριώτη.
Θα ενώσουμε τις φωνές μας και τις ψυχές για να εξοφλήσουμε χρέος παντοτινής αγάπης και αναγνώρισης στο πρόσωπό του, τιμή που σεις πρωτοπόροι κατ’ επανάληψη στον τόπο σας αποδώσατε, εκτιμώντας τη αξία του, αποδεικνύοντας περίτρανα την μοναδική σας ευαισθησία.
Η Ελλάδα του Λίνου μπορεί να μην υπάρχει πλέον, υπάρχουν ωστόσο ακόμη αυτοί που την νοσταλγούν και την έχουν μέσα τους.
Μονάκριβε πλέον φίλε Σταύρο Καραμάνη, μαέστρε των δύο εκλεκτών χορωδιών της Βορείου Ελλάδος ήσουν ο εμπνευστής και ο καθοδηγητής της αποψινής βραδιάς, Αλκαίος διαχρονικός φίλος του Λίνου. Μετασχημάτισες, μορφοποίησες με σεβασμό και περίσσεια δεξιοτεχνία τις εκλεκτότερες συνθέσεις του Λίνου για χορωδία, για να ακουστούν απόψε στα ογδοντάχρονα γενέθλια του, για πρώτη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Είναι βαθιά η ευγνωμοσύνη όλων μας, της μαέστρου μας, των μουσικών, των συγχορδών μου όπως και της μαέστρου, της πιανίστριας και των παιδιών του Μουσικού Σχολείου γι’ αυτό το ανεπανάληπτο, αρμονικό φωτεινό ταξίδι στη μουσική και στην ψυχή του Λίνου που μας χάρισες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Για τις μοναδικές στιγμές που βιώσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Λες και ξαναβρεθήκαμε στις «Εσπερίδες», στο «θόλο» και την «Απανεμιά» αφημένοι στα πλήκτρα του Λίνου Κόκοτου και την φωνή του Γιώργου Ζωγράφου, τραγουδώντας μαζί τους και κλαίγοντας για τους νεανικούς ανεκπλήρωτους πόθους και έρωτες, νοιώθοντας όντως τυχεροί για το πως γαλουχηθήκαμε.
Φίλες και Φίλοι, το έργο του Λίνου δεν έχει ανάγκη από επαίνους. Οι νότες του σαν καθαρό νερό. Ακούγοντας τες ανθίζει η ζωή σου, βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια. ΟΙ τρεις και μόνο περίφημοι δίσκοι του οι Ώρες, τα Αντιπολεμικά και το Θαλασσινό Τριφύλλι είναι οι φάροι που φωτίζουν τις ψυχές των Συν Ελλήνων. Αποτελεί καύχημα και στολίδι της γενέτειράς του και ένα μεγαθήριο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνικού τραγουδιού. Υποκλινόμαστε στα γιασεμιά της ψυχής του και της μουσικής του με μεγάλη συγκίνηση και τιμή που μοιραζόμαστε τη σκηνή μαζί του απόψε.
Οφείλονται βαθύτατες ευχαριστίες στο Δήμο Αγρινίου που σήκωσε το φορτίο της υλικής υποστήριξης μιας τέτοιας βραδιάς. Στους αγαπητούς συμπολίτες επιχειρηματίες που στήριξαν την προσπάθειά τους κκ Γιώργο και Σπύρο Μαστρογεωργίου, Κωνσταντίνο Γρίβα Νένα Ροντήρη, Γεωργία Τζαμούρα, Γιάννη Νταλαφούρα, Βάσω Θεοδωροπούλου, Χαρίλαο Αθανασίου. Στον Δημήτρη Ρουμελιώτη για την φροντίδα της αίθουσας, τον Παναγιώτη Αυγέρη που μας στηρίζει ηχητικά και την κυρία Άννα Γαλανού που μας βιντεοσκοπεί. Στις έγκριτες εφημερίδες της πόλης ΜΑΧΗΤΗΣ, ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και ΠΑΛΜΟΣ και την αγαπημένη μας κυρία Τούλα Μπόκα του τηλεοπτικού ΑΧΕΛΩΟΥ και τον κύριο Γιάννη Γιαννακόπουλο για την εξαιρετική επιμέλεια του βίντεο. Την αγαπημένη μας Μαέστρο κυρία Άννα Πανοπούλου που έδωσε την ψυχή της την πιανίστα μας κυρία Αγγελική Δαλιάνη και την φλαουτίστα κυρία Πόπη Αργυροπούλου. Όλα τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου για τις άοκνες προσπάθειές τους και τους πολύ αγαπημένους συ χορωδούς και φίλους που αφιέρωσαν ώρες δουλειάς στην πολυφωνική μουσική με μόνη ανταμοιβή το ωραίο ταξίδι, την διάχυτη νοσταλγία μέσα από τις νότες του Λίνου και το αποψινό ζεστό σας χειροκρότημα.
Την κυρία Έβελυν Τριανταφύλλου που θα μας παρουσιάσει απόψε όπως και όλη την οικογένεια της για όσα προσφέρουν με την ανεκτίμητη γενναιοδωρία, λεπτότητα και καλλιέργειά τους .
Ήρθε η στιγμή να της παραχωρήσω το βήμα με τη βεβαιότητα κ. Λίνο ότι μία αντίστοιχη λαμπερή παρουσία είχε υπόψιν του ο εγκάρδιος πολύτιμος φίλος σας αείμνηστος Αργύρης Βεργόπουλος που τόσους συγκλονιστικούς στίχους του ντύσατε με τις νότες σας όταν σε ηλικία τριάντα χρόνων έγραφε την βιβλική Ραχήλ τέσσερα χρόνια μετά το τραγούδι ορόσημο «μικρό παιδί» την ωδή στην ευαισθησία την ανθρωπιά και την αγνότητα.
Η εξαιρετική και μοναδική «αποκλειστική» παρουσιάστρια των κορυφαίων εκδηλώσεων του Αγρινίου καθηγήτρια ξένων γλωσσών κυρία Έβελυν Ανδρέα Τριανταφύλλου, ντυμένη με ένα εντυπωσιακό λευκό μακρύ φόρεμα, προσέλκυσέ όλα τα βλέμματα και την προσοχή του κόσμου ανεβαίνοντας τα λίγα σκαλοπάτια στο πάλκο του Παπαστρατείου. Με την πεντακάθαρη φωνή της, για δυο ολόκληρες ώρες, παρουσίασε και πληροφόρησε το ακροατήριο για τις χορωδίες που διαδέχθηκαν η μια την άλλη στην σκηνή, με ενδιάμεσα ολιγόλεπτα διαλλείματα για τις βραβεύσεις τους.
Η κυρία Έβελυν ευχαρίστησε πολύ τον κύριο Θέμη Γαμβρούλη τον Πρόεδρο του Ορφέα και επισήμανε ότι: «Επιτρέψτε μου να πω πως ότι όμορφο ακούσετε σήμερα είναι δικό του».
Και συνέχισε: «Κυρίες και κύριοι, Πολυσέβαστε κύριε Λίνο. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή ευλογία και ευτυχία για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού Συλλόγου «Ορφέα» να επωμισθώ ένα τόσο σημαντικό ρόλο που θα συνθέσει ουσιαστικά απόψε το μεγάλο πορτραίτο του σπουδαίου συμπατριώτη μας. Το κάνω με μεγάλη χαρά, είναι πολύ μεγάλη η τιμή.
Κυρίες και κύριοι δεν είναι εύκολο και απλό να χωρέσει η ιστορία και το έργο του κ. Λίνου Κόκοτου σε μία βραδιά. Αλλα συνοψίζοντας θα λέγαμε πως ο Λίνος κόκοτος γεννήθηκε στο Αγρίνιο, στις 8 -2 -1945. Ακριβώς πριν 80 χρόνια! Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Αιγάλεω. Πραγματοποίησε σπουδές στο Ωδείο Αθηνών το 1961 σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ο μεγάλος μας Μίκης ήταν αυτός που πίστεψε στο ταλέντο του, τον ενθάρρυνε έμπρακτα στο ξεκίνημά του και τον έφερε σε επαφή με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Το 1966 παρουσίασε τη δουλειά του στις μπουάτ της πλάκας με τους άλλους συνθέτες του Νέου Κύματος. Το τραγούδι του «Μικρό Παιδί» με την φωνή του Γιώργου Ζωγράφου τον καθιέρωσε. Ο πρώτος δίσκος του «Ώρες», από την «lyra» του Αλέκου Πατσιφά κυκλοφόρησε το 1969.
Συνεργάσθηκε με πλειάδα διακεκριμένων ερμηνευτών και στιχουργών μεταξύ των οποίων οι: Βεργόπουλος, Ζωγράφος, Καλλίτσης, Μαυρουδής, Σπανός, Λοΐζος, Ξυλούρης, Χωματά, Αστεριάδη, Βιολάρης, Βιτάλη, Γλυκερία, Μπέλλου, Γαλάνη, Μητσιάς, Κουμιώτη, Πουλόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Νίκος Μαμαγκάκης. Σταθμός στην καριέρα του η μελοποίηση το 1972 στίχων του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Έγραψε τη μουσική πολλών παραστάσεων. Αγαπήθηκε από όλους. Τα περισσότερα τραγούδια του έγιναν και παρέμειναν μεγάλες επιτυχίες. Η αυθόρμητη διαχρονική Ελληνικότητα του σπουδαίου συμπατριώτη μουσικοσυνθέτη Λίνου Κόκοτου αποτελεί αδιαμφισβήτητα μεγάλη τιμή και σπουδαία παρακαταθήκη για τους συν Έλληνες. Το ήθος και ο χαρακτήρας του διδάσκουν και καθοδηγούν.
Αυτή πιστεύω ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος τιμής στον κύριο Λίνο Κόκοτο με την απονομή της αναμνηστικής πλακέτας από την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπο του δημάρχου και τον πρόεδρο του μουσικού Συλλόγου Ορφέα κύριο Θέμη Γαμβρούλη»
Και λόγω του πρόσφατου ατυχήματος του μουσικοσυνθέτη η απονομή έγινε στην πλατεία του θεάτρου.
Ο κύριος Λίνος Κόκοτος βαθιά συγκινημένος στάθηκε όρθιος μπροστά στην σκηνή και στραμμένος προς το ακροατήριο ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή που του έγινε από την πόλη του Αγρινίου.
Η παρουσιάστρια τον ευχαρίστησε και συνέχισε λέγοντας: «Αυτός είναι ο Λίνος Κόκοτος μία ψυχή που γεμίζει την αίθουσα, μία παρουσία που γεμίζει την καρδιά. Ο συνθέτης, ο πιανίστας, ο άνθρωπος, ο αστείρευτος δημιουργός με το ανεξίτηλο αποτύπωμα, το πολύπλευρο έργο στα 60 και πλέον χρόνια της παρουσίας του στα μουσικά δρώμενα της πατρίδας. Ο αυθόρμητος, ο γνήσιος, ο σεμνός, ο προσιτός, ο ρομαντικός, ο ευαίσθητος, ο συναισθηματικός, ο ειλικρινής, ο ευγενικός, ο διαυγής, ο ανήσυχος, που έφτασε εκεί που έφτασε με την αξία του, ξεκινώντας από τα χαγιάτια του καπνού δίπλα από το πάρκο της πόλης, και όχι με ξένες πλάτες. Μία ατόφια Ελληνική στόφα που σφυρηλατήθηκε μέσα από δύσκολα παιδικά χρόνια, μέσα σε εκείνη την φτωχή πέτρινη και στη συνέχεια σκοτεινή περίοδο της πατρίδας για να δώσει στη συνέχεια τις τόσο τρυφερές και ευάλωτες νότες του στην Ελληνική δισκογραφία.
Άξιος ο έπαινος, ελπίζουμε αντάξιο το αφιέρωμα που το ανοίγει η χορωδία «CANTARE» του μουσικού μας σχολείου, καύχημα και καμάρι της πόλης μας, αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας της, όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια. Η χορωδία έχει πράγματι πλούσια παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την παλιά της ονομασία «ΑΛΘΑΙΑ» .
Διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής Κυρία Κατερίνα Αθανασόπουλου,
στο πιάνο είναι η κυρία Βιβή Κανιούρη και στο μπουζούκι τα παιδιά Στράτος Ραφαήλ, Ιωάννης Καραγιώργος και Αθανασία Καρακώστα.
Με τι άλλο θα μπορούσε να ανοίξει η αυλαία του αφιερώματος; το ορόσημο της μουσικής πορείας του κυρίου Λινου Κόκοτου που του εμπιστεύτηκε ο επιστήθιος φίλος του, ξεχωριστός ποιητής, στιχουργός, γλύπτης, ζωγράφος Αργύρης Βεργόπουλος, πρόλογος αντάξιος μιας θεόρατης μουσικής κληρονομιάς.
Πριν δώσω το λόγο στην χορωδία, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ προσωπική ανάμνηση που αποδεικνύει πόσο βαθιά έχουν ριζώσει οι μουσικές σας σε κάθε γενιά. Το ‘Μικρό παιδί’ είναι ένα από τα τραγούδια που συνδέει άρρηκτα την σχέση μου με το πατέρα μου καθώς μου το έπαιζε πριν κοιμηθώ. Η μουσική σας έγινε ο σύνδεσμος ανάμεσα στην οικογένεια και το συναίσθημα, ενισχύοντας τις σχέσεις μας, και χαρίζοντάς μας μια αίσθηση αγάπης και παράδοσης. Βλέπετε λοιπόν πως οι νότες που μας χαρίσατε έντυσαν μουσικά τις στιγμές μας και τις σχέσεις μας. Η μουσική σας είναι μια ζωντανή κληρονομιά που αγκαλιάζει καρδιές και συνδέει γενιές.
Στην σκηνή ανέβηκαν δεκάδες μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου.
Μετά το «μικρό παιδί» ακολούθησε το Ντούκου Ντούκου Μηχανάκι, του δεύτερου μεγάλου σταθμού στην πορεία του κυρίου Λίνου Κόκοτου με το δίσκο Το Θαλασσινό Τριφύλλι του Νομπελίστα μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, του Ηλιάτορα της Ρωμιοσύνης, που ήρθε το 1972 και μάλιστα με το πασίγνωστο τρόπο που ο ίδιος ο συνθέτης έχει αποκαλύψει, το γεγονός ότι έγραψε τη μουσική του έργου χωρίς να γνωρίζει το δημιουργό του.
Top of Form
Bottom of Form
Και έκλεισε η χορωδία το πρόγραμμα της με το γειτονάκι μου από τα είκοσι τραγούδια του σημαντικότερου Έλληνα στιχουργού του νέου κύματος των δεκαετιών 1960 -1970 Άκου Δασκαλόπουλου, που μελοποίησε ο Λίνος Κόκοτος και έγινε και αυτό μεγάλη επιτυχία με τη φωνή ενός εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων τραγουδιστών του αείμνηστου Γιάννη Πουλόπουλου.
Η παρουσιάστρια ευχαρίστησε θερμά τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου. «Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί εκτός των άλλων θα πρέπει να γνωρίζεται πως η επιθυμία του νομπελίστα ποιητή προς το συνθέτη μας ήταν τα τραγούδι του να μπορούν να αποδοθούν με ευκολία από παιδιά. Ευχόμαστε να συνεχίσετε τόσο μελωδικά να διατηρείτε ζωντανή την παράδοση αυτών των σπουδαίων δημιουργών. Συγχαρητήρια και από καρδιάς!»
Παρακάλεσε τον εκπρόσωπο του Μουσικού Σχολείου να παραλάβει την αναμνηστική πλακέτα-βράβευση (την παρέλαβε ο υποδιευθυντής του σχολείου) από τον τιμώμενο Μουσικοσυνθέτη κύριο Λίνο Κόκοτο, που επέδωσε και τις ανθοδέσμες στην μαέστρο και την πιανίστα καθώς και τα αναμνηστικά διπλώματα στα παιδιά.
Ακολούθως η κυρία Έβελυν προλόγισε την Αγρινιώτικη Χορωδία με τα λόγια: «Δεν θα σας συστήσω τον αγαπημένο μας «Ορφέα», φίλες και φίλοι, τον αρχαιότερο σύλλογο της πόλης μας. Απλά για τις ανάγκες ενημέρωσης των εκλεκτών μας φιλοξενουμένων θα πω μόνο ότι από το 1894 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τα μαύρα χρόνια της κατοχής, έχει μία αδιατάρακτη και αδιάκοπη πολιτισμική πορεία και δράση ξεχωριστή, αξιόλογη και σπουδαία. Ένα στολίδι, ένα αεράκι που αγκαλιάζει την πόλη.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη αξία να αναφέρω είναι η χαρά, η συγκίνηση, η νοσταλγία, η αδιόρατη μελαγχολία, η αγάπη, η διάθεση, ο ενθουσιασμός που έζησαν οι αξιαγάπητοι φίλοι του Ορφέα και κουβαλάνε απόψε στις αποσκευές τους μέσα από τις νότες του Λίνου Κόκοτου και τους στίχους των κορυφαίων δημιουργών που μελοποίησε, τις μοναδικές και σπάνιες στιγμές ομορφιάς που βίωσαν, που φέρνουν δάκρυα στα μάτια.
Καλώ την αγαπημένη μας Μαέστρο κυρία Άννα Πανοπούλου που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της την προετοιμασία
την κυρία Αγγελική Δαλιάνη στο πιάνο
και την κυρία Πόπη Αργυροπούλου στο φλάουτο”
Στην σκηνή ανέβηκε η πολυμελής χορωδία του «Ορφέα» και στον χώρο κυριάρχησαν οι μοναδικές μουσικές επιτυχίες:
«Τούτο το πρωί», Αργύρης Βεργόπουλος, Λίνος κόκοτος, χορωδιακή εναρμόνιση Σταύρος Καραμάνης, με την τόσο έντεχνη αναφορά στον σκοτεινό Απρίλιο του 1967
«Τα δέντρα σήμαντρα ποτάμι το στρατί
μου ‘πες να ’ρθω κι ανταμωθήκαμε πρωί
Και στου χειμώνα τη γαλάζια ερημιά
ήπιες τον ήλιο σε μια στάλα από δροσιά
Και φιληθήκαμε πρωί κάτω απ’ τη βροχή
τούτο το πρωί τούτο το φιλί
είναι η μάνα κι η αδελφή μας η παντοτινή
Τούτο το πρωί τούτο το φιλί
είναι η μάνα κι η αδελφή μας η παντοτινή
Τα χέρια σύννεφα τα μάτια σου σιωπή
οι ανάσες σήμαντρα τα χείλη απαντοχή
Για να γλιτώσουμε το τίμημα πικρό
Απρίλη εμείναμε μονάχοι στο Βυθό
Και χωριστήκαμε πρωί κάτω απ’ τη βροχή
τούτο το πρωί τούτο το φιλί
είναι η μάνα κι η αδερφή μας η παντοτινή
Τούτο το πρωί τούτο το φιλί
είναι η μάνα κι η αδερφή μας η παντοτινή»
Ακολούθησαν: Στα χείλη μας ακόμα σε στίχους του ποιητή Αργύρη Βεργόπουλου. Από τις απαράμιλλες ώρες που εκτός των άλλων μεγάλων επιτυχιών εμπεριέχουν και τα δύο οργανικά κομμάτια υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Νίκου Μαμαγκάκη.
«Βούλιαξα στην σιωπή σαν τα καράβια σ’ αφρισμένο πέλαγο
χάθηκα το πρωί σαν τα πουλιά στου δάσους τα φυλλώματα».
«Γεννήθηκα σε μια στιγμή» το ζεϊμπέκικο από το ανυπέρβλητο έργο «Τα αντιπολεμικά» που έγραψε ιστορία που με την έκδοση του το 1972 σε στίχους του αντισυμβατικού εξαίρετου ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και με την φωνή του ζωντανού θρύλου του Ελληνικού τραγουδιού του Αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη που σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου 1980 έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 44 ετών.
Η επωδός και μόνο του τραγουδιού συγκλονίζει τις καρδιές.
«Μια φορά στον κόσμο ήρθα,
δυο φορές με αρνήθηκαν
και όταν είπα την αλήθεια όλοι οι δρόμοι κλείστηκαν».
Ακολούθησε ένα ακόμη εμβληματικό τραγούδι από τον ίδιο δίσκο με τους ίδιους συντελεστές
«Ποιος το τραβάει το σκοινί
και σκοτεινιάζει ο κόσμος
σαν μαριονέτα στην καρδιά
χοροπηδάει ο πόνος
Μια στο πόλεμο σε χάνω
στην ειρήνη κρύβεσαι
αχ αγάπη μεσ’ το κλάμα
σαν βαρκούλα πνίγεσαι»
Ποιος την κρατάει τη μοίρα μας
και το όνειρο πεθαίνει
το άστρο που μας φίλησε
στον ουρανό σωπαίνει
Μια στο πόλεμο σε χάνω
στην ειρήνη κρύβεσαι
αχ αγάπη μεσ’ το κλάμα
σαν βαρκούλα πνίγεσαι»
Ακολούθησε το καθηλωτικό ζεϊμπέκικο «Καράβι αραγμένο» σε στίχους του ποιητή Άκου Δασκαλόπουλου με την τρομερή επωδό: «πήραν φωτιά τα χέρια μου, μάνα μου να σε κάψω,
κι αν με πονάς, αν μ’ αγαπάς κοντά σου θα κλάψω». (1969)
Και η χορωδία έκλεισε το πρόγραμμα της με το ταξίδι στο Αιγαίο του νομπελίστα μας που έντυσε τόσο όμορφα ο κ. Λίνος γιατί και ο ίδιος είχε αγναντέψει πολύ ελληνικό ουρανό μέσα του, όπως ο κορυφαίος ποιητής μας. «Τα Τζιτζίκια» Η Παναγιά στα πέλαγα κρατούσε στην ποδιά της, Την Σίκινο, την Αμοργό και τ’ άλλα τα παιδιά της….»
Η παρουσιάστρια συνεχάρη την χορωδία του «Ορφέα» για την υπέροχη ερμηνεία της. «Με την αυθεντικότητα και τη ζωντάνια των φωνών σας αναβιώσατε την παράδοση του Λίνου Κόκοτου, ταξιδεύοντάς μας σε έναν μαγικό κόσμο μουσικής και συναισθημάτων. Ευχαριστούμε θερμά»
Ακολούθησε η βράβευση με ανθοδέσμες στην Μαέστρο κυρία Άννα Πανοπούλου, στην πιανίστα κυρία Αγγελική Δαλιάνη και στην φλαουτίστρια κυρία Πόπη Αργυροπούλου, από την αντιδήμαρχο του Δήμου Αγρινίου κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου.
Ακολούθησαν οι φιλοξενούμενες χορωδίες Βόλβης και Πολιτιστικού Συλλόγου «Κλειγένης» Ιερισσού, οι οποίες συμπράξανε τιμώντας τον αγαπημένο όλων Λίνο Κόκοτο.
Η μικτή χορωδία του Δήμου Βόλβης, (Σημ. 1η) Έχει δημιουργηθεί το 2010 στα πλαίσιο της Μουσικής Σχολής του Δήμου και έχει σπουδαία παρουσία μέχρι σήμερα εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει συμπράξει με πλήθος καλλιτεχνών
Η χορωδία Π.Σ. «Κληγένης» Ιερισσού, (Σημ. 2) αποτελεί την μετεξέλιξη της χορωδίας που λειτούργησε αρχικά το 1963. Υπό τη σημερινή της μορφή συγκροτήθηκε το 1996, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Καραμάνη, ο οποίος και τη διευθύνει μέχρι σήμερα. Έχει εμφανιστεί σε πλείστες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Οι δύο χορωδίες συμπράξανε στο Αγρίνιο υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Καραμάνη και των πλήκτρων του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και αποδώσαν 5 εμβληματικές συνθέσεις
Ραχήλ αγαπημένη σε στίχους του Αργύρη Βεργόπουλου
Η ονειρική Ραχήλ, μια ωδή στην αγάπη από το δίσκο οι «Ώρες» που κυκλοφόρησε το 1969. Με ερμηνευτές τους Γιώργο Ζωγράφο-Μιχάλη Βιολάρη και Ρένα Κουμιώτη
Ανεμογιαλός σε στίχους του Κώστα Λάζαρη από τον ομώνυμο δίσκο του Λίνου Κόκοτου που βγήκε το 2018
Όσα δε βάνει ο λογισμός μια ακόμη μεγάλη επιτυχία από τις «Ώρες» με την τόσο σπουδαία φωνή του αείμνηστου Γιάννη Πουλόπουλου και τους μοναδικούς στίχους του σημαντικότατου Έλληνα στιχουργού και ποιητή Άκου Δασκαλόπουλου.
Και 2 ακόμα πασίγνωστες εξαιρετικές συνθέσεις: Κι εσύ δε μου μιλάς και Κόρη του γιαλού σε στίχους του απαράμιλλου στιχουργού και ποιητή Αργύρη Βεργόπουλου.
Και η μικτή χορωδία από την Μακεδονία χειροκροτήθηκε από το ενθουσιασμένο ακροατήριο.
Η κυρία Έβελυν Α. Τριανταφύλλου τους ευχαρίστησε θερμά για την εξαιρετική ερμηνεία που μόλις μας χάρησαν. Τόσο η Μικτή Χορωδία του Δήμου Βόλβης όσο και τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κλειγένης» της Ιερισσού, υπό την διεύθυνση του εξαίρετου μαέστρου κυρίου Σταύρου Καραμάνη. Καθώς είπε: «Με κάθε νότα μας ταξιδέψατε στον μαγικό κόσμο της μουσικής του Λίνου Κόκοτου, τιμώντας το έργο του με πάθος και ζωντάνια. Συγχαρητήρια για αυτήν την υπέροχη συνεργασία και σας ευχαριστούμε».
Την Αντιδήμαρχο του Δήμου Βόλβης κυρία Κυριακή Τσουραλάκη, τον Αντιπρόεδρο του Π.Σ. «Κλειγένης» κύριο Βαρβαρέσο και τον μαέστρο κύριο Σταύρο Καραμάνη βράβευσε ο Πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας» κύριος Θέμης Γαμβρούλης.
Η παρουσιάστρια τους ευχαρίστησε όλους και για το φινάλε της υπέροχης βραδιάς κάλεσε και ανέβηκαν στην σκηνή τα μέλη και των τεσσάρων χορωδιών οι οποίες αποδώσανε δυο σπουδαίες δημιουργίες του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, σε χορωδιακή επεξεργασία και εναρμόνιση του μαέστρου Σταύρου Καραμάνη. Και υπό την διεύθυνση της μαέστρου της πόλης του Αγρινίου κυρίας Άννας Πανοπούλου.
Λόγω του ατυχήματος του μουσικοσυνθέτη-το χέρι του τοποθετημένο σε νάρθηκα-που θα του ήταν εξαιρετικά επίπονο να ανέβει στο πάλκο η παρουσιάστρια του εξέφρασε την λύπη όλων λέγοντάς του:
«Κύριε Λίνο, θα θέλαμε τόσο πολύ να μπορούσατε να μοιραστείτε την σκηνή με όλες τις χορωδίες, αλλά δυστυχώς το μικρό σας ατύχημα μας στερεί αυτή την χαρά. Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας γρήγορη ανάρρωση».
Από το πολυμελές πλέον σύνολο των χορωδών, ερμηνεύτηκαν τα παρακάτω δύο διαχρονικά τραγούδια σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη: Θαλασσινό τρυφύλλι και Δελφινοκόριτσο.
Και κλείνοντας την βραδιά η κυρία Τριανταφύλλου απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις χορωδίες που ενώσανε τις φωνές τους στα δύο τελικά τραγούδια. «Με την κοινή σας προσπάθεια-είπε-δημιουργήσατε μια μουσική βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές μας. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε από καρδιάς».
Και έκλεισε ευχαριστώντας τον κύριο Λίνο Κόκοτο για όσα έχει προσφέρει στον τόπο και ότι οι Αγρινιώτες το αναγνωρίζουν και τον ευχαριστούν.
Ο Μουσικοσυνθέτης αν και φανερά ταλαιπωρημένος από το ταξίδι και το πρόσφατο ατύχημά του παρέμεινε όρθιος επί μισή τουλάχιστον ώρα δεχόμενος τα συγχαρητήρια, τις ευχές και τις selfies, δεκάδων Αγρινιωτών, συγγενών και παλιών του φίλων, των παιδιών του Μουσικού Σχολείου που σίγουρα νοιώθουν υπερήφανα που κατά την διάρκεια των σπουδών τους τον γνώρισαν, αλλά και των Μακεδόνων χορωδών που ήρθαν από τόσο μακριά ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Προέδρου του «Ορφέα».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων οι Αντιδήμαρχοι: Κυρίες Μαρία Παπαγεωργίου, Χρυσούλα Τασολάμπρου και ο κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κύριος Κωνσταντίνος Δαουτίδης, ο πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου κύριος Ανδρέας Κ. Μπρέσιακας, ο πρώην πρόεδρός της κύριος Χρήστος Θετάκης, ο Αντιδήμαρχος κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης, ο Αντιπρόεδρος της Τ.Κ. Αγρινίου κύριος Βασίλειος Καραμάνης, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κυρία Έφη Τσακανίκα, ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και Βουλευτής κύριος Ιωάννης Βαϊνάς και η σύζυγός του Αντιπρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά και πολλοί εκπαιδευτικοί.
———————ο——————–
Σημ. 1η Η μουσική σχολή Δ.Ε Ρεντίνας Δήμου Βόλβης δημιούργησε την μικτή τετράφωνη χορωδία της με μαέστρο τον κ. Καραμάνη Σταύρο. Η χορωδία κάνει πρόβες στην αίθουσα εκδηλώσεων του λυκείου Σταυρού και αριθμεί έως τώρα 46 χορωδούς (18 άνδρες & 28 γυναίκες).
Ο Δήμος Βόλβης είναι στην Περιφέρει της Κεντρικής Μακεδονίας, συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση 6 Δήμων και έχει πρωτεύουσά τον Σταυρό. Έλαβε το όνομά του από τη λίμνη Βόλβη. Συνορεύει ανατολικά με τον Στρυμονικό Κόλπο, όπου βρίσκονται και οι μεγαλύτερες κωμοπόλεις, ο Σταυρός και η Ασπροβάλτα.
Σημ. 2η Η Ιερισσός Χαλκιδικής είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη με 3.455 κατοίκους το 2011. Αποτελεί ιστορικά τη συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, σπουδαίας πόλης της Μακεδονίας. Κτίστηκε από την αρχή μετά τον καταστροφικό και πολύνεκρο σεισμό 7 ρίχτερ το 1932.
Η Ιερισσός είναι μια όμορφη παραλιακή κωμόπολη. Είναι έδρα του Δήμου Αριστοτέλη.
Α.Κ.Κ.