Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν τον πρώτο τάφο ενός φαραώ από τότε που αποκαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών πριν από έναν αιώνα.
Όπως αναφέρει το BBC, μέχρι πρόσφατα, ο τάφος του βασιλιά Τούθμωσις ήταν ο τελευταίος ανεξερεύνητος βασιλικός τάφος της 18ης αιγυπτιακής δυναστείας.
Όμως μια βρετανο-αιγυπτιακή ομάδα τον εντόπισε στις δυτικές κοιλάδες της Νεκρόπολης των Θηβών κοντά στην πόλη Λούξορ.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ταφικοί θάλαμοι των φαραώ του 18ου αιώνα βρίσκονταν στην άλλη άκρη του βουνού, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
Η ομάδα αρχαιολόγων βρήκε μια περιοχή γνωστή για τους τόπους ανάπαυσης των βασιλέων γυναικών, αλλά όταν μπήκαν στον ταφικό θάλαμο τον βρήκαν διακοσμημένο – σημάδι ενός φαραώ.
«Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ξεσπάσω σε κλάματα»
«Και ένα μέρος της οροφής ήταν ακόμα άθικτο – μια οροφή βαμμένη με μπλε χρώμα και κίτρινα αστέρια πάνω της. Και μπλε βαμμένες οροφές με κίτρινα αστέρια υπάρχουν μόνο σε βασιλικούς τάφους», δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής Dr Piers Litherland.
Ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι ένιωσε συγκλονισμένος εκείνη τη στιγμή.
«Όταν βγήκα έξω, η γυναίκα μου περίμενε και το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω ήταν να ξεσπάσω σε κλάματα», είπε.
«Όταν συναντάς κάτι που δεν περιμένεις να βρεις, είναι εξαιρετικά ταραχώδες πραγματικά».
Ο Τούθμωσις Β΄ ήταν πρόγονος του Τουταγχαμών, η βασιλεία του οποίου πιστεύεται ότι διήρκεσε περίπου από το 1493 έως το 1479 π.Χ..
Είναι περισσότερο γνωστός ως σύζυγος της βασίλισσας Χατσεψούτ, η οποία θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες Φαραώ της Αιγύπτου και μία από τις λίγες γυναίκες που ανέλαβαν μόνες του τα αξιώματα του Φαραώ.
Ο Δρ Λίδερλαντ δήλωσε ότι η «μεγάλη σκάλα και ένας πολύ μεγάλος κατηφορικός διάδρομος» του τάφου υποδηλώνουν μεγαλοπρέπεια.
Οι ερευνητές έπρεπε να συρθούν μέσα από ένα διάδρομο 10 μέτρων, μέσα από ένα άνοιγμα περίπου 40 τετραγωνικών εκατοστών, πριν καταφέρουν να μπουν στον θάλαμο.
Εκεί ανακάλυψαν το μπλε ταβάνι και τον θάλαμο διακοσμημένο με σκηνές από το Ντουάτ, ένα θρησκευτικό κείμενο το οποίο προοριζόταν για τους βασιλείς. Αυτό ήταν το βασικό σημάδι ότι είχαν βρει τον τάφο ενός βασιλιά, δήλωσε ο Δρ Λίδερλαντ.
Αντικείμενα, όπως θραύσματα από αλαβάστρινα πιθάρια που έφεραν τις επιγραφές των ονομάτων του Τούθμωσις Β΄και της Χατσεψούτ, παρείχαν οριστικές αποδείξεις. Πρόκειται για τα πρώτα αντικείμενα που βρέθηκαν και σχετίζονται με την ταφή του Τούθμωσις Β΄.
Discovery of the Tomb of King Thutmose II: The Last Missing Royal Tomb of the 18th Dynasty. 1st Royal Tomb Found Since Tutankhamun’s in 1922. More info https://t.co/F19KRPVnhS #Egypt #Egyptology #Archaeology @indyfromspace @yukinegy @SilviaZago6 @chrisnaunton @Cambridge_Uni pic.twitter.com/k2eAsxea8H
— Luxor Times (@luxortimes) February 18, 2025
Τι συνέβη με τον πρώτο τάφο του Τούθμωσις
Η ομάδα του Δρ Λίδερλαντ διατύπωσε τη θεωρία ότι ο τάφος αυτός πλημμύρισε περίπου έξι χρόνια μετά την ταφή και έτσι το περιεχόμενό του θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί σε άλλη θέση στην αρχαιότητα.
Είπε ότι η ομάδα του έχει μια γενική ιδέα για το πού βρισκόταν αυτός ο δεύτερος τάφος και ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη άθικτος με θησαυρούς.
Η ανακάλυψη του τάφου του Φαραώ επισφραγίζει περισσότερα από 12 χρόνια εργασίας από την κοινή ομάδα του Ιδρύματος New Kingdom Research του Δρ Λίτερλαντ και του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Η ομάδα έχει προηγουμένως ανασκάψει 54 τάφους στο Λούξορ και είχε επίσης διαπιστώσει την ταυτότητα περισσότερων από 30 βασιλικών συζύγων και αυλικών γυναικών.
«Αυτός είναι ο πρώτος βασιλικός τάφος που ανακαλύπτεται μετά την πρωτοποριακή ανακάλυψη του ταφικού θαλάμου του βασιλιά Τουταγχαμών το 1922», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Σερίφ Φαθί.
«Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την αιγυπτιολογία και την ευρύτερη κατανόηση της κοινής μας ανθρώπινης ιστορίας».