Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Το βροχερό καλοκαίρι έφερε και…βροχή ακυρώσεων –Πτώση στην τουριστική κίνηση της Αιτωλοακαρνανίας

Το βροχερό καλοκαίρι έφερε και…βροχή  ακυρώσεων –Πτώση στην τουριστική κίνηση της Αιτωλοακαρνανίας

Σημαντική μείωση του τζίρου τους βλέπουν φέτος οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων δωματίων των τουριστικών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας.

Βασικός παράγοντας που επηρέασε προς τα κάτω την κίνηση σε Πάλαιρο, Μύτικα, Ναύπακτο και Μεσολόγγι, φαίνεται να είναι ο έντονα βροχερός καιρός του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστο Κωστακόπουλο, δεκάδες ήταν οι ακυρώσεις δωματίων, ακριβώς λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για παραθέριση.

«Έλληνες ήταν οι περισσότεροι που ακύρωσαν, αφού οι ξένοι κλείνουν μέσω γραφείων συνήθως», σχολιάζει ο κ. Κωστακόπουλος.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο agrinionews.gr , οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος έφεραν στους ξενοδόχους πτώση τζίρου έως και -20% σε σχέση με πέρυσι. «Η τουριστική περίοδος για την Πάλαιρο, τον Μύτικα και τη Ναύπακτο, κυρίως, ξεκίνησε δειλά από τον Απρίλιο και ενώ φαινόταν πως θα πάει καλά, οι ακυρώσεις δωματίων μας πήγαν πολύ πίσω.

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου τα πράγματα κινούνται κάπως καλύτερα, όχι όμως όσο καλά όσο πέρυσι ή άλλες χρονιές. Αυτή τη στιγμή, Πάλαιρος και Ναύπακτος έχουν κατά 80% κάλυψη δωματίων και περί το 60% το Μεσολόγγι», εξηγεί ο κ. Κωστακόπουλος, που όπως επισημαίνει μέχρι και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, πολλά δωμάτια στις τουριστικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ήταν άδεια. «Αυτό στο οποίο ελπίζουμε είναι να πάει πολύ καλά ο Αύγουστος, αλλά και να κρατήσει η σεζόν για περισσότερο, όπως συνέβη το ‘17, που υπήρχε μια κίνηση μέχρι αρχές Οκτωβρίου», τονίζει.

Η αύξηση των τιμών στα δωμάτια προβληματίζει τους επισκέπτες

Από φέτος στα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έχει παρατηρηθεί και μια αυξητική τάση στις τιμές των δωματίων, πράγμα που παραδέχεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Ο κ. Κωστακόπουλος το αποδίδει στον φόρο διαμονής που επιβλήθηκε από φέτος. Ο κ. Κωστακόπουλος κάνει λόγο για ένα άδικο μέτρο, αφού, όπως λέει, ο ιδιοκτήτης τετράστερου ξενοδοχείου παραδείγματος χάριν, θα χρεωθεί (και κατά συνέπεια θα χρεώσει παραπάνω) 4 ευρώ το δωμάτιο, είτε το ενοικιάζει για 40 είτε για 140 ευρώ τη βραδιά… «Φυσικά πλήττεται η τσέπη όσων δεν μπορούν να διαθέσουν πολλά για τις διακοπές τους. Όπως είναι λογικό, τα 3 ή 4 ευρώ επιπλέον ανά διανυκτέρευση δεν θα «φανούν» σε κάποιον που διατίθεται να πληρώσει 150 ευρώ το βράδυ»
Με τη σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι ο φόρος θα κυμαίνεται ως εξής:
α. στα ξενοδοχεία:
– 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ
– 3 αστέρων 1,50 ευρώ
– 4 αστέρων 3,00 ευρώ
– 5 αστέρων 4,00 ευρώ και
β. στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,50 ευρώ
Ο φόρος διαμονής εισπράττεται από τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα) με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα στο δωμάτιο ή το διαμέρισμα.

Το ειδικό στοιχείο εκδίδεται με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας διαμονής, ήτοι κατά τη λήξη του προγραμματισμένου χρόνου διαμονής και πριν την αναχώρηση.

Οι κρατήσεις μέσω airbnb επηρεάζουν τους ξενοδόχους

Εκείνοι που επιλέγουν τη διαμονή τους μέσω της υπηρεσίας Airbnb είναι φέτος περισσότεροι παρά ποτέ, αφού έτσι καταφέρνουν να «χτυπήσουν» πολύ χαμηλές τιμές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η τάση αυτή δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων , που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους: «Είμαστε σε ελεύθερη αγορά και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει έναν ιδιώτη που θέλει για κάποιο διάστημα να ενοικιάσει τη δεύτερη κατοικία του για να έχει ένα εξτρα εισόδημα… Όμως το πρόβλημα είναι οι εταιρείες που συνεργάζονται με την υπηρεσία και που ενοικιάζουν κατά πολλές δεκάδες διαμερίσματα, με μαύρους εργαζομένους για καθαριότητα, φύλαξη κλπ και που στην πραγματικότητα δεν ελέγχονται ποτέ. Εκεί θα πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να μας προστατέψει. Δεν είπαμε να σταματήσει η υπηρεσία, άλλωστε είναι παγκόσμιας εμβέλειας, όμως ζητάμε να δουλεύουμε επί ίσοις όροις», λέει ο κ. Κωστακόπουλος, που εξηγεί βέβαια πως η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τέτοιες υπηρεσίες, μιας και τα σπίτια που ενοικιάζονται στην περιοχή μέσω Airbnb είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, ελάχιστα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.