Κυριακή, Ιούνιος 16, 2019

Βροχές του Φλεβάρη: Η μισή Ελλάδα «πνίγηκε» – «Έρημος» η άλλη μισή

Δύο εντελώς διαφορετικές όψεις εμφάνισε η κατανομή των βροχοπτώσεων στην Ελλάδα κατά το μήνα Φεβρουάριο. Άλλες περιοχές κυριολεκτικά «πνίγηκαν» από τις βροχές, όπως έγινε π.χ. στην Κρήτη, ενώ άλλες περιοχές μοιάζουν να «ερημοποιήθηκαν», με το ύψος βροχής να μην ξεπερνά τα λίγα χιλιοστά.

Συγκεκριμένα, εντυπωσιακά υψηλές ήσαν οι μηνιαίες τιμές βροχόπτωσης στα ανατολικά και στα νότια της Ελλάδας, ενώ αντιθέτως πολύ χαμηλά έως ανύπαρκτα ήσαν τα ύψη βροχής στα δυτικά και στα βόρεια, όπως προκύπτει από την ανάλυση των 330 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ενδεικτικά, στην Πτολεμαΐδα μέσα στον μήνα η βροχή ήταν μηδενική, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην Άρτα έπεσαν μόνο τέσσερα χιλιοστά. Από την άλλη, στο Ασκύφου Χανίων και στην Ασή Γωνιά Χανίων έπεσαν μέσα στον Φεβρουάριο 1.225 χιλιοστά και 1.109 αντίστοιχα, ενώ στη Στενή Ευβοίας 672 χιλιοστά βροχής.

Αυτή η έντονη γεωγραφική διαφορά αποδίδεται από τους επιστήμονες του ΕΑΑ/meteo κυρίως σε τρία διακριτά καιρικά γεγονότα:

1) Το τριήμερο 05-07 Φεβρουαρίου 2019 ισχυρή κακοκαιρία επηρέασε τη χώρα μας με μεγάλα ύψη βροχής αρχικά στην Μαγνησία και Εύβοια και αργότερα στη Δυτική Κρήτη.

2) Το πενθήμερο 13-17 Φεβρουαρίου 2019, (κακοκαιρία Χιόνη) ψυχρές αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας, προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη, οδήγησαν στη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα πολύ θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής και χιονιού που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη όταν παρασύρθηκε το όχημά τους από ορμητικά νερά χειμάρρου. Σημαντικά προβλήματα και ζημιές δημιούργησαν οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου. Το συνολικό ύψος υετού στην Εύβοια και στην Κρήτη ξεπέρασε τα 400 mm, ενώ εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το 1 m.

3) Το τετραήμερο 23-26 Φεβρουαρίου 2019, (κακοκαιρία Ωκεανίς) εκ νέου ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη επηρέασαν τον καιρό της χώρας μας, με ισχυρές χιονοπτώσεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, στο Πήλιο και στην Εύβοια και εμμονή πολύ θυελλωδών ανέμων για τουλάχιστον τρία 24ωρα. Βαρομετρικό χαμηλό νότια της Κρήτης προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Κρήτη, φθάνοντας τοπικά συνολικά στα 600 mm, με τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι διαπιστώσαμε και δυστυχώς με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το 1.5-2 m.

Εν κατακλείδι, καταδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη λειτουργίας δικτύων μετρήσεων με ικανοποιητική χωρική πυκνότητα, ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια η μετεωρολογική κατάσταση και να συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία, τόσο για την κατανόηση του φαινομένου, όσο και για τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Και δύο λόγια για τους τοπικούς υποστηρικτές της προσπάθειας μας σε όλη την Ελλάδα: σημειώνουμε με ιδιαίτερη χαρά τον εθελοντισμό και την αυταπάρνηση των συνεργατών μας/φίλων του καιρού οι οποίοι σε περιοχές της Κρήτης έκαναν ότι ήταν δυνατό για την ορθή λειτουργία των σταθμών και την αποστολή κρίσιμων δεδομένων τα δύο δύσκολα τριήμερα στην Κρήτη. Για μια ακόμα αφορά τους ευχαριστούμε θερμά!!!

Πηγή: reader.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.