Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Πρεμούρα για την Ευρώπη και μισόλογα

Πρεμούρα για την Ευρώπη και μισόλογα

BREXIT

Ακόμα και στο Αγρίνιο μπορείς να το διαπιστώσεις: υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το βρετανικό δημοψήφισμα. Στα όρια της…πρεμούρας, σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν. από τη μία πάρα πολλοί ενεργοί συμπολίτες μας που θέλουν όσο τίποτε άλλο να διαλυθεί η Ευρώπη. Συχνά το παίζουν αριστεροί αλλά αν καθίσεις να συζητήσεις μαζί τους θα διαπιστώσεις ότι κάποιο καψούλι με την ελληνική ανωτερότητα έχουν.

Υπάρχουν, από την άλλη, κι εκείνοι που πέρυσι τέτοια εποχή έλεγαν περήφανα “όχι” και τώρα μυρίστηκαν ότι έρχονται λεφτά που μπορεί να λαδώσουν μερικά αντεράκια. Μεθαύριο 5 Ιουλίου έχουμε την επέτειο από το πιο παρανοϊκό δημοψήφισμα που έγινε ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα και το οποίο γύρισε τούμπα στο τέλος!

Πολλοί φώναζαν “Δις ιζ ε κουπ” και “Π…τάνα όλα” και “ή εκείνοι ή εμείς” και “δεν πληρώνουμε τίποτε μέχρι να πέσουν” και “να καεί το μπ… η Βουλή”, όμως τώρα ανησυχούν για το Brexit, άσε που θέλουν μαζικές επενδύσεις! Καλή καρδιά, περασμένα ξεχασμένα, ψυχή βαθιά…

Θα μου πεις, βέβαια, από κάτι άλλους που ονειρεύονται μεικτά ορκωτά δικαστήρια (με λαϊκή συμμετοχή, όπως λέει μια ψυχούλα!) για κρεμάλες καθ’ εκάστην, είναι προτιμότεροι εκείνοι που κάνουν όχι μία αλλά χιλιάδες κωλοτούμπες.

Έχει πολλά παράξενα αυτή η ιστορία και πολλά ανομολόγητα. Ο πυρήνας του σκεπτικισμού όσων καταλήγουν στη μανία εναντίον της Ευρώπης είναι το μεταναστευτικό και η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ζητήματα που απασχολούν όμως εξίσου κι όσους θεωρούν εαυτούς φιλοευρωπαίους. Δεν είναι σπάνια η περίπτωση κάποιος να το παίζει φιλελεύθερος και της ανοιχτής οικονομίας αλλά την ίδια ώρα να είναι πιο ξενόφοβος από τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Καλώς ή κακώς στην σημερινή Ευρώπη ορισμένα πράγματα δεν μπορείς να τα συζητήσεις ανοιχτά και το αποτέλεσμα είναι περιοχές σαν τη δική μας, όπου το παραμικρό που έχει γίνει στην οικονομία έχει ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσα, να εμφανίζεται μια(αριστερόστροφη, λόγω παραδόσεων)εχθρότητα προς την Ευρώπη. Κάπως έτσι πέρυσι στο περίφημο δημοψήφισμα η Μύκονος και η Σαντορίνη ψήφισαν “όχι” ενώ τα Εξάρχεια και ο Άγιος Παντελεήμονας ψήφισαν “ναι”! Κάπως έτσι η Κορνουάλη, η φτωχότερη περιοχή της Βρετανίας στο νότο, η οποία ζει αποκλειστικά από επιδοτήσεις(κάποια άλλη χώρα θυμίζει…)επιθυμεί σχεδόν στο σύνολό της “έξοδο, εθνική κυριαρχία και βασίλισσα”…

Ενδιαφέρονται;

Δείτε τον πιο πάνω πίνακα: η πιο αδιάφορη χώρα για το αν θα μείνει ή θα φύγει η Βρετανία παρουσιάζεται να είναι η Ελλάδα, από όλη την Ευρώπη. Ποια, η Ελλάδα που οι πολίτες της έχουν την Βρετανία πρώτο προορισμό για δουλειά και για σπουδές!

Παράνοια; Ναι, ως αποτέλεσμα της ανειλικρίνειας όλων. Αυτό συμβαίνει όταν ο πολύς κοσμοπολιτισμός και οι χαλαροί εθνικοί θεσμοί συμπίπτουν με εποχές κρίσης.

 

Γ.Συμψηρής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Δεν νοιάζει το νεοέλληνα αν θα μείνει η Μ. Βρετανία στην Ε.Ε. που σαν πλούσια χώρα έχει συμμετοχή στις επιδοτήσεις που λαμβάνουμε και αν αποχωρήσει οι επιδοτήσεις αυτές θα μειωθούν…

  Δεν νοιάζει το νεοέλληνα που τα παιδιά του ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο αν θα μείνει η Μ.Β. στην Ε.Ε….

  Δεν νοιάζει το νεοέλληνα αν θα μείνει η Μ.Β. στην Ε.Ε. που αγαπημένος προορισμός του για τις γιορτές είναι το Λονδίνο…

  Δεν νοιάζει το νεοέλλνα που οι μισές online παραγγελίες είναι από τη Μ.Β αν θα μείνει στην Ε.Ε….

  Δεν νοιάζει το νεοέλληνα που μεγάλος αριθμός τουριστών είναι Άγγλοι.

  Γενικά δεν τον νοιάζει τίποτα τον νεοέλληνα! Είναι υπεράνω ρε παιδί μου. Είναι LARGE με κάτι τέτοια…

  Όπως και στο δικό μας δημοψήφισμα δεν τον ένοιαζε τον νεοέλληνα αν κλείσουν οι τράπεζες, αλλά έτρεχε να βγάλει 60-60 τα ευρώ του…

  Είμαστε λαός κωλοτούμπας και υποκριτής. Είστε δηλαδή, γιατί εγώ δεν ανήκω στην πλειοψηφία των ψεκασμένων…

  ΣΤΑ 4 ΛΟΙΠΟΝ!!

 2. Σάκης

  Ακόμη στα Ευρωπαϊκά οράματα πιστεύεις; Εδώ χάνεται η πατρίδα μας μέσα στην νομισματική ενωμένη Ευρώπη….τι δεν καταλαβαίνεις…ΔΕΝ πάει άλλο…από θεωρητικές αναζητήσεις μια χαρά….Mr. Akis Roditis…με full του Κούλη της Λέσχης Μπίλτεμπεργκ δεν πάς πουθενά φίλε, Πατριώτη Έλληνα χρειάζεται η Ελλάδα….αλλιώς η…καληνύχτα θα έρχεται αργά αλλά σταθερά!

 3. akis roditis

  Καλά ρε Mr Sakis, εσύ που πιστεύεις στον Άι Βασίλη για πες μας;;; Το μισθό σου κάθε μήνα για να ξύνεσαι 40 χρονών παλικάρι εκεί κάτω στο Δοκίμι, ποιός θα τον πληρώσει;;; Ο Πούτιν μήπως;;;

 4. Σάκης

  Είμαι άνεργος τώρα Mr Akis και δεν ξύνομαι όπως λες……Όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται. Είσαι καλλίτερα τώρα εντός νομισματικής ένωσης ή πριν που ήσουν κυρίαρχο κράτος; Έλα τώρα μην το τραβάς άλλο με κοτσάνες, μην αγνοείς και το 62% του δικού μας δημοψηφίσματος..!

 5. akis roditis

  Κοιτα να δεις Σάκη βλακεία που έκανε ο Κάμερον και ακόμα δεν το κατάλαβε! Έβγαλε την Μ. Βρετανία απο την ΕΕ και θα καταντήσει τη χώρα του πριγκιπάτο ανοίγοντας την όρεξης σε Σκωτία κλπ να φύγουν. Για τέτοια θέματα, δεν αποφασίζει η μάζα! Οι άνθρωποι θα ζούσαν ακόμα σε σπηλιές αν κρίσιμες αποφάσεις παίρνονταν σύμφωνα με την άποψη του μέσου ηλίθιου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.