Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθούν 200 περίπου ιατροί που υπηρέτησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου μεταξύ Αυγούστου 2018 και Ιανουαρίου 2021 και οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση της μη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραπεμπτικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Πιο συγκεκριμένα, οι ιατροί, διώκονται μετά τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μιχάλη για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών εξετάσεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του Νοσοκομείου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για την εξεταζόμενη περίοδο διενεργήθηκε αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα προς διερεύνηση των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.
Διενεργήθηκε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας όπου στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτύπωναν τις ανεπάρκειες, την έλλειψη υποδομής, εξοπλισμού, πληροφοριακών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια, το άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ και την σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών.
Ακολούθως διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την 6η ΥΠΕ, την οποία ανέλαβε ο Διοικητής του ΓΝ «Χατζηκώστα» κ Δερδεμέζης.
Στο πόρισμά του παρότι όλοι όσοι διετέλεσαν διοικητές στο εξεταζόμενο διάστημα, παραδέχονταν στις καταθέσεις τους ότι δεν είχαν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών στο ΤΕΠ και παρότι οι πορισματικές εκθέσεις του ΣΕΥΥΠ και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας αποτύπωναν ελλείψεις και ανεπάρκειες που καθιστούσαν ανεφάρμοστη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε η δυνατότητα αυτή να εφαρμοστεί στο Τμήμα χωρίς να τεκμηριώνεται συγκεκριμένα το πώς.
Από πλευράς τους οι νοσοκομειακοί ιατροί έκαναν λόγο για μετακύληση ευθυνών για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε όλους τους γιατρούς και στη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες.
Είχαν δε προβεί σε σειρά κινητοποιήσεων τον Νοέμβριο του 2023 όπως και τον Φεβρουάριο του 2024, ζητώντας την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες.
Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και εν προκειμένω, ενόσω η 5η Δεκεμβρίου πλησιάζει, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε μέσο που έχουν στην διάθεσή τους ώστε να δικαιωθούν.