Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Ξεχειλίζει η οργή στις Οινιάδες για τα πλημμυρισμένα κτήματα

1Ξεχειλίζει ο Αχελώος ξεχειλίζει και η οργή των αγροτών των Οινιάδων. Το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων που καταστρέφουν καλλιέργειες έχει ενταθεί από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος ενώ τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Κτήματα σε Κατοχή και Νεοχώρι έχουν πλημμυρίσει από την άνοδο της στάθμης του Αχελώου.
Θυμίζουμε πως προ ημερών με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, την Γενική Δ/νση Παραγωγής της Επιχείρησης καθώς επίσης την Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος αναφέρεται στην απότομη αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Αχελώου, ζητώντας άμεσα μέτρα πρόληψης πλημμυρικων φαινομένων.
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρθηκε πως τα τελευταία 24ωρα κάτοικοι, φορείς, ΤΟΕΒ και ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής δημοτικής ενότητας Οινιάδων (Κατοχή – Νεοχώρι) είναι εξαιρετικά θορυβημένοι και ανήσυχοι μετά την απότομη άνοδο της στάθμης των νερών του Αχελώου, η οποία οφείλεται στην αποδέσμευση μεγάλων υδάτινων πόρων από τους ταμιευτήρες των φραγμάτων σας που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.
Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες καθώς θέτονται πλέον ζητήματα ασφάλειας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων.
Μεταφέροντας την αγωνία τους σχετικά με το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, επιβάλλονται από μέρους σας άμεσες ενέργειες πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων και προστασίας των πολιτών στην περιοχή, προς αποφυγή ιδιαίτερα δυσάρεστων και επικίνδυνων καταστάσεων».
Όπως εξάλλου ανέφερε το aixmi-news.gr στην Εισαγγελία καταφεύγουν αρκετοί αγρότες της Κατοχής για τις πλημμύρες που προκαλούνται στα χωράφια τους, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που απελευθερώνει η ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά φράγματα.
Όπως τονίζει ο καλλιεργητής Κ. Μεταξούλης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της απελευθέρωσης μεγάλης ποσότητας νερού από τα φράγματα που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Αχελώος να απορροφήσει οπότε ξεχειλίζει σε πολλά σημεία και πνίγει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Σε περίπου 100 υπολογίζονται οι αγρότες που έχουν πάθει ζημιά με την τελευταία απελευθέρωση νερού, σύμφωνα και με τον δημοτικό σύμβουλο, Δημ. Κοκοτό. Επιπλέον εκκρεμεί η εκδίκαση μηνύσεων που έχουν καταθέσει οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια, για τον ίδιο λόγο…

Εικόνες χθεσινές…

13

2

4

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.