Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκινά τη Δευτέρα η διανομή των σχολικών γευμάτων

Ξεκινά τη Δευτέρα η διανομή των σχολικών γευμάτων


Ξεκινά τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, σταδιακά, η διανομή ζεστών γευμάτων στα σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας.
Μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 831 σχολεία όλης της επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Την Δευτέρα, ζεστό γεύμα θα έχουν οι μαθητές 763 σχολείων, ενώ την Πέμπτη μπαίνουν στο πρόγραμμα άλλα 68 σχολεία. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός των επόμενων ημερών.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε:
«Η παιδική προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Κυβέρνησης. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η κοινωνική καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον του κάθε παιδιού. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια.
Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις πολιτικές μας για το παιδί σε τέσσερις δράσεις: Τα οικογενειακά επιδόματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολικά γεύματα και τον Νόμο για την Υιοθεσία και την Αναδοχή. Παρά την δημοσιονομική ασφυξία που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τις δράσεις αυτές, από 822 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,3 δις ευρώ το 2018.
Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι των πολιτικών μας για το παιδί, συνέβαλε όχι μόνο στη μείωση της παιδικής φτώχειας, αλλά και στην εμπέδωση και διάδοση μίας κουλτούρας συλλογικότητας και αλληλεγγύης εντός της σχολικής κοινότητας».
Ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, ο οποίος συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό και για την υλοποίησή του διατίθενται 50 εκατ. ευρώ.
Συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

    Η Ελλάδα της κρίσης έχει αύξηση στην παιδική παχυσαρκία και όχι μείωση, είναι πρώτη στην Ευρώπη!!!! Ένα τέτοιο πρόγραμμα στο μόνο που συμβάλει είναι στην περαιτέρω αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων!!! που είναι και τα παιδιά που εμφανίζουν την μεγαλύτερη τάση στην παχυσαρκία στην Ελλάδα, λόγο ότι ζουν στον αστικό κλοιό με περιορισμένο χρόνο άσκησης αλλά και μεγάλη ενασχόληση με την τηλεόραση κλπ, λόγο του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου της οικογένειας η διατροφη στο σπίτι αποτελείτε από προϊόντα υψηλά σε κακής ποιότητας λιπαρά και επεξεργασμένα ζάχαρα!!! Έτοιμο φαγητό σε συνθήκες που δεν συνάδουν σε οργανωμένο γεύμα στο τραπέζι της οικογένειας άλλα μοιάζει με διατροφη junkfood συμβάλει στην περαιτέρω πιθανή αύξηση της παχυσαρκίας στο σύνολο του παιδικού πληθυσμού άρα αποτελεί πρόγραμμα χωρίς επιστημονικά καταρτισμένο στόχο (με βάση τα δεδομένα της κοινωνίας σήμερα)!! Η στήριξη των πραγματικά ευπαθών οικογενειών μπορούσε να γίνει μέσα από άλλους μηχανισμούς με το 1,3 δις που κατά 50% πάει στους κάδους των σκουπιδιών από τα γεύματα που δεν καταναλώνονται. Η παιδική προστασία θέλει επιστημονικά τεκμηριωμένη σύνδεση με την κοινωνία και όχι ιδεοληπτικές προσεγγίσεις!! (που ακουμπούν την ψηφοθηρία) https://fortunedotcom.files.wordpress.com/2017/11/obesity_featured.gif

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.