Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Την Κυριακή βράδυ στις 29 Οκτώβρη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός έκανε την έναρξη των Κυριακάτικων κηρυγμάτων στο Αγρίνιο.
Είχε προηγηθεί το πρώτο κήρυγμα στο Μεσολόγγι μια εβδομάδα πριν. Τα κηρύγματα όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιότατος θα γίνονται εναλλάξ τις Κυριακές στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και στο Αγρίνιο.
Έτσι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής παρουσία πολλών κληρικών και λαϊκών έκανε την δεύτερη ομιλία του, πρώτη για το Αγρίνιο, με θέμα τους Μακαρισμούς του Χριστού.
Μετά την τέλεση Αγιασμού, πραγματοποίησε μία εισαγωγή στο σημαντικό κεφάλαιο των Μακαρισμών που το επόμενο διάστημα του Χριστιανικού έτους 2023-2024 θα είναι αφιερωμένο στην ανάλυσή τους, την σημαντική αυτή παρακαταθήκη της θρησκείας μας που κατέγραψαν οι Ευαγγελιστές. (Σημ. 1η)
Μίλησε για την επί του Όρους ομιλία του Κυρίου, τονίζοντας τα σημαντικά προτερήματα της Σιωπής, της Ησυχίας και της Απομόνωσης. Μέσα σε αυτό το τρίπτυχο, είπε ο Σεβασμιότατος, ο άνθρωπος μπορεί να βρει δυο πράγματα: Τον Θεό και τον εαυτό του.
Με εύσχημο τρόπο υπενθύμισε την επόμενη ομιλία στην Μητρόπολη, αναρωτώμενος πότε είναι. Οι πιστοί αυθόρμητα απάντησαν στις 12 Νοέμβρη, και ο Μητροπολίτης τους παρότρυνε την επόμενη φορά να φέρουν μαζί τους και έναν συγγενή ή καλό τους φίλο που εκτιμούν.
Ενημέρωσε όλους για την διοργάνωση αμέσως μετά της επετειακής εκδήλωσης στο Παπαστράτειο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά και αυτός θα βάδιζε μέχρι εκεί. Πολλοί πιστοί αναχώρησαν προς τα «κάτω» περπατώντας μέσα από τα στενά δρομάκια για το συντριβάνι.
Εκεί στο Παπαστράτειο μέγαρο, στο κέντρο του Αγρινίου, διοργανώθηκε από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μεγαλειώδης επετειακή εκδήλωση για την 83η επέτειο του ΟΧΙ, με τίτλο: «1940: το Έπος των Ελλήνων».
Παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, πολλοί ιερείς της πόλεως του Αγρινίου και περιχώρων, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Αντισυνταγματάρχης κ. Παντελεήμων Μπερτσιάς, ο Λοχαγός της 76ης Μονάδας Επιστρατεύσεως κ. Παναγιώτης Τσίγκας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου, νέο εκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των φορέων της πόλεως και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου και όχι μόνο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αιδεσιμολογιώτατου πατρός Ιωάννη Γκιάφη. Το θέμα της ομιλίας του ήταν η προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδας την περίοδο 1940-1944.
Μίλησε για την μεγάλη προσφορά του κλήρου, όπως αυτή διασώθηκε μέσα από την ζωντανή προφορική παράδοση, αλλά και από κείμενα της εποχής του πολέμου του σαράντα. Την προσφορά αυτή-είπε-την διαπιστώνουμε μελετώντας τις ιστορικές πηγές της περιόδου. Ανέφερε πολλά άγνωστα στους πολλούς γεγονότα της καθολικής αντίστασης της Εκκλησίας στους κατακτητές, καθώς και την στήριξη και εμψύχωση του Ελληνικού λαού.
Ακολούθησαν επετειακά τραγούδια από την παιδική χορωδία «Εμμέλεια» συνοδευόμενα από νεανικό μουσικό σχήμα που διεύθυνε ο δάσκαλος και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής κύριος Κωνσταντίνος Καμζέλας.
Ενδιάμεσα των τραγουδιών ακούστηκαν μαγνητοφωνημένα ραδιοφωνικά ανακοινωθέντα της κήρυξης του πολέμου από τους Ιταλούς στην χώρα μας την 28η Οκτωβρίου του 1940, καθώς και το τελευταίο αντιστασιακό μήνυμα που εξέπεμψε η Ελληνική Ραδιοφωνία λίγο πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς που μπήκαν στην Αθήνα στις 27 Απρίλη του 1941.
Τα ανακοινωθέντα ακολούθησαν κείμενα που διάβασαν επί σκηνής τα στελέχη του ενοριακού έργου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου οι κυρίες Ζωή Καντάνη και Μυρτώ Ραφτογιάννη. Κείμενα διάβασαν και οι κύριοι Γιάννης Σταμπέλος-ηθοποιός και σκηνοθέτης-και ο Κοσμάς Παναγιωτόπουλος, Αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεως. Ιδιαίτερη αναφορά στα κείμενα που διαβάστηκαν έγινε για την συνεισφορά στο έπος του 40 από τις Ελληνίδες μανάδες, συζύγους και νέες, που κουβαλούσαν στα χιόνια προμήθειες στα χαρακώματα και γυρίζανε με τραυματίες στα μετόπισθεν…
Τα κείμενα επιμελήθηκε ο κύριος Χρήστος Ζήσης. Τον όλο συντονισμό της εκδήλωσης έφερε εις πέρας η κυρία Ευαγγελία Χρήστου. Το ήχο συντόνισε εξαιρετικά ο τεχνικός κύριος Παναγιώτης Αυγέρης.
Σε οθόνη έγινε προβολή εικόνων των ηρωικών στρατιωτών μας από το Αλβανικό Μέτωπο και τις μάχες της Πίνδου.
Ο ομιλητής πατέρας Ιωάννης κάλεσε στο βήμα τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για να χαιρετίσει την εκδήλωση.
Ο Σεβασμιότατος ζήτησε να ανάψουν τα φώτα στην αίθουσα, μέχρι τότε φωτιζόταν μόνο η σκηνή, ώστε να υπάρχει αμοιβαία οπτική επαφή με τους καλεσμένους. Ξεκίνησε ευχαριστώντας όλους όσους εργάστηκαν εντατικά επί ένα μήνα και προετοίμασαν την θαυμάσια αυτή εκδήλωση. Ευχαρίστησε και όλους όσους ανταποκρίθηκαν και έδωσαν το παρών τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής νίκης στην απρόκλητη επίθεση.
Μίλησε για το μεγάλο θαύμα της αντίστασης των Ελλήνων, γεγονότα που μας έφεραν ζωντανά τα τραγούδια των παιδιών και οι ιστορικές αφηγήσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα.
Ανακοίνωσε την απόφασή του για εμπλουτισμό των εκδηλώσεων της Μητρόπολης περιλαμβάνοντας και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Με χορωδίες νεανικές και ενηλίκων, τονίζοντας χαριτολογώντας ότι δεν κάνει «ανταγωνισμό» σε ήδη υπάρχουσες παρόμοιες οργανώσεις! Ακόμα δημιουργία θεατρικών τμημάτων, παραδοσιακών χορών και άλλων.
Και έκλεισε λέγοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα προάγουμε τον πολιτισμό στην περιοχή μας και μέσα από αυτόν θα περνούμε το σύνθημα του Όχι στην διχόνοια του λαού και το ξέχασμα της ιστορίας μας.
Ο Σεβασμιότατος κάλεσε όλους στην απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου.
Την παιδική χορωδία, τους μουσικούς, τους ομιλητές των ιστορικών αποσπασμάτων, τον ομιλητή πατέρα Ιωάννη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας παρατεταμένα χειροκρότησαν οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση.
Σημ. 1η (από την Βικιπαίδεια) Οι Μακαρισμοί είναι οκτώ ευλογίες, το κείμενο των οποίων παρέδωσε προφορικά ο Ιησούς Χριστός στην Επί του Όρους Ομιλία (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον). Ο κάθε μακαρισμός αποτελεί μια διακήρυξη σαν παροιμία. Οι 4 από αυτούς εμφανίζονται και στην «Ομιλία επί τόπου πεδινού» στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον.[1]
Στην ελληνιστική γλώσσα αμφότερων των Ευαγγελίων η καθεμιά από τις διακηρύξεις αρχίζει με τη λέξη μακάριοι, που επιδέχεται τις ερμηνείες «ευτυχείς», «πλούσιοι» ή «ευλογημένοι»
Η γενικότερη συμφωνία των μελετητών ως προς τον αριθμό των ξεχωριστών δηλώσεων-ευλογιών που αποτελούν τους Μακαρισμούς είναι οκτώ, αλλά μερικοί δέχονται ότι είναι εννέα ή και δέκα.
Οι οκτώ Μακαρισμοί στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο είναι οι ακόλουθοι παρατιθέμενοι ανά στίχο (κεφ. ε΄, στίχοι 3-10):
1-Μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι· ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.
2-Μακάριοι οἱ πενθοῦντες· ὅτι αὐτοὶ παρακληθήσονται.
3-Μακάριοι οἱ πραεῖς· ὅτι αὐτοὶ κληρονομήσουσιν τὴν γῆν.
4-Μακάριοι οἱ πεινῶντες καὶ διψῶντες τὴν δικαιοσύνην· ὅτι αὐτοὶ χορτασθήσονται.
5-Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες· ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται.
6-Μακάριοι οἱ καθαροὶ τῇ καρδίᾳ· ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται.
7-Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί· ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ θεοῦ κληθήσονται.
8-Μακάριοι οἱ δεδιωγμένοι ἕνεκεν δικαιοσύνης· ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.
Στον ένατο μακαρισμό (ε΄ 11-12):
9-Μακάριοί ἐστε, ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν [ρήμα] καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι, ἕνεκεν ἐμοῦ·
10-χαίρετε καὶ ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς· οὕτως γὰρ ἐδίωξαν τοὺς προφήτας τοὺς πρὸ ὑμῶν.
Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι Μακαρισμοί αντιπροσωπεύουν οκτώ βασικές ηθικές αρχές της επί του Όρους Ομιλίας του Ιησού Χριστού. Με τη στενή έννοια υπονοείται μόνο η διατύπωση του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, και με αυτή ψάλλονται κατά τις Κυριακές και στις νεκρώσιμες ακολουθίες. Ειδικότερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι Μακαρισμοί ψάλλονται για παράδειγμα στην Ακολουθία των Αγίων Παθών (όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, που τελείται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης), παρενθετικά μεταξύ τροπαρίων, αμέσως μετά την έξοδο του Εσταυρωμένου.
Θεολογικώς, οι Μακαρισμοί έχουν εσχατολογική χροιά, καθώς σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την πτώση των πρωτοπλάστων δεν υπάρχει στην παρούσα ζωή πλήρης «μακαριότητα». Ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος της θεϊκής μακαριότητας με την αναγέννηση και δικαίωση, αλλά μόνο μετά τον θάνατό του και την τελική κρίση.
Α.Κ.Κ.