Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Ξεκίνησε το Forum Τοπικής Ιστορίας «Βάλτος & Επανάσταση» στο Τρίκλινο

Ξεκίνησε το Forum Τοπικής Ιστορίας «Βάλτος & Επανάσταση» στο Τρίκλινο

Με απόλυτη επιτυχία την 5 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η έναρξη εργασιών του Forum Τοπικής Ιστορίας με θέμα “Βάλτος & Επανάσταση” που έλαβε χώρα στο “ακριτικό” ορεινό χωριό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας -Τρίκλινος ορεινού Βάλτου- Δήμου Αμφιλοχίας.

Πρόκειται για μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων/ημερίδων, που έχουν προγραμματιστεί για το 2021 και θα διεξαχθούν στα χωριά του Δήμου Αμφιλοχίας.

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστορική Γέφυρα Τατάρνας (Μαρδάχας) γιορτάστηκαν με λαμπρότητα τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η μάχη της Τατάρνας αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός για την Δυτική Ρούμελη, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς όπου άναψε η φλόγα της επανάστασης και εδραιώθηκε ο αγώνας για την Ελευθερία της πατρίδας μας. Εδώ, στις 22 Μαρτίου 1821 έγινε η πρώτη μάχη των Ελλήνων με τους Τούρκους από το ένοπλο σώμα του Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Την επιτυχημένη εκδήλωση χαιρέτησαν οι: ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ‘Δυτική Ελλάδα 2021’ κος Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσούλας, ο Δήμαρχος Αγράφων κος Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κος Αριστείδης Τασιός (επιστολή), ο πρόεδρος της ΤΚ Τρικλίνου Αθανάσιος Σβερδίλας.

Οι άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών κου Γεωργίου Σταμάτη, Κωνσταντίνου Χαραμή και Νικολάου Χούτα, καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους θεατές!

Την εξαίρετη αυτή εκδήλωση συντόνισε η κα Παρθενία Χαρίτου, ενώ για την διοργάνωσή της συνέβαλλαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αμφιλοχίας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.

Υποστηρικτές για την άρτια διοργάνωση η “Αμφιλοχίας Γη” ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και η Τοπική Κοινότητα Τρικλίνου Αιτωλοακαρνανίας.

Μουσική επιμέλεια, Αριστείδης Χατζάρας

Αποφώνηση, Γιώργος Κυριακόπουλος

Η σχετική ενημέρωση του Δήμου Αμφιλοχίας αναφέρει:

Ο Δήμος Αμφιλοχίας τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Χθες, έλαβε χώρα στο Τρίκλινο η πρώτη από τις πέντε προγραμματισμένες Ημερίδες Τοπικής Ιστορίας, με θέμα «Βάλτος κι Επανάσταση: Η Τατάρνα αναπολεί την ιστορία της».  Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφιλοχίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι ομιλητές (Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος, Κωνσταντίνος Χαραμής, Εκπαιδευτικός και Νίκος Χούτας, Εκπαιδευτικός-Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας), αναφέρθηκαν στην Μάχη της Τατάρνας, την πρώτη μάχη της Επανάστασης στη Δυτική Ρούμελη και περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στον Βάλτο τόσο προεπαναστατικά όσο και κατά τη διάρκεια του Αγώνα, συνθήκες μέσα από τις οποίες ξεπήδησαν μερικές από τις ηρωικότερες μορφές της ελληνικής ιστορίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του μεγάλου αριθμού θεατών που προσήλθαν στην ημερίδα.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ροΐδης, Αντιδήμαρχοι, ο Επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Κώστας Κοπίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Τρικλίνου Θανάσης Σβερδίλας και πρόεδροι κοινοτήτων.

Δείτε φωτορεπορτάζ του Κώστα Παραβατού από την δράση της ΠΔΕ “Η επανάσταση στην Κοιλάδα Αχελώου” και την εκδήλωση με τίτλο “Η Τατάρνα αναπολεί την Ιστορία της”. Τρίκλινος Αιτωλοακαρνανίας 2021:

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Δημήτρης κοντονικας

    Με απόλυτη επιτυχία την 5 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η έναρξη εργασιών…..
    Τα μυαλά μας πονάνε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.